Η Goldman Sachs έγινε η πρώτη τράπεζα των ΗΠΑ που αμφισβήτησε επιτυχώς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχετικά με τα stress tests, πετυχαίνοντας μάλιστα μια περικοπή στις κεφαλαιακές της απαιτήσεις.

Η Goldman θα κληθεί να κατέχει κοινές μετοχές ίσες με το 13,7% του σταθμισμένου στον κίνδυνο ενεργητικού της (RWA), αντί του 13,9% που πρότεινε αρχικά η Fed.

ΗΠΑ: Πέρασαν με επιτυχία το φετινό stress test – Τι έδειξαν οι επιδόσεις για τις αντοχές τους

Υπενθυμίζεται εδώ ότι από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η Fed διεξάγει stress test για τις μεγάλες τράπεζες, προσπαθώντας δηλαδή να διαγνώσει τις αντοχές τους σε διάφορα αρνητικά σενάρια ή σενάρια οικονομικής καταστροφής. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα για να καθορίσει πόσο κεφάλαιο χρειάζεται κάθε τράπεζα για να απορροφήσει πιθανές ζημίες.

Η αμφισβήτηση

Μετά τα stress test της άνοιξης, η Goldman αμφισβήτησε το πόρισμα της Fed ότι η τράπεζα θα έχανε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δάνειά της στα δυσμενή σενάρια.

Υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις της Fed δεν αντικατοπτρίζουν το έργο που είχε κάνει η τράπεζα για να ενισχύσει τις δραστηριότητές της. Ζήτησε από τη Fed να επανεξετάσει το πόρισμα της να απαιτήσει από την τράπεζα να έχει κεφάλαιο ίσο με το 6,4% του RWA ως «capital buffer» ως μέρος της συνολικής απαίτησης. Η Fed συμφώνησε να μειώσει το buffer στο 6,2%.

Σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας της τράπεζας, εάν το κεφάλαιο ενός δανειστή πέσει κάτω από την απαίτηση, αντιμετωπίζει περιορισμούς στην πληρωμή μπόνους και μερισμάτων καθώς και σε εξαγορές μετοχών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αυτή είναι η ένατη φορά που μια τράπεζα των ΗΠΑ προσέφυγε κατά των αποτελεσμάτων του stress test από τότε που η Fed άρχισε να τις επιτρέπει το 2020. Καμία από τις άλλες, συμπεριλαμβανομένης μιας προηγούμενης προσφυγής της Goldman, δεν ήταν επιτυχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή