![Νιγηρία: Το νέο προεδρικό αεροσκάφος φέρνει αναταράξεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/tinubu-nigeria-scaled.jpg)
Η αγορά ενός «προεδρικού» αεροσκάφους σχεδόν πάντα πυροδοτεί έντονες αντιπαραθέσεις σε όποια χώρα και αν προγραμματίζεται, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα… ή την Νιγηρία.
Υπό αυτό το πρίσμα προεδρία της Νιγηρίας υπερασπίστηκε την αγορά ενός τζετ πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που έχει διογκώσει τον προεδρικό εναέριο στόλο σε σχεδόν δώδεκα αεροσκάφη, παρόλο που η χώρα υπομένει τη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.
Νιγηρία: Λιτότητα για τους πολίτες, νέο Airbus για τον πρόεδρο
Ο Πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου πέταξε από την πρωτεύουσα Abuja αυτή την εβδομάδα για αυτό που το γραφείο του περιέγραψε ως «σύντομη παραμονή εργασίας» στη Γαλλία, δίνοντας στους Νιγηριανούς μια πρώτη γεύση από το τροποποιημένο αεροσκάφος Airbus A330.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Οι εικόνες από το αεροδρόμιο προκάλεσαν ένα μπαράζ κριτικής, με πολλούς να χαρακτηρίζουν το αεροπλάνο ως το τελευταίο σε μια σειρά από εξωφρενικές σπατάλες από την κυβέρνηση, η οποία θεωρείται όλο και περισσότερο αποκομμένη από την καθημερινή πραγματικότητα.
Ο Όμπι Εζεκβέσλι, πρώην υπουργός Παιδείας, περιέγραψε το νέο αεροσκάφος ως σύμβολο της «δημοσιονομικής απερισκεψίας και της ραθυμίας» της διοίκησης από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο του 2023. Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία Πίτερ Όμπι ζήτησε ειλικρίνεια και διαφάνεια μέσω ανάρτησης στο X.
Ο Μπάγιο Ονανούγκα, εκπρόσωπος του προέδρου, είπε στους Financial Times ότι το αεροσκάφος αγοράστηκε μετά από σύσταση της επιτροπής ασφαλείας της Γερουσίας, μετά από έρευνα που αμφισβήτησε την «ασφάλεια και την αποδοτικότητα κόστους του προηγούμενου 19χρονου αεροσκάφους, ειδικά μετά δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Σαουδική Αραβία».
“Κελεπούρι” λέει ο κυβερνητικός εκρόσωπος
Είπε επίσης ότι ήταν αγορά ευκαιρία «σε πολύ χαμηλότερη από την τιμή αγοράς εξοικονομώντας τεράστιο κόστος συντήρησης και καυσίμων στη Νιγηρία, που ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια ετησίως». Η κυβέρνηση δεν έχει πει πόσα πλήρωσε για το αεροσκάφος, αλλά τα τοπικά ΜΜΕ υπολογίζουν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.
Η προσθήκη του αεροσκάφους Α330 ανεβάζει τον προεδρικό στόλο της Νιγηρίας σε 11, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων και ελικοπτέρων, αν και τα άλλα 10 κληρονομήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις και τρία από τα παλαιότερα πωλούνται.
Ο Γιοάκιμ Μακεμπόνγκ, αναλυτής διακυβέρνησης, είπε στους FT ότι οι πολυτελείς δαπάνες δεν περιορίζονται στα τζετ ή ακόμη και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς επεκτείνονται και σε κρατικές διοικήσεις.
Απίθανες σπατάλες εν μέσω κρίσης
Πολλοί Νιγηριανοί ήταν δυσαρεστημένοι με τον προϋπολογισμό που υπέγραψε ο Τινούμπου πέρυσι, ο οποίος περιλάμβανε 2,9 δισεκατομμύρια νάιρα (1000 νάιρα = 0,57 ευρώ) για την ανακαίνιση του διαμερίσματός του, 1,5 δισεκατομμύρια σε αυτοκίνητα για το γραφείο της συζύγου του και άλλα 28 δισεκατομμύρια για άλλα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των αγορών οχημάτων. Άλλα 14 δισ. νάιρα δαπανήθηκαν για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης της επίσημης κατοικίας του Αντιπροέδρου Κασίμ Σετίμα, ένα έργο που είχε εγκαταλειφθεί το 2015 από προηγούμενη κυβέρνηση.
Το A330 ήταν ένα από τα τρία τζετ που διατάχθηκε να κατασχεθεί την περασμένη εβδομάδα από γαλλικό δικαστήριο για μια συμβατική διαμάχη μεταξύ μιας περιφερειακής κυβέρνησης στη Νιγηρία και ενός κινεζικού επενδυτικού ομίλου που ισχυριζόταν ότι παραβίασε τη σύμβαση για την ανάπτυξη ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Η κινεζική εταιρεία Zhongfu, θυγατρική της κινεζικής επενδυτικής Zhongshan Fucheng Industrial Investment, δήλωσε ότι αποδέσμευσε το αεροπλάνο ως «χειρονομία καλής θέλησης».
Η χειρότερη οικονομική κρίση της Νιγηρίας από τη δεκαετία του 1990 έχει προκαλέσει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους, με τον πληθωρισμό σε υψηλό σχεδόν τριών δεκαετιών και το νάιρα να υποχωρεί περίπου το 70% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το περασμένο έτος μετά από δύο υποτιμήσεις.
Οι τιμές των καυσίμων έχουν τριπλασιαστεί από τότε που ο Τινούμπου μείωσε μερικώς τις επιδοτήσεις καυσίμων την πρώτη ημέρα της θητείας του, μέρος των μέτρων που υποστήριξε ότι είναι απαραίτητα για την άρση των στρεβλωτικών επιπτώσεων στην οικονομία.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου