Σχέδιο για να παράγεται έως το 2030 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα από ανανεώσιμες πηγές έχει βάλει εμπρός το Βερολίνο, με πολύ ενθαρρυντικά μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Η στρατηγική αυτή προσπάθεια βασίζεται σε τρεις διαφορετικές αλλά αλληλοσυνδεόμενες κινήσεις, που αφορούν μείωση της γραφειοκρατίας, καθορισμός γης για εγκαταστάσεις ΑΠΕ και συμμετοχή καταναλωτών στην προσπάθεια. Πρόκειται για φιλοδοξία που ουσιαστικά βασίζεται σε προσπάθεια ανάπτυξης κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων αλλά και δικτύων που θα μεταφέρουν την ενέργεια τόσο μεταξύ τους όσο και σε άλλες εγκαταστάσεις.

Ηλιακή ενέργεια: Ξεπέρασε τον άνθρακα ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το 2022

Από το 2022 μέχρι σήμερα μειώνεται συνεχώς η γραφειοκρατία για τις εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Τα στοιχεία που παρουσίασε το Bloomberg δείχνουν την πρόοδο που έχει γίνει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας όσον αφορά τις ΑΠΕ στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Από το 2017 μέχρι το 2022 ο χρόνος για να εκδοθούν άδειες για φωτοβολταϊκά και ηλιακά είχε διπλασιαστεί –μόνο για ένα έργο με τρεις ανεμογεννήτριες απαιτούνταν να κατατεθούν τυπωμένες 36.000 σελίδες στις αρχές με δικαιολογητικά, μελέτες και άλλα στοιχεία.

Απαιτήσεις

Έκτοτε οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις μειώθηκαν σημαντικά είπαν στελέχη του κλάδου στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα σε μόλις δύο χρόνια η χώρα αναπτύσσει περισσότερες ΑΠΕ από κάθε άλλη στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα το 2023 δόθηκαν πολλές άδειες για κατασκευής τέτοιων έργων, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα ή να αρχίσουν να κατασκευάζονται από φέτος.

Επιπλέον νέα νομοθεσία επιτρέπει σε κρατίδια στη χώρα να διαθέτουν έως το 2% των εδαφών τους για εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών. Αυτό λύνει πολλά προβλήματα

Ακόμη, το Κοινοβούλιο της χώρας πρόσφατα έκανε πιο εύκολη την αδειοδότηση για εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ σε μπαλκόνια και στέγες κατοικιών, βάζοντας και τους ίδιους τους καταναλωτές στο παιχνίδι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Ευρώπη εναντίον Κίνας για εξοπλισμό

Πρόκληση εξακολουθεί να παραμένει η προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων για την προσπάθεια ανάπτυξης των ΑΠΕ, αλλά το Βερολίνο σε συνεργασία με τις εταιρείες εργάζεται να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα αυτά. Μετά την πανδημία καταγράφηκε έλλειψη σε ορισμένες σημαντικές πρώτες ύλες για την κατασκευή τεχνολογικού εξοπλισμού ΑΠΕ. Ως παράδειγμα αναφέρονται οι μετασχηματιστές οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος από τα δίκτυα υψηλής τάσης σε νοικοκυριά και επαγγελματικούς χώρους.

Το μεγάλο στοίχημα για τη Γερμανία και στην Ευρώπη είναι να κατασκευάζονται στη Γηραιά Ήπειρο μεγαλύτερες ποσότητες εξοπλισμού που συνδέονται με ανανεώσιμες πηγές. Σε αυτό διατηρεί την πρωτοκαθεδρία η Κίνα, με τις ευρωπαϊκές χώρες να παράγουν μικρό ποσοστό εξοπλισμού από αυτό που τελικά χρειάζονται για μικρές και μεγάλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Με τις τιμές του ρεύματος να είναι πλέον υψηλότερες στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από όσο ήταν πριν την πανδημία, η βούληση για τέτοιες τεχνολογίες υπάρχει και μένει να φανεί εάν με τη βοήθεια των Βρυξελλών η ΕΕ θα μπορέσει να πετύχει μεγαλύτερη αυτάρκεια στις ανανεώσιμες πηγές.

Αφύπνιση από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Γερμανία ήταν ανάμεσα στις χώρες που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η χώρα παρήγαγε μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο που ερχόταν τότε σε άφθονες ποσότητες από τη Ρωσία μέσω αγωγών. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα άλλαξαν τα δεδομένα και τελικά αύξησαν σημαντικά το κόστος του φυσικού αερίου για τη Γερμανία συμπαρασύροντας ταυτόχρονα προς τα πάνω τα κόστη και όλων των άλλων μορφών ενέργειας.

Την εποχή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία η Γερμανία στράφηκε περισσότερο προς την κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, έφερε ξανά στο προσκήνιο με τη διαδικασία του επείγοντος την ανάγκη για περισσότερες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green