
Η αγορά ενός «προεδρικού» αεροσκάφους σχεδόν πάντα πυροδοτεί έντονες αντιπαραθέσεις σε όποια χώρα και αν προγραμματίζεται, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα… ή την Νιγηρία.
Υπό αυτό το πρίσμα προεδρία της Νιγηρίας υπερασπίστηκε την αγορά ενός τζετ πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που έχει διογκώσει τον προεδρικό εναέριο στόλο σε σχεδόν δώδεκα αεροσκάφη, παρόλο που η χώρα υπομένει τη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.
Νιγηρία: Λιτότητα για τους πολίτες, νέο Airbus για τον πρόεδρο
Ο Πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου πέταξε από την πρωτεύουσα Abuja αυτή την εβδομάδα για αυτό που το γραφείο του περιέγραψε ως «σύντομη παραμονή εργασίας» στη Γαλλία, δίνοντας στους Νιγηριανούς μια πρώτη γεύση από το τροποποιημένο αεροσκάφος Airbus A330.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Οι εικόνες από το αεροδρόμιο προκάλεσαν ένα μπαράζ κριτικής, με πολλούς να χαρακτηρίζουν το αεροπλάνο ως το τελευταίο σε μια σειρά από εξωφρενικές σπατάλες από την κυβέρνηση, η οποία θεωρείται όλο και περισσότερο αποκομμένη από την καθημερινή πραγματικότητα.
Ο Όμπι Εζεκβέσλι, πρώην υπουργός Παιδείας, περιέγραψε το νέο αεροσκάφος ως σύμβολο της «δημοσιονομικής απερισκεψίας και της ραθυμίας» της διοίκησης από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο του 2023. Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία Πίτερ Όμπι ζήτησε ειλικρίνεια και διαφάνεια μέσω ανάρτησης στο X.
Ο Μπάγιο Ονανούγκα, εκπρόσωπος του προέδρου, είπε στους Financial Times ότι το αεροσκάφος αγοράστηκε μετά από σύσταση της επιτροπής ασφαλείας της Γερουσίας, μετά από έρευνα που αμφισβήτησε την «ασφάλεια και την αποδοτικότητα κόστους του προηγούμενου 19χρονου αεροσκάφους, ειδικά μετά δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Σαουδική Αραβία».
“Κελεπούρι” λέει ο κυβερνητικός εκρόσωπος
Είπε επίσης ότι ήταν αγορά ευκαιρία «σε πολύ χαμηλότερη από την τιμή αγοράς εξοικονομώντας τεράστιο κόστος συντήρησης και καυσίμων στη Νιγηρία, που ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια ετησίως». Η κυβέρνηση δεν έχει πει πόσα πλήρωσε για το αεροσκάφος, αλλά τα τοπικά ΜΜΕ υπολογίζουν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.
Η προσθήκη του αεροσκάφους Α330 ανεβάζει τον προεδρικό στόλο της Νιγηρίας σε 11, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων και ελικοπτέρων, αν και τα άλλα 10 κληρονομήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις και τρία από τα παλαιότερα πωλούνται.
Ο Γιοάκιμ Μακεμπόνγκ, αναλυτής διακυβέρνησης, είπε στους FT ότι οι πολυτελείς δαπάνες δεν περιορίζονται στα τζετ ή ακόμη και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς επεκτείνονται και σε κρατικές διοικήσεις.
Απίθανες σπατάλες εν μέσω κρίσης
Πολλοί Νιγηριανοί ήταν δυσαρεστημένοι με τον προϋπολογισμό που υπέγραψε ο Τινούμπου πέρυσι, ο οποίος περιλάμβανε 2,9 δισεκατομμύρια νάιρα (1000 νάιρα = 0,57 ευρώ) για την ανακαίνιση του διαμερίσματός του, 1,5 δισεκατομμύρια σε αυτοκίνητα για το γραφείο της συζύγου του και άλλα 28 δισεκατομμύρια για άλλα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των αγορών οχημάτων. Άλλα 14 δισ. νάιρα δαπανήθηκαν για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης της επίσημης κατοικίας του Αντιπροέδρου Κασίμ Σετίμα, ένα έργο που είχε εγκαταλειφθεί το 2015 από προηγούμενη κυβέρνηση.
Το A330 ήταν ένα από τα τρία τζετ που διατάχθηκε να κατασχεθεί την περασμένη εβδομάδα από γαλλικό δικαστήριο για μια συμβατική διαμάχη μεταξύ μιας περιφερειακής κυβέρνησης στη Νιγηρία και ενός κινεζικού επενδυτικού ομίλου που ισχυριζόταν ότι παραβίασε τη σύμβαση για την ανάπτυξη ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Η κινεζική εταιρεία Zhongfu, θυγατρική της κινεζικής επενδυτικής Zhongshan Fucheng Industrial Investment, δήλωσε ότι αποδέσμευσε το αεροπλάνο ως «χειρονομία καλής θέλησης».
Η χειρότερη οικονομική κρίση της Νιγηρίας από τη δεκαετία του 1990 έχει προκαλέσει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους, με τον πληθωρισμό σε υψηλό σχεδόν τριών δεκαετιών και το νάιρα να υποχωρεί περίπου το 70% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το περασμένο έτος μετά από δύο υποτιμήσεις.
Οι τιμές των καυσίμων έχουν τριπλασιαστεί από τότε που ο Τινούμπου μείωσε μερικώς τις επιδοτήσεις καυσίμων την πρώτη ημέρα της θητείας του, μέρος των μέτρων που υποστήριξε ότι είναι απαραίτητα για την άρση των στρεβλωτικών επιπτώσεων στην οικονομία.


Latest News

Eρευνες για πετρέλαιο στην Κασπία Θάλασσα σχεδιάζει η BP
Η παραγωγή πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, όπου επενδύει η BP, μειώνεται εδώ και αρκετά χρόνια αφότου έφτασε στην κορυφή του ενός (1) εκατομμύριου βαρέλιων την ημέρα, το 2010.

3ο Capital Link Business Cyprus Forum στη Νέα Υόρκη στις 4 Απριλίου
Ο πρόεδρος και υπουργοί της Κύπρου απευθύνονται σε διεθνείς επενδυτές στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης στο business forum της Capital Link

Η Volkswagen αναβάλλει τον στόχο κερδοφορίας κατά τρία χρόνια
Η VW στοχεύει πλέον σε λειτουργικό περιθώριο κέρδους 6,5% το 2029, αντί για το επόμενο έτος, καθώς μειώνει τη δυναμικότητα και τους εργαζομένους της για να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη ζήτηση σε Ευρώπη και Κίνα

«Γαϊτανάκι» οι ηλεκτρονικές αγορές - Από την Temu και τη Shein στο αργό Amazon Haul
Επί ευρωπαικού εδάφους, και γενικότερα εκτός ΗΠΑ, μεταφέρεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην Amazon και τις κινεζικές Temu και Shein

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ciao Donatella - Γυρνάει σελίδα η Versace με αποχώρηση έκπληξη
Ο Ντάριο Βιτάλε θα διαδεχθεί τη Ντονατέλα Βερσάτσε στη θέση του Chief Creative Officer της Versace

Νέες απειλές Τραμπ στην ΕΕ με 200% δασμούς στο κρασί - «Πάρτε πίσω τους δασμούς στο ουίσκι»
Απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ έδωσε ο πρόεδρος Τραμπ μέσα από ανάρτησή του

Τα ήξεις αφήξεις του Τραμπ δημιουργούν αβεβαιότητα για τις οικονομικές αποφάσεις του
Ιδιαίτερα απρόβλεπτες θεωρούν τις οικονομικές αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ αρκετοί Αμερικανοί

Πληθωρισμό στο 2% βλέπει το γεράκι της ΕΚΤ στο τέλος του 2025
Θα επιτύχουμε σταθερότητα των τιμών φέτος είπε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ

Γιατί στρέφεται στα crypto η Βολιβία;
Η Βολιβία είναι αντιμέτωπη με κρίση καυσίμων