Έναν πολυσχιδή λιανεμπορικό όμιλο με διαφοροποιημένες δραστηριότητες, ο οποίος ταυτόχρονα διαθέτει ισχυρό «αποτύπωμα» στον τομέα των logistics και του real estate, «χτίζει» ο Βασίλης Φουρλής.

Όμιλος Fourlis: Στρατηγική συμφωνία με τη Foot Locker – Αναβαθμίζει το guidance ο Β. Φουρλής

Η χθεσινή ανακοίνωση του ομίλου Fourlis για τη σύναψη συμφωνίας αδειοδότησης με τη Foot Locker για τη λειτουργία καταστημάτων της αμερικανικής αλυσίδας sneakers στην Ελλάδα και σε ακόμη 7 αγορές των δυτικών Βαλκανίων υπηρετεί απόλυτα αυτόν τον στόχο, ενώ αναμένονται και νέες –συμπληρωματικές- κινήσεις τόσο στον κλάδο αθλητικών ειδών του οποίου οι ενοποιημένες πωλήσεις θα φθάσουν την επόμενη πενταετία το μισό δις. με ένα περιθώριο κέρδους EBITDA 9%, όσο και στον κλάδο ευεξίας όπου η αλυσίδα Holland & Barrett πλέον λειτουργεί 10 καταστήματα.

Τι θα φέρει η Foot Locker στα ταμεία του ομίλου Fourlis

Με ένα φιλόδοξο πλάνο δημιουργίας 100-120 καταστημάτων Foot Locker σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία και Μαυροβούνιο, η νέα δραστηριότητα θα εισφέρει τζίρο 250 εκατομμυρίων έως το 2029, ενώ αναμένεται ότι το περιθώριο EBITDA της νέας δραστηριότητας θα διαμορφωθεί στο 9% – 10%.

Ουσιαστικά η Foot Locker και κατ’ επέκταση η ανερχόμενη αγορά των αθλητικών μόδας (atheisure) θα αρχίσει να «γράφει» στον ισολογισμό του ομίλου από το 2025.

Οι κ.κ. Δημήτρης Βαλαχής, CEO Fourlis Group, Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis Group και Βαγγέλης Μπάτρης, Managing Director Intersport

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του deal τον προσεχή Απρίλιο θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των 6 καταστημάτων της μητρικής δραστηριότητα της μητρικής (3 στη χώρα μας συν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και ακόμη 3 την Ρουμανία), ενώ τους επόμενους μήνες -πριν την λήξη του 2024- θα ανοίξουν 5 καταστήματα Foot Locker στη γειτονική Βουλγαρία μετά από εξαγορά ισάριθμων σημείων.

Πάντως ο όμιλος για την ανάπτυξη του δικτύου της Foot Locker προσβλέπει κυρίως σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Στα 80 εκατ. ευρώ η επένδυση

Για την ανάπτυξη του δικτύου της Foot Locker στις 8 αγορές η επένδυση θα φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου.

Πιο αναλυτικά, οι κεφαλαιακές δαπάνες του ομίλου (CaPex) για την επόμενη εξαετία διαμορφώνονται στα 40 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κο Δημήτρη Βαλαχή, CEO του ομίλου Fourlis, με τη συνολική επένδυση να φθάνει τα 80 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο ίδιος.

Η επένδυση θα καλυφθεί από τα λειτουργικά αποτελέσματα της ίδιας της Foot Locker, καθώς και από τα αποτελέσματα του ομίλου και τα ταμειακά του διαθέσιμα χωρίς να χρησιμοποιηθούν δανειακά κεφάλαια.

Αναβαθμίζεται το guidance

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως είπε ο διοικητικός ηγέτης της Fourlis αναμένεται να αναθεώρηση του guidance για το 2025 και μετά, μιας και ο στόχος που είχε τεθεί για συνολικό τζίρο 750 εκατ. ευρώ το 2026-2027 και 8% ebit έρχεται πιο κοντά.

Τα πέντε ορόσημα

Η συμφωνία με τη Foot Locker ήταν ένα από τα 5 ορόσημα του ομίλου για το 2024, όπως ανέφερε ο κος Φουρλής.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ομίλου InterIKEA να επενδύσει στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον όμιλο, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου διεθνούς κέντρου διανομής προϊόντων στον Ασπρόπυργο, επιφάνειας 50.000 τετραγωνικών μέτρων ήταν το πρώτο milestone και ήδη έχει μπει στις ράγες.

Η διάθεση ποσοστού 13% της Trade Estates θα γίνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και, σύμφωνα με τον Βασίλη Φουρλή, ο δανεισμός του ομίλου θα μειωθεί σημαντικά.

Η νέα μονάδα, που προσθέτει έναν σημαντικό μισθωτή στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates, θα εφοδιάζεται μέσω και του λιμανιού του Πειραιά και θα εξυπηρετεί τις αγορές της Ανατολικής Μεσογείου, καλύπτοντας σε πρώτη φάση τις ανάγκες των καταστημάτων IKEA στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Ιορδανία, στο Ισραήλ και στην Κύπρο.

Στόχος είναι μελλοντικά να υποστηρίζει κι άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος.

Τα εγκαίνια του εμπορικού πάρκου στην Πάτρα, του «πιο σύγχρονου στην Ελλάδα», τον προσεχή Νοέμβριο ήταν ακόμη ένας στόχος του ομίλου για εφέτος, όπως και η ανακοίνωση guidance έπειτα από 14 χρόνια, που «επαναφέρει το κλίμα εμπιστοσύνης προς την Fourlis».

Το μόνο ορόσημο που υπολείπεται ως προς την υλοποίηση του είναι η αποενοποίηση της Trade Estates. Στόχος της Fourlis είναι η συμμετοχή στην ΑΕΕΑΠ να «πέσει» κάτω από 50% έως το τέλος του χρόνου.

Η διάθεση ποσοστού 13% της Trade Estates θα γίνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και, σύμφωνα με τον Βασίλη Φουρλή, ο δανεισμός του ομίλου θα μειωθεί σημαντικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις