Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω ισχυρών καταναλωτικών δαπανών, ενώ τα εταιρικά κέρδη ανέκαμψαν, γεγονός που θα συμβάλει στη διατήρηση της ανάπτυξης.

ΗΠΑ – Κίνα – Ευρώπη: Απειλή για τριπλό εμπορικό πόλεμο στην παγκόσμια οικονομία [γράφημα]

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,0% το περασμένο τρίμηνο, ανέφερε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου στη δεύτερη εκτίμησή του για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου την Πέμπτη. Πρόκειται για μια αναθεώρηση προς τα πάνω από το ποσοστό 2,8% που αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομίας, αυξήθηκαν με ανοδικά αναθεωρημένο ποσοστό 2,9% όταν η αρχική εκτίμηση ήταν 2,3%

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,4% το πρώτο τρίμηνο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι το ΑΕΠ δεν θα αναθεωρηθεί από το αρχικό 2,8%.

Ωθηση στην οικονομία από τις καταναλωτικές δαπάνες

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομίας, αυξήθηκαν με ανοδικά αναθεωρημένο ποσοστό 2,9% όταν η αρχική εκτίμηση ήταν 2,3%. Αυτό αντιστάθμισε τις υποβαθμίσεις στις επιχειρηματικές επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις ιδιωτικών αποθεμάτων.

Οι δαπάνες υποστηρίζονται εν μέρει από τις αυξήσεις μισθών, αλλά η δυναμική επιβραδύνεται καθώς η αγορά εργασίας υποχωρεί σε χαμηλότερη «ταχύτητα». Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 233,6 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, μια αναθεώρηση προς τα κάτω 4,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την προηγούμενη εκτίμηση.

Τα εταιρικά κέρδη, συμπεριλαμβανομένης της αποτίμησης των αποθεμάτων και των προσαρμογών της κατανάλωσης κεφαλαίου, αυξήθηκαν κατά 57,6 δισεκατομμύρια δολάρια μετά τη μείωση κατά 47,1 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο.

Τα κέρδη των εγχώριων χρηματοπιστωτικών εταιρειών αυξήθηκαν 46,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη των μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 29,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αντισταθμίζοντας τη μείωση των κερδών κατά 18,0 δισεκατομμύρια δολάρια από τον υπόλοιπο κόσμο.

Με βάση το εισόδημα, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3% το περασμένο τρίμηνο. Το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημα (ΑΕΠ) αυξήθηκε με ρυθμό 1,3% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή