Την περασμένη Δευτέρα, η Unity κατέθεσε προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το αίτημα για τη διαγραφή του συνόλου των μετοχών της Entersoft από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πλέον, η διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το ταμπλό είναι θέμα περίπου ενός μήνα, μέχρι δηλαδή να εγκριθεί και τυπικά το αίτημα από την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς.

Είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή, στις 23 Αυγούστου, ανακοίνωση που γνωστοποιούσε ότι η Unity Holding κατέχει πλέον το σύνολο των μετοχών της Entersoft.

Γιατί η Entersoft μπήκε στο «στόχαστρο» του Πάνου Γερμανού

Υπενθυμίζεται ότι η Unity είναι εταιρικό σχήμα που αποτελείται από την Olympia Group, το επενδυτικό fund του Πάνου Γερμανού, με την υποστήριξη της επενδυτικής Imker Capital.

Σύμφωνα με την Olympia Group, όλη η διαδικασία εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί στις αρχές Ιουλίου όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την μεταβολή ελέγχου τόσο στην Entersoft όσο και στην SoftOne, την έτερη εταιρεία πληροφορικής που πλέον ελέγχει μετοχικά ο Όμιλος.

Δραστηριοποίηση σε μια αγορά 60 δισ. δολαρίων

Εκείνη την περίοδο κύκλοι της αγοράς θεωρούσαν ιδιαίτερα σημαντικό για την Olympia Group το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα και χωρίς αστερίσκους την μεταβολή ελέγχου στις δύο εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόθεση της Olympia παραμένει η διατήρηση της ανεξάρτητης πορείας των δύο εταιρειών καθώς οι Entersoft και SoftOne κατέχουν ήδη υψηλά μερίδια στους τομείς δραστηριοποίησής τους και οι προοπτικές τους είναι εξαιρετικά ευοίωνες. Έτσι, οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να «τρέχουν» παράλληλα.

Σημειώνεται ότι το μέγεθος της αγοράς επιχειρηματικού λογισμικού στην Ευρώπη εκτιμάται σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2024 και αναμένεται να φτάσει τα 84 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029, σημειώνοντας CAGR 7,12% κατά την περίοδο πρόβλεψης (2024-2029).

Οι νέες και αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς, όπως η διασύνδεση ταμειακών και POS, η εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης και αυτόματης ενημέρωσης των myDATA, αλλά και η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, είναι που καθορίζουν κατά ένα μεγάλο μέρος το τι μέλει γενέσθαι στον δυναμικό κλάδο του cloud computing και του business software.

Σε αυτό φαίνεται πως οφείλεται και η διορατικότητα του μητρικού πλέον ομίλου, που εντάσσει υπό την ομπρέλα του μια εταιρεία η οποία εμφανίζει μια δυναμική που του ταιριάζει.

Έτσι, η Entersoft θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται αυτόνομα στον κλάδο της πληροφορικής και, ειδικότερα, στην αγορά εφαρμογών και υπηρεσιών λογισμικού για επιχειρήσεις, βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συγχώνευση μέσω απορρόφησης των τριών κατά 100% θυγατρικών της, δηλαδή των Wedia, RetailSoft και Ιnfopower.

Τα οικονομικά στοιχεία της Entersoft

Για το α’ τρίμηνο του 2024 τα έσοδα της Entersoft διαμορφώθηκαν στα 11,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 12% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023 (10,1 εκατ.). Τα EBITDA της εταιρείας ανήλθαν σε 4,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (3,9 εκατ.).

Τα κέρδη προ φόρων κατέγραψαν αύξηση κατά 9% στα 3,37 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (3,1 εκατ.). Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε 12,3 εκατ. ευρώ έναντι 11,2 εκατ. στο τέλος της περυσινής χρήσης 2023 και τα καθαρά διαθέσιμα σε 4 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση του δανεισμού ύψους 8,3 εκατ.

H Entersoft είχε κλείσει το 2023 με κέρδη 8,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 31%. Τα έσοδα για το περασμένο έτος αυξήθηκαν κατά 28% στα 37,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε 12,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33%. Τέλος τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε 11,2 εκατ. ευρώ έναντι 14,8 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης χρήσης.

Για το 2024, η εταιρεία είχε ξεκαθαρίσει ότι θα κινηθεί σε παρόμοιο δρόμο και θα επιδιώξει διψήφιους ρυθμούς οργανικής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει την αναζήτηση νέων ευκαιριών εξαγορών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία, στην οποία επίσης δραστηριοποιείται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις