Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την επιβάρυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια, επεσήμανε σε conference call με αναλυτές o αναπληρωτής CEO της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης.

Motor Oil: Πώς είδε η Goldman Sachs τα αποτελέσματα

«Η αγορά καυσίμων στην Ελλάδα συνέχισε να αναπτύσσεται το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι επιδόσεις της εταιρείες είναι υγιείς και ισχυρές, είμαστε αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του έτους, οι μακροπρόθεσμοι ορίζοντές της εταιρείας είναι θετικοί, δεν βλέπουμε κάποια μεγάλη αρνητική μετατόπιση», σημείωσε ο Πέτρος Τζαννετάκης.

Ο λογαριασμός της εισφοράς

«Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουμε προσδιορίσει την επίπτωση της έκτακτης εισφοράς της κυβέρνησης στα διυλιστήρια. Εκτιμώ πως θα κινηθεί λίγο πιο κάτω από τα 205 εκατ. ευρώ που έχουμε προσδιορίσει, αυτός είναι ο μέγιστος αντίκτυπος που υπολογίσαμε», σημείωσε.

Η εισφορά αφορούσε στα πλεονάζοντα κέρδη της οικονομικής χρήσης του 2023. Η Μotor Oil εκτιμά το ύψος της καθαρής φορολογικής επιβάρυνσης από την έκτακτη προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης που θα λογισθεί στην οικονομική χρήση 2024, σε περίπου 205 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Motor Oil «σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας τα αποτελέσματα της χρήσης 2024 θα επηρεαστούν αρνητικά λόγω επιβολής της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης».

Υπενθυμίζεται πως ανθηρές ήταν οι οικονομικές επιδόσεις για τον όμιλο της Motor Oil στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, τα έσοδα για τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν υψηλότερα κατά 5% καθώς ανήλθαν στα 6,2 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εκτινάχθηκαν στα 639 εκατ. ευρώ, ήτοι ήταν αυξημένα κατά 19%.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA έκλεισαν ανοδικά κατά 4% στα 624 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το τάνκερ Σουνιο, το οποίο μεταφέρει φορτίο της Μοτορ Οιλ, επεσήμανε ότι μετά από πολιτικές παρεμβάσεις έγινε δεκτό από τους Χούθι να επιτρέψουν την επισκευή του πλοίου με τον κ. Τζαννετάκη να δηλώνει ανακουφισμένος από αυτή την εξέλιξη.

Το υπό ελληνική σημαία πετρελαιοφόρο «Sounion»  δέχθηκε επίθεση από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης,    στα ανοικτά του λιμανιού της Χοντέιντα, πόλη της Υεμένης η οποία ελέγχεται από τους Χούθι. Το «Sounion» μεταφέρει 150.000 τόνους αργού πετρελαίου και  είναι ακινητοποιημένο εκεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Εκπτώσεις: Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις είχαν μικρότερο ή ίδιο τζίρο σε σχέση με πέρυσι
Επιχειρήσεις |

«Άσφαιρες» οι εκπτώσεις: Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις είχαν μικρότερο ή ίδιο τζίρο με πέρυσι

Κάθε πέρσι και καλύτερα για τις εισπράξεις – Απαισιοδοξία στον εμπορικό κόσμο - Τι αποκαλύπτει η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για τις θερινές εκπτώσεις