Η παράδοση της ΔΕΘ

Μπορεί το Μαξίμου να κρατά μια μυστικοπαθή στάση για το «καλάθι» των εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κάνοντας κάποιες ανούσιες διαρροές, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παρεκκλίνει της πεπατημένης.

Οι εξαγγελίες θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, ή έστω αυτό θα επιχειρηθεί, προκειμένου να κατευναστεί η δυσαρέσκεια που υπάρχει. Ειδικά στο μέτωπο του κόστους στέγασης.

Για τα νοίκια, όπως και για τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, η οργή είναι μεγάλη… και ακούγεται, κι ας μην υπάρχει αντιπολίτευση.

Το λάδι φταίει…

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έσπευσε να επικοινωνήσει, μέσω του υπουργικού, ότι αν δεν ήταν η αύξηση των τιμών του ελαιολάδου, ο δείκτης των τροφίμων θα εκινείτο πια πτωτικά.

Βέβαια, στη νέα «ελαιολαδική» σεζόν φαίνεται ότι η κατάσταση βαίνει προς ομαλοποίηση, ωστόσο αυτό θα αργήσει να φανεί στο ράφι.

Υπάρχει σκέψη όμως για μια προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, από το 13% σήμερα στο 6%.

Τονίζω όμως… η μείωση θα είναι προσωρινή για λίγους ενδεχομένως μήνες, ενώ θα μιλάμε περίπου για μια μείωση στην τιμή περίπου… 1 ευρώ στο λίτρο.

Η χιονοστιβάδα της στεγαστικής κρίσης

Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μην αναφερθεί, και αν δε το κάνει θα ερωτηθεί σχετικά, στο μείζον πρόβλημα της στέγασης που σοβεί στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ψάχνουν και οι φοιτητές στέγη εσχάτως και δεν είναι και λίγοι.

Το ποσοστό του εισοδήματος που «τρώει» ένα ενοίκιο πλέον ξεπερνά το 35% (στοιχεία Recognyte), αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι το μεγάλο πρόβλημα το έχουν περισσότεροι οι νέοι (απουσία ίδιας κατοικίας), οι οποίοι αμείβονται λιγότερο, τότε το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 50%.

—–

Το μείγμα

Όπως μαθαίνω υπάρχει ένα σχέδιο η κυβέρνηση να «παίξει» με τους φορολογικούς συντελεστές, προκειμένου να δημιουργήσει κίνητρα στην αγορά.

Δηλαδή να αυξήσει τον συντελεστή για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου AirBnB, και να τον μειώσει στις μακροχρόνιες, ώστε να αλλάξουν τακτική οι ιδιοκτήτες.

Αλλά να αλλάξουν και τακτική όσοι κρατούν κλειστά τα διαμερίσματά τους, ελέω φορολογίας, και να τα διαθέσουν.

Δύο μέτρα που όπως μου σχολίασαν άνθρωποι της αγοράς είναι καταδικασμένα. Και αυτό διότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.

Το βασικό που μου σχολίασαν είναι ότι η κυβέρνηση θα “πνίξει την αγελάδα” του AirBnB, βασική πηγή εισοδήματος για αρκετούς και για τις ίδιες τις φορολογικές αρχές.

—-

Επαφές με servicers

Ένα ακόμη σχέδιο που επεξεργάζεται το Μαξίμου είναι να υπάρχει διάθεση των κατασχεμένων ακινήτων από τους servicers, δηλαδή τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, ώστε να αυξηθεί η προσφορά.

Άλλωστε οι ίδιοι οι servicers έχουν υποβάλει προτάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να διευκολύνουν την είσοδο στην αγορά ενός πολύ σημαντικού αποθέματος ακινήτων.

Δεν είναι εύκολο όμως, καθώς θα πρέπει τα όποια μέτρα να περιλαμβάνουν και επιτάχυνση των σχετικών ενεργειών από υποθηκοφυλακεία και δικαστήρια.

Σε αυτό το μέτωπο όμως μαθαίνω ότι δεν υπάρχει τίποτα για τον πρωθυπουργό, αφού ο υπουργός Φλωρίδης θα μιλήσει για την ενδοοικογενειακή βία.

—-

Ο επιχειρηματικός κόσμος;

Το απόλυτο σκοτάδι, όμως, υπάρχει και στο μέτωπο των επιχειρήσεων, την ώρα μάλιστα που τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν αρνητική πιστωτική επέκταση τον Ιούλιο.

Μπορεί να φταίει και η εποχικότητα, αλλά και τα νέα από το μέτωπο των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν ήταν και τα καλύτερα. Σας παραπέμπω στο τελευταίο δελτίο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού…

Έτσι, μπορεί τον πρωθυπουργό να τον περιμένουν αρκετοί ξένοι επενδυτές, μαζί και οι αναλυτές της Moody’s για να βάλουν την τελική «βαθμολογία» στην οικονομία στις 13 Σεπτεμβρίου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να προτίθεται να δώσει ένα περισσότερο φιλο-επιχειρηματικό πρόσημο στην ομιλία του.

—-

Καλώδιο που… καίει

Ακόμη και όταν οι πολιτικές του παρεμβάσεις ίσως να είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες, ειδικά στο μεγάλο project ύψους 2 δισ. ευρώ για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου.

Ο ΑΔΜΗΕ έλαβε μάλιστα το τελεσίγραφο της Nexans, ότι εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα θα αναστείλει τις εργασίας ανάπτυξης.

Και λογικό είναι αφού η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) μπλοκάρει το έργο, δείχνοντας ότι η λύση είναι πλέον σε πολιτικό επίπεδο. Ίσως και πιο πάνω… αφού στη σχέση των εμπλεκομένων υπάρχει και… τρίτο πρόσωπο (βλ. Τουρκία).

—-

Τα ακίνητα της ΕΤΑΔ

Σε πολιτικό επίπεδο πλέον περνά και η αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ. Το θερμόμετρο έχει ανέβει στην αγορά και τούτο φαίνεται στο άνοιγμα πολλών holding.

Άλλωστε, το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων τελείωσε για το ΤΑΙΠΕΔ και πλέον το βάρος δίνεται στις παραχωρήσεις ακινήτων.

Κι ένας από τους «πονοκεφάλους» για το Υπερταμείο είναι η αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ.

Και όπως διάβασα στη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στην Καθημερινή της Κυριακής το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία holding companies όπου εκεί θα συγκεντρωθούν τα τουριστικά ακίνητα προς αξιοποίηση.

Ο Δημήτρης Πολίτης

Το έψαξα λίγο παραπάνω για να δω τι εννοούσε ο υπουργός και έμαθα πώς ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης είχε αυτήν την ιδέα και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έσπευσε να την υιοθετήσει.

Όπως πληροφορούμαι, αν κι εφόσον η ΕΤΑΔ καταφέρει να συγκεντρώσει ικανό δείγμα 1.000 ακινήτων προς αξιοποίηση τότε αυτά θα χωριστούν σε ομάδες.

Κάθε ομάδα θα περιλαμβάνει ομοιογενή ακίνητα π.χ. εμπορικά. Αυτά θα συμπεριληφθούν σε μία εταιρεία holding. Εκεί θα ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο developer αποκτώντας ένα πακέτο μετοχών και με τη βοήθεια του δημοσίου θα προχωρήσει η αξιοποίηση τους.

Άλλες μορφές αξιοποίησης

Πάντως μέχρι να γίνει αυτό καθώς, σύμφωνα με τις πηγές μου, η ΕΤΑΔ έχει πάρα πολύ δουλειά μπροστά της ώστε να ξεσκαρτάρει τα «καθαρά» ακίνητα, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει με άλλες μορφές την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου.

Π.χ. το μοντέλο με το logistic park στη Φυλή, που είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος. Και κάτι τέτοιο μαθαίνω έπεται για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη και πιθανόν και για το Τάε Κβον Ντο…

—-

Πότε αποφασίζει το Μαξίμου για Εθνική

Έτσι περιμένει πολλή δουλειά την κυβέρνηση όταν θα τελειώσει η ΔΕΘ. Άλλωστε έχουμε μπροστά και το θέμα της Εθνικής.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την «ομάδα» των συμβούλων που θα αναλάβουν να τρέξουν το placement για το υπόλοιπο 18% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ.

Κάποιες πληροφορίες θέλουν το Μαξίμου να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα.

Οι σύμβουλοι που θέλουν να πάρουν τη δουλειά είναι πολλοί, και πιέζουν –αρκετά όπως μαθαίνουμε- την κυβέρνηση να επισπεύσει την ετυμηγορία της.

Το project εκτιμάται πως θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Και σίγουρα πριν τις αμερικάνικες εκλογές…

Οι οποίες όπως έχουμε κατ’ επανάληψιν τονίσει κρύβουν… παγίδες. Γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Ντόναλτ Τράμπ επιστρέψει στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον πάντως για την Εθνική παραμένει ισχυρό αφού οι ελληνικές τράπεζες συνολικά έχουν ισχυρό story να… πουλήσουν τα επόμενα χρόνια.

Και αρκετά κέρδη να μοιράσουν στους μετόχους τους…

—-

Ένας «λευκός ιππότης» για την Folli Follie

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η προσπάθεια εύρεσης «λευκού ιππότη» στην Folli Follie.

Οι ομολογιούχοι δανειστές της εταιρείας έχουν αναθέσει από καιρό σε εξωτερικό συνεργάτη την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που θα ρίξει σανίδα σωτηρίας.

Απ’ ότι φαίνεται οι ομολογιούχοι δεν είναι διατεθειμένοι να κρατήσουν τον αναπνευστήρα για πολύ ακόμη…

Πληροφορούμαι ότι η προσπάθεια βρίσκεται πλήρη εξέλιξη, με τους συμβούλους να βολιδοσκοπούν πιθανούς στόχους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η εισροή νέων κεφαλαίων κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση της Folli Follie, μετά την άρνηση του δικαστηρίου να θέσει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης.

Θυμίζω ότι η εταιρεία λειτουργεί τα τελευταία 6 χρόνια χωρίς δανειακή συνδρομή, προπληρώνοντας μετρητοίς τις αγορές εμπορευμάτων της.

—-

Απίστευτο…

Απίστευτα ήταν αυτά που ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσω…

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της Tsakiris Family στη Θεσσαλονίκη κάηκαν ολοσχερώς… από εμπρησμό!

Για την πράξη αυτή υπήρξε ανάληψη ευθύνης με κείμενο σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, το οποίο υπογράφει η αυτοαποκαλούμενη ομάδα ΜΑΖ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζωών).

«Τιμώρησε» την επιχείρηση για την θανάτωση ζώων, ενώ εξαπέλυσε και απειλές για ανάλογη ενέργεια στο μέλλον σε περίπτωση που, όπως αναφέρεται, «το ξαναχτίσετε».

Θυμίζω ότι το αμερικανικό FBI χαρακτηρίζει τέτοιες πράξεις ως… «οικοτρομοκρατικές»…. Ή μήπως είναι… οικογενειακές;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Στη μάχη των «μολυβιών» η κυβέρνηση, το «καμπανάκι» Μυτιληναίου, ένα βαρέλι δίχως πάτο και τι φοβίζει τους ξενοδόχους
Inside Stories |

Στη μάχη των «μολυβιών» η κυβέρνηση, το «καμπανάκι» Μυτιληναίου, ένα βαρέλι δίχως πάτο και τι φοβίζει τους ξενοδόχους

Την ώρα που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές καλά κρατούν, η κυβέρνηση ρίχνεται στη μάχη των... μολυβιών