Εισαγωγή

Σε λίγες ημέρες έχουμε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2024-25 με τους μαθητές να επιστρέφουν στα σχολεία και τις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, όπου λαμβάνει χώρα η τελετή του αγιασμού -κατά κανόνα- από τις 8:15 το αργότερο μέχρι τις 11:00.

Οι γονείς που θέλουν να δώσουν το «παρών» στην πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια από την εργασία τους, η άδεια που δύνανται να ζητήσουν είναι η « Άδεια Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου».

Άδεια Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου

Θεσμικό πλαίσιο – χαρακτηριστικά της άδειας

Σύμφωνα με τον νόμο 4808/2021 άρθρο 38, οι εργαζόμενοι γονείς:

  • φυσικοί, θετοί, ανάδοχοι, τεκμαιρόμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας,
  • πλήρους ή μερικής απασχόλησης,
  • έχουν δικαίωμα για κάθε παιδί, ηλικίας μέχρι δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων,
  • που παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους (Στην έννοια της «στοιχειώδους εκπαίδευσης» εντάσσεται και το Νηπιαγωγείο, το οποίο πλέον εκ του νόμου αποτελεί διετή υποχρεωτική εκπαίδευση) ή μέσης εκπαίδευσης, καθώς και
  • γονείς τέκνου με ειδικές ανάγκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας του τέκνου, που φοιτά σε δομή ειδικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ή είναι ενταγμένο και παρακολουθεί προγράμματα σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες (κδαπ ΑμεΑ) και ειδικά εκπαιδευτήρια,
  • να απουσιάζουν, χωρίς περικοπή των αποδοχών τους και μετά από άδεια του εργοδότη,
  • ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα, από την εργασία τους, μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών,
  • κάθε ημερολογιακό έτος, με σκοπό να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους, για την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης και της εν γένει παρουσίας τους.

Διαδικασία χορήγησης

Για την αξιοποίηση της άδειας από τους γονείς, απαιτείται ασφαλώς άδεια του εργοδότη προς αυτό.

Χορηγείται, έπειτα από κοινές, ως προς το περιεχόμενο, υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, για το ποιος γονέας εκ των δύο θα κάνει χρήση της άδειας ή, αν συμφωνούν να τη μοιραστούν, για τη γνωστοποίηση των συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων που θα κάνει χρήση τμήματος της άδειας ο καθένας τους. Η άδεια, δηλαδή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από τον ένα γονέα, είτε μπορεί να επιμεριστεί και στους δύο. Πάντως, δε δύναται συνολικά να υπερβαίνει τις 4 εργάσιμες ημέρες, όπως αναφέρεται παραπάνω. Οι εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν στους εργαζόμενους σχετικές βεβαιώσεις.

Χορήγηση άδειας παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου και σε εργαζόμενους απόγευμα ή νύκτα

Αξίζει να σημειωθεί, πως μολονότι δεν εργάζονται κατά τη χρονική διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και έτσι το ωράριο εργασίας τους δε συμπίπτει με αυτό των σχολείων, η άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης τέκνου χορηγείται και στους εργαζόμενους κατά τη νύχτα ή σε εργαζόμενους απογευματινής βάρδιας.

Αυτό συμβαίνει, διότι αντίθετη ρύθμιση θα ερχόταν σε αντίθεση με αναθεωρημένη συμφωνία -πλαίσιο για τη γονική άδεια, καθώς και την Οδηγία 2010/18/ΕΕ για την εφαρμογή της, η οποία προβλέπει πως ατομικά δικαιώματα για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής έχουν οριζόντια εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις.

Άδεια την ημέρα του αγιασμού

Με την υπ’ αριθμ. 47972/07.07.2022 Εγκύκλιο του Υπουργού Εργασίας, απαντήθηκε με σαφήνεια το ερώτημα, εάν είναι δυνατό η άδεια αυτή να χορηγηθεί την ημέρα του σχολικού Αγιασμού με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς και κατά τις ημέρες των σχολικών εορτών ή εκδηλώσεων.

Με την εν λόγω Εγκύκλιο, το Υπουργείο Εργασίας απαντά καταφατικά, διότι ο γονέας μπορεί να ενημερωθεί και κατά τις ημέρες αυτές για θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του σχολείου, για τον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίδοση του παιδιού, ενώ μπορεί να ενημερώσει και να συζητήσει γενικότερα θέματα ή προβλήματα που αφορούν τη φοίτηση, τη συμπεριφορά, την ένταξη του παιδιού στην σχολική μονάδα ή την αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδιά, ζητήματα που είναι επίσης πολύ σημαντικά για την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη και υγεία.

Ο Παλαιολόγος Ι. Λιάζος είναι Οικονομολόγος – Σύμβουλος Εργασιακών & Ασφαλιστικών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κλιματική αλλαγή, διαχείριση υδάτινων πόρων και παραγωγή. Υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων;
Experts |

Κλιματική αλλαγή, διαχείριση υδάτινων πόρων και παραγωγή. Υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων;

Η χώρα για αρκετές δεκαετίες θεωρούσε το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων ως αντικείμενο χαμηλής προτεραιότητας, συνδέοντάς το μόνο με την κάλυψη των αναγκών της γεωργίας κατά κύριο λόγο, που είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής

Μισό εκατομμύριο μαθητές Δημοτικού «έσφαξε» ο Έλλην… Ηρώδης σε 55 χρόνια!
Experts |

Μισό εκατομμύριο μαθητές Δημοτικού «έσφαξε» ο Έλλην… Ηρώδης σε 55 χρόνια!

Η πληθυσμιακή καθίζηση και η μετατροπή σχολικών μονάδων σε … μουσεία άρχισε εφιαλτικά δεκαετίες πριν από την οικονομική κρίση, κατά την οποία, παρά τα αντιθέτως υποστηριζόμενα, σημειώθηκε αποεπιτάχυνση του ρυθμού κατάρρευσης