
Η Apple φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις ώστε να επενδύσει στην OpenAI, μια κίνηση που θα εδραιώσει τους δεσμούς της με έναν εταίρο που θεωρείται πρωτοπόρος στον χώρο της AI και επιπλέον θα της δώσει την ευκαιρία να κερδίσει έδαφος στην κούρσα ανταγωνισμού της τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η επένδυση θα αποτελέσει μέρος ενός νέου γύρου άντλησης κεφαλαίων της OpenAI που θα αποτιμούσε την αξία της κατασκευάστριας εταιρείας του ChatGPT πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στις 10 Σεπτεμβρίου η πιθανή ανακοίνωση του νέου iPhone 16 – Τι σημαίνει για την Apple
Η Wall Street Journal ανέφερε την Τετάρτη ότι η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Thrive Capital ηγείται του γύρου, ο οποίος θα ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η αντίπαλος της Apple, η Microsoft. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί το ποσό που θα επενδύσουν η Apple ή η Microsoft στην OpenAI σε αυτόν τον γύρο.
Μέχρι σήμερα, η Microsoft ήταν ο κύριος στρατηγικός επενδυτής στην OpenAI. Κατέχει μερίδιο 49% των κερδών της νεοφυούς επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης, αφού έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2019.
Apple Intelligence
Η Apple ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι η OpenAI αποτελεί τον πρώτο επίσημο συνεργάτη για το Apple Intelligence, το σύστημά της για την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών AI στο λειτουργικό σύστημα των συσκευών της. Η νέα AI θα διαθέτει μια βελτιωμένη φωνητική βοηθό Siri, διόρθωση κειμένου και δυνατότητα δημιουργίας προσαρμοσμένων emojis.
Κάποιες από τις νέες εργασίες AI που ανακοίνωσε η Apple θα αναλαμβάνονται από τη δική της τεχνολογία. Για πιο περίπλοκες εργασίες AI, όπως η δημιουργία ενός γραπτού μηνύματος, η Apple θα χρησιμοποιήσει το ChatGPT της OpenAI.
Προφανώς η πρόθεση της Apple να επενδύσει στην OpenAI υπογραμμίζουν την αφοσίωσή της να διασφαλίσει τη διατήρηση της πρόσβασης σε αυτή την τεχνολογία. Η OpenAI από την πλευρά της αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από άλλες startup επιχειρήσεις AI και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, αλλά το ChatGPT παραμένει ηγέτης της αγοράς.
Πολλαπλές συνεργασίες
Επιπλέον, η Apple ευελπιστεί να συνεργαστεί και με άλλες εταιρείες και να ενσωματώσει την παραγωγική τους AI στο νέο σύστημα. Ξεκινά με την ChatGPT επειδή «θέλαμε να ξεκινήσουμε με το καλύτερο», είχε δηλώσει ο Γκρεγκ Φεντερίγκι, επικεφαλής του τμήματος λογισμικού της Apple, στο συνέδριο προγραμματιστών του Ιουνίου.
Στο συνέδριο WWDC, η Apple ανέφερε επίσης το μοντέλο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης της Google, Gemini, ως πιθανό συνεργάτη. Η εταιρεία έχει επίσης πραγματοποιήσει συζητήσεις συνεργασίας με τη Meta καθώς και με τις Anthropic και Perplexity.
Πιθανότητα… εμπλοκής
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Wall Street Journal, η επένδυση στην OpenAI θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της Apple να είναι ουδέτερος εταίρος με άλλες εταιρείες AI.
Η κίνηση αυτή θα ήταν ασυνήθιστη για την Apple, η οποία συνήθως δεν επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Με την πάροδο των ετών, η Apple έχει πραγματοποιήσει αρκετές επενδύσεις σε συνεργάτες κατασκευής, εν μέρει για να εξασφαλίσει την προμήθεια εξαρτημάτων για τις συσκευές της.
Το 2017, η Apple επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Vision Fund της ιαπωνικής SoftBank επειδή «θα επιταχύνει την ανάπτυξη τεχνολογιών που μπορεί να είναι στρατηγικά σημαντικές για την Apple», δήλωσε τότε εκπρόσωπος της Apple.
Το 2016, η Apple επένδυσε επίσης 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην κινεζική εταιρεία υπηρεσιών μεταφοράς οχημάτων DiDi Chuxing. Η Apple δεν εξήγησε τα κίνητρά της για τη συμφωνία, αλλά τότε υπήρξε μια εντεινόμενη συζήτηση για το μέλλον της οδήγησης, αυτόνομης και μη. Η Apple βρισκόταν στα πρώτα στάδια της προσπάθειας κατασκευής του δικού της ηλεκτρικού οχήματος, την οποία ακύρωσε τελικά φέτος.
Η Apple έχει αυξήσει τις εσωτερικές επενδύσεις της σε τεχνητή νοημοσύνη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς προσπαθεί να αναπτύξει τις δικές της δυνατότητες. Σημειώνεται ότι τον επόμενο μήνα η Apple πρόκειται να ανακοινώσει το επόμενο μοντέλο iPhone, με τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης να είναι το χαρακτηριστικό που θα ξεχωρίζει.


Latest News

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες

Οι start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της ΑΙ - Ποιες είναι
Οι επενδυτές ποντάρουν σε AI startups που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ αναζητώντας μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με την τεχνητή νοημοσύνη
To ChatGPT, όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσονται χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για μια ευρεία γκάμα αναζητήσεων

Ποιες είναι οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα στην AI
Έρευνα της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η συμβολή της ΑΙ στην κατανόηση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη
Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Alphabet και Nvidia επενδύουν στην εταιρεία του Σάτσκεβερ, συνιδρυτή της OpenAI
Σύμφωνα με το Reuters, Alphabet και Nvidia επενδύουν στην SSI του Ίλια Σάτσκεβερ που είχε αποχωρήσει πέρυσι από την OpenAI δημιουργό του ChatGTP

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου

Η xAI του Μασκ προσλαμβάνει ειδικούς να χαλιναγωγήσουν το αθυρόστομο chatbot
Το Grok εκστομίζει ακατάλληλη φρασεολογία και ρατσιστικά σχόλια

Η επόμενη μέρα των ΜμΕ με όρους AI: Από τη συμμόρφωση στην ανταγωνιστικότητα
H τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν το θέμα του πάνελ με τίτλο «Tech Forward: The Future of Greek Business» στο Φόρουμ των Δελφών