Σε δανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα φάρμακα κατά παχυσαρκίας στοχεύει εσχάτως η ATP, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Δανίας με περιουσιακά στοιχεία περίπου 100 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση, όλοι οι Δανοί καλούνται να συνεισφέρουν στο κρατικό ταμείο, το οποίο έχει επωφεληθεί από τις συμμετοχές του στην εταιρεία κατασκευής του Ozempic, Novo Nordisk A/S.

Η ATP πρόσθεσε τη Zealand Pharma A/S στις συμμετοχές της για πρώτη φορά, αγοράζοντας 317.000 μετοχές τους τελευταίους έξι μήνες.

Novo Nordisk: Νέα επιτυχία καθώς το Ozempic βρέθηκε ότι καταπολεμά και την άνοια

Οι μετοχές της Zealand Pharma έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 130% το 2024 και περίπου εννεαπλασιάστηκαν από τότε που ο Adam Steensberg ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Μάρτιο του 2022 με έντονη εστίαση στον τομέα της παχυσαρκίας της εταιρείας. Ο επικεφαλής μετοχών της ATP, Claus Wiinblad, δήλωσε ότι εξακολουθεί να βλέπει δυνατότητες στη μετοχή και στην ευρύτερη αγορά κατά παχυσαρκίας.

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι αργήσαμε λίγο να επενδύσουμε στη Zealand», είπε ο Wiinblad στο Bloomberg. Ωστόσο, «η παχυσαρκία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στις περισσότερες χώρες και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε αποτελεσματικές θεραπείες που φαίνεται να έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση».

Η ATP κατέχει πλέον το 0,45% των υφιστάμενων μετοχών της Zealand, αξίας 280 εκατ. κορωνών (42 εκατ. δολαρίων), στις 30 Ιουνίου. Το συνταξιοδοτικό ταμείο κατέχει επίσης σημαντικά μερίδια στη Novo, η οποία επίσης παράγει το Wegovy, και τη μικρότερη Gubra A/S. Μάλιστα, οι συνολικές επενδύσεις σε μετοχές εταιρειών που ειδικεύονται στην απώλεια βάρους φθάνουν τώρα τα 2,79 δισ. κορώνες.

Αποδίδει η στρατηγική

Οι επιλογές της ΑΤΡ δείχνουν να αποδίδουν, καθώς οι μετοχές της Gubra έχουν αυξηθεί σχεδόν 350% σε ετήσια βάση, ενώ η Novo Nordisk έχει εκτιναχθεί περίπου 30%, ενισχύοντας την χρηματιστηριακή της αξία σε περίπου 600 δισ. δολάρια. Συγκριτικά, ο δείκτης αναφοράς της Δανίας OMX Copenhagen 25 Index σημειώνει άνοδο 8,1% από την αρχή του έτους.

Η μεγάλη άνοδος της Novo και της Gubra επέτρεψαν στην ATP να αποκομίσει κέρδη, περιορίζοντας τα μερίδιά της και στις δύο εταιρείες για να εξισορροπήσει το χαρτοφυλάκιο.

Βέβαια, αυτή η στρατηγική δεν έρχεται χωρίς κινδύνους. Πέρυσι, η Novo συνέβαλε στο να αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της οικονομικής ανάπτυξης της Δανίας, ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας – τώρα μεγαλύτερη από ολόκληρη την οικονομία της Δανίας – έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η σκανδιναβική χώρα μπορεί να εμπλακεί πολύ στην ιστορία της απώλειας βάρους.

Κατά τον Wiinblad όμως, η ATP έχει «καλή ισορροπία» στο χαρτοφυλάκιο μετοχών της στη Δανία, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τον αντίκτυπο των φαρμάκων για την απώλεια βάρους στην ευρύτερη οικονομία.

Ο Claus Berner Moller, αντιπρόεδρος της ATP, δήλωσε στο Bloomberg ότι η τεράστια επιτυχία της Novo μπορεί τελικά να επιτρέψει στη Δανία να απογαλακτιστεί από τον κατασκευαστή φαρμάκων, εδραιώνοντας τη θέση της χώρας ως ηγέτη στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική.

«Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει στο μέλλον την προσέλκυση κεφαλαίων και επαγγελματικής τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, κάτι που θα βοηθήσει ολόκληρο τον κλάδο και θα περιορίσει έτσι την εξάρτηση της Δανίας από τη Novo Nordisk μακροπρόθεσμα», είπε ο Moller.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή