Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προωθήσει τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει βοήθεια για την Ουκρανία από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ανεξάρτητα από τα ζητήματα που εγείρουν οι ΗΠΑ, δήλωσε κορυφαίος διπλωμάτης, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΗΠΑ: Απειλούν με κυρώσεις τις χώρες που φιλοξενούν ρωσικές τράπεζες

Μια συμφωνία της G7 για τη μόχλευση των εσόδων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αντιμετώπισε καθυστερήσεις, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει αυστηρότερες διαβεβαιώσεις ότι η ΕΕ θα είναι σε θέση να ανανεώσει τα μέτρα κυρώσεων ενόψει της αντίθεσης από την Ουγγαρία.

Οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι το σχέδιο, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία δανείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, θα προχωρήσει πριν ζητήσει έγκριση από το Κογκρέσο.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε για την απροθυμία των ΗΠΑ. «Η Ουκρανία πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες – και το χρειάζεται τώρα».

Επιφύλαξη από την Ουκρανία

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί για τις καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση της ρωσικής συμφωνίας περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. Το σχέδιο της G-7, που καταρτίστηκε σε σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο, προέβλεπε τη ροή κεφαλαίων μέχρι το τέλος του έτους. Στους υπουργούς της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα παρουσιαστούν δύο επιλογές για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Κρεμλίνου για παρατεταμένη περίοδο σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τις ΗΠΑ, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.

Ένα σημείο διαφωνίας στη συνάντηση θα είναι η πιθανή άρση των περιορισμών στα όπλα που μπορούν να χτυπήσουν βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια. Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ παραμένουν απρόθυμα να χαλαρώσουν τους κανόνες, επικαλούμενα την απειλή κλιμάκωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, ο οποίος συμμετέχει στη συνάντηση, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις καθυστερήσεις παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς κάλεσε τα κράτη μέλη να στείλουν τα συστήματα αεράμυνας που έχουν δεσμευτεί. Η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά την ενεργειακή υποδομή της χώρας που έχει πληγεί από τον πόλεμο καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Ο Κουλέμπα είπε ότι θα καθησυχάσει τους συμμάχους ότι, εάν δοθεί τέτοια άδεια, η Ουκρανία θα χτυπήσει μόνο στρατιωτικούς στόχους και θα επικεντρωθεί στον περιορισμό της ικανότητας επίθεσης της Ρωσίας.

Toλμηρές αποφάσεις

«Χρειαζόμαστε τολμηρές αποφάσεις από τους συμμάχους μας – και αν δεν είστε σε θέση να λάβετε αυτές τις αποφάσεις, μην κατηγορείτε την Ουκρανία – κατηγορήστε τους εαυτούς σας», δήλωσε ο Κουλέμπα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι αναζητά έναν τρόπο να «παρακάμψει» την αντίθεση της Ουγγαρίας στην απελευθέρωση άλλων 6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία συζητήθηκε προηγουμένως από τα κράτη μέλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή