Στο προηγούμενο, πρώτο, μέρος της έρευνας παρουσιάστηκε, με βάση επεξεργασμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η εφιαλτική μείωση των σχολικών μονάδων και του μαθητικού πληθυσμού στα Δημοτικά Σχολεία τα τελευταία 55 χρόνια, με την επισήμανση ότι η διαπίστωση αυτή είναι πλασματική καθώς το πρώτο σχολικό έτος σύγκρισης (1965/1966) δεν εγγράφονταν όλα τα Ελληνόπουλα, διότι δεν ήταν υποχρεωτική η φοίτηση. Για τον λόγο αυτό, όπως είχα σημειώσεις στο τέλος του πρώτου μέρους της έρευνας, θα ακολουθούσε δεύτερο μέρος, όπου θα παρουσιαζόταν όλος ο πληθυσμός της χώρας ανά δεκαετία από το 1961 έως και το 2021 με βάση τις αντίστοιχες απογραφές πληθυσμού και κατοικιών.
Έτσι, κατάρτισα τους δύο παρατιθέμενους πίνακες. Ο πρώτος καταδεικνύει την ανά δεκαετία πορεία προ το κακού της σκάλας δημογραφικό σκαλί ανά πυκνότερες ομάδες ηλικιών και ο δεύτερος την ανά τριακονταετία αναστροφή της πληθυσμιακής «πυραμίδας», η οποία κρύβει κι όλα τα «μυστικά» της δημογραφικής κατάρας.
Ειδικότερα, από τα εξέταση των στοιχείων των δύο παρατιθέμενων πινάκων προκύπτουν οι ακόλουθες κυριότερες διαπιστώσεις!
Πρώτον, τα τελευταία εξήντα χρόνια τα νεογνά, τα νεογέννητα μειώθηκαν πάνω από το μισό (κατά … 60%). Συγκεκριμένα, από 197.000 το 1961 σε 78.800 το 2021. Δηλαδή μειώθηκαν κατά … 118.200 νεογνά!
Δεύτερον, τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας μειώθηκαν κατά -379.000 ή κατά -47,9%, αφού από 791.800 το 1961 συρρικνώθηκαν σε 412.800!
Τρίτον, τα παιδιά της σχολικής ηλικίας (5-14) μειώθηκαν κατά 448.000 ή κατά -30,8%, δηλαδή από 1.452.200 σε 1.004.200!!
Τέταρτον, ολόκληρος ο παιδικός πληθυσμός (προσχολικός και σχολικός), δηλαδή της ομάδας ηλικιών 0-14, παρουσιάζει εφιαλτική «σφαγή», αφού μειώθηκε κατά … 1.608.118 παιδάκια ή κατά 53,2%!!! Από 3.025.100 ή 36% του συνολικού πληθυσμού σε 1.416.982 ή μόνο 13,5% του συνολικού πληθυσμού!!!
Πέμπτον, η πληθυσμιακή «πυραμίδα» άρχισε να γέρνει ήδη κυρίως από το 1981 και σε σαράντα χρόνια κατέρρευσε σχεδόν εντελώς, καθώς η «κοιλιά» (ομάδα ηλικιών 15-64) φούσκωσε κατά 1.216.896 άτομα ή κατά 22,3% (από 5.460.100 σε 6.676.996 άτομα, ενώ η ανεστραμμένη πια βάση από τον γεροντικό πληθυσμό (ηλικία άνω των 65 ετών) «πλάτυνε» κατά 1.699.406 … 246,6%, δηλαδή από 689.100 το 1961, ή 8,2% του συνολικού πληθυσμού, σε … 2.388.506 ή …22,8% του συνολικού πληθυσμού!!!
Δημογραφικό πρόβλημα; «Κουραφέξαλα»!!!
Όλη αυτή η πληθυσμιακή κατρακύλα σημειωνόταν τα τελευταία σαράντα όχι μόνο ανεμπόδιστα, αλλά και με ενίσχυσή της από πράξεις και παραλείψεις όλων των κυβερνήσεων, μολονότι δύο απ΄ αυτές (του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1992 και του Αλέξη Τσίπρα το 2018) είχαν συστήσει δύο αντίστοιχες διακομματικές επιτροπές, οι οποίες κατάρτισαν και δημοσίευσαν αντίστοιχα πορίσματα με εκκωφαντικές προειδοποιήσεις και απεγνωσμένες προτάσεις για αναστροφή της δυσμενούς δημογραφικής πορείας. Αμ δε! Όλες αυτές οι μελέτες, τα «σοφά» πορίσματα και οι βαρύγδουπες προτάσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος γράφονταν, ωστόσο, στα «παλιά παπούτσια» όλων σχεδόν των υπουργών Οικονομικών κι όχι μόνο. Η ελληνική πολύτεκνη οικογένεια βρέθηκε στο στόχαστρο όλων σχεδόν των εκάστοτε πρωθυπουργών, υπουργών Οικονομικών, υπουργών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και βουλευτών μετά το 1981, αλλά μετά το 1992 πήρε προκλητικές διαστάσεις, μολονότι «η προστασία της πολύτεκνης οικογένειας προβλέπεται από το άρθρο 21 παρ.2 του Συντάγματος. Αυτή η «έχθρα» εκδηλώθηκε με πολλούς τρόπους:
Κατ΄ αρχάς, με τους αλλεπάλληλους φορολογικούς νόμους ευνοούνταν και ευνοούνται προκλητικά οι … άγαμοι, οι απλώς έγγαμοι και οι … υψηλόμισθοι και πλήττονταν και πλήττονται άγρια οι … πολύτεκνοι και οι χαμηλόμισθοι! Από ένα άρθρο μου στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 22 Απριλίου 1992 προέκυπτε από τότε ότι ένας άγαμος είχε, από τη φορολογία, αύξηση του εισοδήματός του κατά … 5,4% έως 16%, ενώ ένας έγγαμος με παιδιά ίδιου εισοδήματος, είχε… μείωση κατά 1,2% – 1,4%! Συγκεκριμένα, στο σχόλιό μου αυτό στα «Νέα» επεσήμαινα, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
«Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η διαπίστωσή μας ότι με τα νέα φορολογικά μέτρα ευνοούνται οι … άγαμοι και οι υψηλόμισθοι και πλήττονται άγρια οι χαμηλόμισθοι και, κυρίως οι … πολύτεκνοι, και, συνεπώς, η φορολογική αυτή … μεταρρύθμιση μπορεί να χαρακτηρισθεί ως … τρελή, πολύ τρελή…! Η διαπίστωση από συγκεκριμένα παραδείγματα είναι ότι με το «χτίσιμο» της νέα φορολογικής κλίμακας, οι πολυμελείς οικογένειες ή πολύτεκνοι ίδιου ετήσιου εισοδήματος είναι σε χειρότερη θέση από τους … άγαμους. Αρκεί να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα, που βασίζονται σε στοιχεία που έχει δώσει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, ένας άγαμος, για παράδειγμα, ετήσιου εισοδήματος 1.500.000 δραχμών έχει, από τη νέα φορολογία, αύξηση του εισοδήματός του κατά 5,4%, ενώ, αντίθετα, ένας έγγαμος με τρία παιδιά έχει μείωση του εισοδήματός του κατά 1,2% και ένας έγγαμος με τέσσερα παιδιά μείωση κατά 0,9%. Ένα άλλο παράδειγμα! Ένας άγαμος με ετήσιο εισόδημα 2.000.000 δραχμών έχει αύξηση του μισθού του από τη νέα φορολογία κατά … 16%, ενώ ο έγγαμος με παιδιά … μείωση κατά 1,4%. Περιττό να αναφερθεί ότι ύστερα και από την επίθεση του πληθωρισμού (ας πούμε ότι θα συρρικνωθεί το 1992 στο 14%) το πραγματικό εισόδημα του δύσμοιρου αυτού έγγαμου θα συρρικνωθεί κατά … 16%!»
Και το σχόλιό μου αυτό στα «Νέα» κατέληγε με το ακόλουθο ερώτημα, το οποίο ισχύει και σήμερα: «Μήπως, λοιπόν, όλα αυτά σημαίνουν ότι τα λεγόμενα για το οξύ δημογραφικό πρόβλημα, που έχει εξελιχθεί σε μέγιστο εθνικό, είναι για τους αρμόδιους … κουραφέξαλα;»
Κώστας Σημίτης: Δεν χρειάζεται βοήθεια οικογένεια με μεγάλα παιδιά!
Ακόμα υπενθυμίζω ότι στις 29 Νοεμβρίου του 1996, σε ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου ή διάταξης για την κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρχει συμπαράσταση εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, δηλαδή στη μητέρα που έχει μικρά τα παιδιά», ενώ την ίδια στιγμή από μιαν έρευνα γερμανικής εταιρείας προέκυπτε ότι οι οικονομικές επιβαρύνσεις οικογενειών με παιδιά αυξάνονται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν! Και αμ έπος, αμ έργον! Τον Ιανουάριο του 1998 το υπουργείο Οικονομικών καθόρισε η έκπτωση του φόρου από κάθε παιδί να είναι μόνο κατά 5.000 δραχμές σε όλες τις περιπτώσεις. Το ίδιο ακριβώς έγινε και το 2012! Δηλαδή, τιμωρία μισθωτού με παιδιά! Προφανώς, δεν είχαν … ανάγκη και … «κόψιμο»!
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Στα παλιά μας τα παπούτσια οι πολύτεκνες οικογένειες»!
Κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την «Πρώτη Φορά Αριστερά+ ΑΝΕΛ», η «έχθρα» κατά της πολύτεκνης οικογένειας εκδηλωνόταν και με «αγοραίες» εκφράσεις ή «καταγγελίες». Υπενθυμίζω την πρωτοφανή έκρηξη του τότε υπουργού Σταύρου Πολάκη σε συνέντευξη Τύπου, την οποία εζήλωσε και ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος δήλωσε στη Βουλή για τις 205.000 πολύτεκνες οικογένειες ότι «τις έχω γραμμένες στα παλιά μου τα παπούτσια»! Επίσης, υπενθυμίζω τις δηλώσεις της τότε αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου (Ιανουάριος του 2018) με τις οποίες χαρακτήρισε τους τρίτεκνους και πολύτεκνους ως «μικρότερη πληθυσμιακή ομάδα»!
Latest News
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.
Άκομψες παρεμβάσεις
Οι πολλοί φιλελεύθεροι που βρίσκονται εντός της κυβέρνησης θα νιώθουν μάλλον άβολα, με τις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις σε μια σειρά από αγορές
Ελλάς – Γαλλία: Ισοπαλία
Η εξήγηση απλή
Το ασφαλές ταμείο και οι δύσκολες αλλαγές
Αν ανατρέξει κανείς στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν θα βρει ούτε υπονοούμενο για τα δημοσιονομικά της ελληνικής οικονομίας, γεγονός από μόνο του σημαντικό
Ακατάβλητος καπιταλισμός
Ο καπιταλισμός όλοι πλέον ομολογούν πως προκαλεί ευημερία και ικανοποιεί τις ατομικές επιδιώξεις για προσωπική αυτονομία και ανεξαρτησία. Ηθικά όμως προκαλεί ερωτήματα.
Οπως η Κύπρος…
Εχουν πολλά ακόμα να γίνουν για να επιστρέψουμε εκεί που με πολύ κόπο έφτασε την Παρασκευή το βράδυ η κυπριακή οικονομία
Τα αγκάθια, οι παγίδες αλλά και τα θετικά μέτρα του νέου προϋπολογισμού
Πώς επηρεάζεται η ελληνική οικονομία από τις γεωπολιτικές εξελίξεις - Τι αλλαγές φέρνει ο προϋπολογισμός σε μισθούς και συντάξεις
Οι συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά
Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να φορολογήσει εκ νέου τα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας
Η εργασία και η οργή της
Η εργασία αντιμετωπίζεται μόνο ως κόστος που πρέπει να περιοριστεί
Πολυσήμαντη η τουρκική διείσδυση στην Αφρική
Ανεβάζοντας την εμπορική και θρησκευτική της παρουσία στην Αφρική, η Τουρκία κτίζει συμμαχίες και στον τομέα της ασφάλειας