![Ακίνητα: Ποιοι «βλέπουν» αύξηση τιμών έως 30% – Το μεγάλο «αγκάθι» [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/ot_akinhta_Athens22.png)
Νέα έκρηξη στις τιμές στα ακίνητα «βλέπουν» παράγοντες της κτηματαγοράς καθώς επισημαίνουν ότι όλα τα οικοδομικά υλικά, οι αμοιβές εργασίας και διάφοροι άλλοι συντελεστές κόστους έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά το τελευταίο 12μηνο.
Την ίδια στιγμή, πτώση κατά 19,6% παρουσίασε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών τον Μάιο 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Με βάση τα στοιχεία του φετινού Μαΐου, η εικόνα στην Αττική εμφανίζεται ιδιαίτερα αρνητική, καθώς εκδόθηκαν 12,1% λιγότερες άδειες (479 από 545 τον αντίστοιχο περσινό μήνα), που αντιστοιχούν σε 15,9% μικρότερη επιφάνεια, αλλά και 21,5% μικρότερο όγκο.
Ύψη κτιρίων: Όλα για τα «μπόνους» δόμησης σε 10 ερωτήσεις – απαντήσεις
Στην Θεσσαλονίκη καταγράφεται ετήσια μείωση του αριθμού των οικοδομικών αδειών κατά 16,9% σε 296, από 356, που αντιστοιχεί σε μείωση της επιφάνειας κατά 21,6% και του όγκου κατά 29,3%.

Μεγάλη πτώση παρατηρείται και στην Κρήτη, με τον αριθμό των αδειών να έχει υποχωρήσει κατά 29,5%, την επιφάνεια κατά 35,7% και τον όγκο κατά 33%.
Έρχεται νέα έκρηξη 25% – 30% στις τιμές ακινήτων σύμφωνα με τον πρόεδρο των κατασκευαστών
Παράγοντες της κτηματαγοράς προβλέπουν ότι και τους καλοκαιρινούς μήνες θα υπάρξει νέα πτώση στις οικοδομικές άδειες.
ΝΟΚ και ακίνητα
Αρρυθμίες στην οικοδομική δραστηριότητα επιφέρει και το «αλαλούμ» που έχει δημιουργηθεί από τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και των εύλογων αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΜΚΟΕΕ), κ. Δημήτρης Καψιμάλης, προειδοποιεί μιλώντας στον ΟΤ για αυξήσεις των τιμών πώλησης νεόδμητων κατοικιών κατά τουλάχιστον 25% – 30% σε σχέση με το σημερινό επίπεδο, αν το ΣτΕ προχωρήσει τελικά σε κατάργηση του «μπόνους» στην δομήσιμη επιφάνεια κάθε οικοπέδου.
Όπως αναφέρει ο κ. Καψιμάλης «ουσιαστικά, πλέον κάθε οικόπεδο θα χτίζει λιγότερα τ.μ. επιφάνειας. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, θα προκύψουν 25% έως 40% λιγότερα τ.μ. ανά κατασκευή, που σημαίνει ότι από εκεί που σήμερα, μια οικοδομή με άδεια του 2021, πωλείται 3.500 – 4.000 ευρώ/τ.μ., με τα νέα δεδομένα, η μέση τιμή πώλησης για ένα νεόδμητο διαμέρισμα στα βόρεια προάστια θα ξεκινά από τα 5.000 ευρώ/τ.μ.».
Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθήνας – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος αναφέρει ότι η πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας θα επηρεαστεί τόσο από τις διατάξεις του ΝΟΚ όσο και στο υψηλό κόστος στις τιμές των υλικών.
Σε αναμονή οι κατασκευαστές
Εκτιμάται ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα παραμείνει σε πολεοδομική… καραντίνα για τα ύψη των κτιρίων δραστηριότητα τουλάχιστον έως τα τέλη του 2024, κυρίως σε περιοχές «αποκλειστικής κατοικίας» και σε άλλες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, άξια προστασίας.
Κι αυτό διότι, το ζήτημα της κατάργησης των «μπόνους» δόμησης στα ύψη και στον όγκο των κτιρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ θα κριθεί, εκτός απροόπτου, στις 11 Οκτωβρίου, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Σημειώνεται ότι οι κατασκευαστές βρίσκονται σε στάση αναμονής ώστε να γνωρίζουν τι ακριβώς μπορούν να χτίσουν στα οικόπεδά τους.
Μέχρι σήμερα, μεταξύ των δήμων που έχουν προχωρήσει σε αναστολές χορήγησης αδειών, εφόσον γίνεται χρήση του “μπόνους” του ΝΟΚ, περιλαμβάνονται οι Δήμος Αθηναίων, Κηφισιάς, Αμαρουσίου, ο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αλίμου, Παπάγου, Χολαργού και Χαλανδρίου.


Latest News
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND