Mε βήμα ταχύ προχωρούν οι διαδικασίες για την δημιουργία εργοστασίου της Cenergy Holdings στις ΗΠΑ (στο Μέριλαντ), μία επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ (από τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 29,4 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί για την απόκτηση του οικοπέδου) η οποία θα «τροφοδοτηθεί» με… καύσιμα από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) την οποία έχει στα σκαριά η Cenergy.

«Η εταιρεία έχει παρουσία σε Αυστραλία, Χιλή, Αργεντινή, συνεχώς επεκτεινόμαστε για να μοιράσουμε το επενδυτικό ρίσκο, μένουμε σταθεροί στις αξίες μας επιδιώκοντας να αυξήσουμε το περιθώριο κέρδους μας, αυτό αντανακλάται και στα αναπροσαρμοσμένα EBITDA τα οποία στηρίζονται στην παραγωγική μας ικανότητα η οποία συνεχώς βελτιώνεται. Τα EBITDA 380 – 420 εκατ. ευρώ που αναφέρουμε σαν στόχο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα δεν περιλαμβάνουν την επίδραση στα οικονομικά μεγέθη από το εργοστάσιο στις ΗΠΑ, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2027, σε δεύτερη φάση και σε συνάρτηση με τη ζήτηση για υποθαλάσσια καλώδια στις ΗΠΑ ενδέχεται να προχωρήσει και δεύτερη φάση κατασκευής και εργοστασίου υποθαλάσσιων καλωδίων, αυτό όμως είναι πολύ μακροπρόθεσμη απόφαση, δεν μπορών να πω κάτι παραπάνω τώρα», επεσήμανε σε conference call με αναλυτές ο οικονομικός διευθυντής της Cenergy Holdings, Αλέξανδρος Μπένος ο οποίος εκτίμησε πως η ΑΜΚ θα αυξήσει και το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς του τίτλου (το μερίδιο της ViohalcoΒΙΟ +0,87% θα μειωθεί από το τρέχον 79,78%, αλλά θα παραμείνει πλειοψηφικό), προσελκύοντας νέους επενδυτές.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ρίζες της εταιρείας είναι στην Ελλάδα στην οποία οι επενδύσεις προχωρούν πολύ ικανοποιητικά», σημείωσε.

Ολοταχώς για EBITDA 420 εκατ. ευρώ

Το βελτιωμένο μείγμα των έργων που εκτελέστηκε στον τομέα των σωλήνων χάλυβα, σε συνδυασμό με την αυξημένη συνεισφορά των έργων καλωδίων στις συνολικές πωλήσεις συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση του αναπροσαρμοσμένου περιθωρίου EBITDA της εταιρείας, το οποίο με τη σειρά του διαμόρφωσε το αναπροσαρμοσμένο EBITDA στα σημαντικά υψηλά επίπεδα των 119,5 εκατ. ευρώ (39% μεγαλύτερο από το πρώτο εξάμηνο του 2023). Το αναπροσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA για το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασε το 15%, προσθέτοντας επιπλέον 65,0 εκατ. ευρώ (+81% σε ετήσια βάση και +20% σε τριμηνιαία βάση) στο αντίστοιχο του πρώτου τριμήνου 2024.

Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA για το 2024 εκτιμάται πλέον μεταξύ 245 και 265 εκατ. ευρώ (από 230-250 εκατ. ευρώ). Δεδομένων της νέων εκτιμήσεων για τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις, το ιστορικά υψηλό επίπεδο του ανεκτέλεστου υπόλοιπου και των θετικών προοπτικών της αγοράς, ο όμιλος θέτει μεσοπρόθεσμες οικονομικές επιδιώξεις που περιλαμβάνουν ισχυρή οργανική αύξηση των πωλήσεων και αναπροσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 380 – 420 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στρατηγική κίνηση

Για το νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ, μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2025 τοποθετείται η έναρξη της κατασκευής του έργου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 έτη, δηλαδή μέχρι τέλος του 2027 το εργοστάσιο θα είναι πλήρως λειτουργικό.

Η στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση της εταιρείας να… απλώσει την παραγωγική της βάση σε μία παραθαλάσσια έκταση 145.000 τετραγωνικών μέτρων στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ εξηγείται από τις προοπτικές που διανοίγονται και έχουν να κάνουν με ικανοποίηση της αυξανόμενης ανάγκης των ΗΠΑ για αναβαθμίσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η περιοχή την οποία «καλωδιώνει» ο όμιλος έχει εγγύτητα με υπεράκτια αιολικά έργα, την ώρα που οι ΗΠΑ θα ρίξουν 2,2 δισ. δολάρια για ολικό λίφτινγκ στο ηλεκτρικό δίκτυο. Επιπλέον, με την ενεργειακή μετάβαση να πατάει γκάζι και την ζήτηση για καλώδια να προβλέπεται να απογειωθεί η εταιρεία «ανοίγεται» σε μία τεράστια αγορά θωρακίζοντας την κερδοφορία της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η ΑΜΚ θα χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση του project, που αφορά τη μονάδα χερσαίων καλωδίων. Ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί, η αδειοδότηση προχωρά κανονικά και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Η δεύτερη φάση, αν υπάρξει, θα περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων, που θα εξαρτάται όμως από τις τελικές συμφωνίες διάθεσης των παραγόμενων καλωδίων από τους κατασκευαστές των έργων και τις σχετικές τελικές επενδυτικές αποφάσεις. Η ζήτηση θα κρίνει και την απόφαση της εταιρείας για το αν προχωρήσει και σε… επέκταση της επένδυσης.

Με προμετωπίδα την Θήβα

Την ίδια στιγμή, δυναμικά και επενδυτικά συνεχίζει ο όμιλος σε Ελλάδα και Ρουμανία. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τον τομέα καλωδίων ανήλθαν σε 105,1 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2024 (για το β΄εξάμηνο ο κ. Μπένος εκτίμησε πως θα μειωθούν) και αφορούν:

▪ 49,0 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση της προγραμματισμένης επέκτασης της δυναμικότητας του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο,

▪ 23,2 εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις των χερσαίων καλωδίων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο της Θήβας εγκαθίστανται νέες γραμμές παραγωγής και νέος εξοπλισμός, ώστε να δημιουργηθεί μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής επίγειων και υπόγειων καλωδίων μέσης, υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Η ολοκλήρωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025.

Παράλληλα, προχωρούν οι επενδύσεις στο εργοστάσιο του Ελεώνα, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο αριστείας παραγωγής καλωδίων χαμηλής τάσης μέχρι το τέλος του 2024,

▪ 3,5 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο στο Βουκουρέστι και

▪ 29,4 εκατ. ευρώ για την αγορά του οικοπέδου που προορίζεται για τη νέα παραγωγική μονάδα καλωδίων στις ΗΠΑ και τις σχετικές δαπάνες που απαιτούνται για την ανάπτυξή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις