Τις επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία υπό δύο σενάρια, μια εκλογή Ντόναλντ Τραμπ ή μια εκλογή Κάμαλα Χάρις, στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ επιχειρεί να εκτιμήσει η UBS, η οποία όμως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε κάθε αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά ομόλογα θα επωφεληθούν.

Το ίδιο όμως δεν ισχύει για τις μετοχικές αγορές, καθώς οι κατευθύνσεις της πολιτικής των δύο υποψηφίων είναι διαφορετικές.

Οι επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Η UBS αναμένουμε ότι μεγάλο μέρος του αντίκτυπου στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών θα είναι «κάτω από την επιφάνεια» —δηλαδή σε επίπεδο κλάδου— αντί να δούμε οποιοδήποτε από τα σενάρια ως ουσιαστικά πιο θετικό ή αρνητικό για τις μετοχές συνολικά.

Κάμαλα Χάρις: Τι ζητάει η Silicon Valley από την υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τραμπ, θα μετατοπίσει την εστίαση στους εμπορικούς δασμούς, την ηπιότερη ρύθμιση, την ώθηση για χαμηλότερους φόρους, τη μερική ανάκληση συγκεκριμένων κινήτρων IRA (Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού) και την πίεση στην ΕΕ να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι τομείς της ενέργειας και του χρηματοπιστωτικού τομέα θα πρέπει να επωφεληθούν από ένα πιο χαλαρό ρυθμιστικό περιβάλλον, ειδικά εκείνοι με υψηλή έκθεση στις ΗΠΑ. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να είναι λιγότερο χρήσιμο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με περισσότερο εγχώριο προσανατολισμό, οι οποίες θα μπορούσαν να χάσουν περαιτέρω ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ.

Οι χαμηλότεροι φόροι στις ΗΠΑ για καταναλωτές υψηλότερου επιπέδου θα μπορούσαν να είναι υποστηρικτικοί για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ειδών πολυτελείας. Οι επιχειρήσεις που επωφελούνται από υψηλότερες ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες θα πρέπει επίσης να τα πάνε σχετικά καλά.

Εάν μια προεδρία Τραμπ καταφέρει να αποδυναμώσει ορισμένες πτυχές του IRA και άλλων πρωτοβουλιών βιωσιμότητας και πράσινης ενέργειας, μπορεί να επηρεάσει τις βιομηχανίες και τις εταιρείες κοινής ωφελείας της Ευρώπης, καθώς και τους ευρωπαίους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι υψηλότεροι εμπορικοί δασμοί, ή η απειλή τους, θα είχαν επίσης αρνητικές για τις επιχειρήσεις με άμεση έκθεση σε εξαγωγές στις ΗΠΑ, όπως οι ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, ή εκείνα που συνδέονται στενά με τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε δυνητικά να επιταχύνει τις επενδυτικές τάσεις παγκοσμίως καθώς αναδιαρθρώνονται οι αλυσίδες εφοδιασμού, κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει να ευνοήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας και βιομηχανίας, εκτιμά η UBS.

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Κάμαλα Χάρις είναι πιθανό να είναι σε μεγάλο βαθμό συνέχεια του status quo, ευνοώντας πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες θα πρέπει να είναι επωφελείς για τους ηγέτες της πράσινης τεχνολογίας της Ευρώπης στους τομείς της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η UBS βλέπει χαμηλότερες πιθανότητες για αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες, αν και θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν από τις διαπραγματεύσεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων υπό ένα σενάριο «μπλε κύματος», δηλαδή επικράτηση Κάμαλα Χάρις με δημοκρατικό Κογκρέσο. Βέβαια, η μεγαλύτερη πιθανότητα διάσπασης του Κογκρέσου μειώνει κάπως αυτόν τον κίνδυνο.

Σχετικά με τις συζητήσεις για την απαγόρευση της μενθόλης στα τσιγάρα αποτελούν επίσης κίνδυνο για το κλίμα προς τις καπνοβιομηχανίες, εάν αυτό επιδιωχθεί από την προεδρία της Harris.

Τέλος, η UBS εκτιμά ότι τυχόν αλλαγές φόρου ή δικαιωμάτων από μια διοίκηση της Κάμαλα Χάρις θα είναι επωφελής για τους καταναλωτές κατώτερου εισοδήματος, ευνοώντας τις ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι πιο εκτεθειμένες σε αυτό το τμήμα.

Όλα θετικά για τα ομόλογα

Κατά την άποψη της UBS, μια διοίκηση υπό την ηγεσία της Κάμαλα Χάρις θα πρέπει να αποδειχθεί το πιο υποστηρικτικό σενάριο για τις ευρωπαϊκές αγορές σταθερού εισοδήματος. Ο αποπληθωρισμός στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι πιθανό να συνεχιστεί σε μεγάλο βαθμό χωρίς διακοπή, γεγονός που θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων – σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Αν και οι δημοσιονομικές πιέσεις είναι κοινές μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, από την σκοπιά των επενδυτών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εστιασμένες στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Σλοβακία.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι να αναμένουμε σημαντική αναστάτωση στον εταιρικό τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές σταθερού εισοδήματος μπορούν να παράγουν σταθερές συνολικές αποδόσεις στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου.

Μια προεδρία Trump, ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχθεί λιγότερο υποστηρικτική για τις αγορές σταθερού εισοδήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αγορές έδειξαν απότομα ότι τιμολογούν τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, με περαιτέρω χαλάρωση να αναμένεται το 2025.

Αρκετές από τις προτάσεις πολιτικής του Τράμπ φέρουν την απειλή ενός πιο επίμονου πληθωρισμού, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβαθμονόμηση των προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων . Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια αστάθεια στις αγορές επιτοκίων, υπονομεύοντας ενδεχομένως το κλίμα και διαταράσσοντας τις εισροές σε ομόλογα, εξηγεί η UBS.

Επιπλέον, δεδομένων των επικρίσεων του Τράμπ για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μπορεί επίσης να υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της Fed. Κατά την άποψη της UBS, ενώ η κριτική για τον χειρισμό της νομισματικής πολιτικής από τη Fed είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί σε μια δεύτερη κυβέρνηση Κάμαλα Χάρις, δεν υπάρχει κίνδυνος μιας ουσιαστικής μετατόπισης της ευθύνης στην εκτελεστική εξουσία.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές θα αγνοήσουν εντελώς την προοπτική, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ομόλογα υψηλότερα.

Τέλος, δεδομένης της επιθυμίας για χαμηλότερους φόρους, μια προεδρία Τράμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη έκδοση κρατικών ομολόγων με αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης που μπορεί να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Με τα spreads σε χαμηλά επίπεδα και τη διασπορά στους περισσότερους βιομηχανικούς τομείς υποτονική, τα ασφάλιστρα κινδύνου στις πιστώσεις θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν. Ενώ η ελαφρώς ισχυρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και το ασθενέστερο ευρώ μπορεί να εξουδετερώσουν ορισμένες από τις διευρυνόμενες πιέσεις, οι τομείς που προσανατολίζονται στις εξαγωγές και το υψηλότερο beta είναι πιθανότατα τα τμήματα που θα είχαν τη μεγαλύτερη υποαπόδοση λόγω αυξημένης αβεβαιότητας πολιτικής και των προοπτικών ανανέωσης εμπορικών εντάσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή