Περιβάλλον επανεκκίνησης κόντρα στη δεδομένη φθορά και τις ανοιχτές «πληγές» ιδίως μετά την κακή επίδοση στις ευρωεκλογές εξακολουθεί να αναζητεί η κυβέρνηση, ψάχνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα «παραδοτέα» και θετικές «ειδήσεις» στην καθημερινότητα.

Ο δρόμος για τη ΔΕΘ στρώνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με κοινωνική και αναπτυξιακή ρητορική – ενδεικτικές οι ανακοινώσεις του για παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης στις 30 Νοέμβριου και για μείωση των διοδίων στην Αττική Οδό από τις 6 Οκτωβρίου, η επαναδιατύπωση των δεσμεύσεων για ενίσχυση των εισοδημάτων ως κεντρικός στόχος τετραετίας και το αφήγημα της περιφερειακής ανάπτυξης – με την προσδοκία της πολυπόθητης… ανάταξης το συντομότερο. Εξάλλου αυτή δεν αφορά απλώς την κυβέρνηση δημοσκοπικά στο επικείμενο κύμα μετρήσεων της σεζόν, αλλά έχει να κάνει με την αναγκαιότητα να καλλιεργηθούν εκ νέου προσδοκίες στους πολίτες – πόσω μάλλον να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της εμπιστοσύνης.

Αυτό το στίγμα έδωσε ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δέκα ημέρες προτού ο ίδιος ανοίξει το καλάθι ΔΕΘ με ορίζοντα 2027. Αφού ζήτησε δύο φορές από την κυβερνητική μηχανή «δουλειά» και «χειροπιαστό έργο», επιμένοντας να δείχνει έμμεσα σε εξάντληση της τετραετίας, άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση.

«Την αφήνουμε στην κρίση της (…) μπορεί να μείνει αιχμάλωτη των αδιεξόδων της» σχολίασε. Επί της ουσίας η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί όσα συμβαίνουν στα αντίπαλα στρατόπεδα, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τις εσωκομματικές διαδικασίες που θα διανύουν στους επόμενους μήνες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου εκείνη να πετύχει τα πολυπόθητα βήματα προς τα εμπρός. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή στα κυβερνητικά στελέχη να μένουν εκτός της σφαίρας της τοξικότητας – το αντίθετο άλλωστε έχει μετρηθεί πολλάκις ότι λειτουργεί τελικά ως επιταχυντής της φθοράς και για την κυβερνητική παράταξη -, όσο κι αν η κομματική έδρα στην Πειραιώς παρακολουθεί στενά τους πολιτικούς αντιπάλους και αναλαμβάνει τις αντεπιθέσεις. Συνολικά η κυβέρνηση ωστόσο έχει τη «γραμμή» να απαντά σε υψηλούς τόνους μόνο «προγραμματικά» και μόνο στα… βαριά που απασχολούν της κοινωνία. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του Μητσοτάκη ότι «ο κόσμος ασχολείται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση». Εξού και ζήτησε «να απαντάμε με χειροπιαστό έργο στα συνθήματα, είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε και το κύρος της πολιτικής».

Αλλαγή κλίματος

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζεται, εν αναμονή των πρώτων κυλιόμενων μετρήσεων από το τέλος της εβδομάδας, ότι η αλλαγή κλίματος περνά μέσα από ορατές αλλαγές σε κάθε πεδίο που λειτουργεί ως εστία δυσαρέσκειας. Και στην κορυφή της λίστας είναι σταθερά η υγεία, το κράτος και η παιδεία (σημειωτέον, ο Μητσοτάκης καλεί σήμερα στο Μαξίμου την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας). «Το στοίχημα της γείωσης με τον κόσμο είναι διαρκές» παραδέχεται κυβερνητικός παράγοντας και στο πλαίσιο αυτό παραπέμπει στις φθινοπωρινές εξορμήσεις που ετοιμάζουν υπουργοί, υφυπουργοί και ο Μητσοτάκης σε κάθε περιφέρεια της χώρας για διαβουλεύσεις και ανάδειξη τοπικών – αναπτυξιακών – πρωτοβουλιών. Ταυτόχρονα, η μετακίνηση του γαλάζιου κέντρου βάρους στα θέματα της καθημερινότητας φάνηκε από τις ειδικές, εκτός ημερήσιας διάταξης του Υπουργικού, αναφορές του Πρωθυπουργού στις τιμές των τροφίμων, ενόσω η ακρίβεια εξακολουθεί να σέρνει τον χορό της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Κάποιοι επιχειρούν να ξαναχτίσουν κλίμα γύρω από τις τιμές στην αγορά» είπε, «σε μία στιγμή, μάλιστα, που ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην πατρίδα μας έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Και ενώ η κυβέρνηση δέχεται τα αντιπολιτευτικά «πυρά» για αναποτελεσματικότητα, ο Πρωθυπουργός μιλάει για αποτελεσματικά «αναχώματα», εκτιμώντας ότι «η δύσκολη φάση βαίνει προς το τέλος της».

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα