Η Apple φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις ώστε να επενδύσει στην OpenAI, μια κίνηση που θα εδραιώσει τους δεσμούς της με έναν εταίρο που θεωρείται πρωτοπόρος στον χώρο της AI και επιπλέον θα της δώσει την ευκαιρία να κερδίσει έδαφος στην κούρσα ανταγωνισμού της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η επένδυση θα αποτελέσει μέρος ενός νέου γύρου άντλησης κεφαλαίων της OpenAI που θα αποτιμούσε την αξία της κατασκευάστριας εταιρείας του ChatGPT πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις 10 Σεπτεμβρίου η πιθανή ανακοίνωση του νέου iPhone 16 – Τι σημαίνει για την Apple

Η Wall Street Journal ανέφερε την Τετάρτη ότι η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Thrive Capital ηγείται του γύρου, ο οποίος θα ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η αντίπαλος της Apple, η Microsoft. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί το ποσό που θα επενδύσουν η Apple ή η Microsoft στην OpenAI σε αυτόν τον γύρο.

Μέχρι σήμερα, η Microsoft ήταν ο κύριος στρατηγικός επενδυτής στην OpenAI. Κατέχει μερίδιο 49% των κερδών της νεοφυούς επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης, αφού έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2019.

Apple Intelligence

Η Apple ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι η OpenAI αποτελεί τον πρώτο επίσημο συνεργάτη για το Apple Intelligence, το σύστημά της για την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών AI στο λειτουργικό σύστημα των συσκευών της. Η νέα AI θα διαθέτει μια βελτιωμένη φωνητική βοηθό Siri, διόρθωση κειμένου και δυνατότητα δημιουργίας προσαρμοσμένων emojis.

Κάποιες από τις νέες εργασίες AI που ανακοίνωσε η Apple θα αναλαμβάνονται από τη δική της τεχνολογία. Για πιο περίπλοκες εργασίες AI, όπως η δημιουργία ενός γραπτού μηνύματος, η Apple θα χρησιμοποιήσει το ChatGPT της OpenAI.

Προφανώς η πρόθεση της Apple να επενδύσει στην OpenAI υπογραμμίζουν την αφοσίωσή της να διασφαλίσει τη διατήρηση της πρόσβασης σε αυτή την τεχνολογία. Η OpenAI από την πλευρά της αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από άλλες startup επιχειρήσεις AI και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, αλλά το ChatGPT παραμένει ηγέτης της αγοράς.

Πολλαπλές συνεργασίες

Επιπλέον, η Apple ευελπιστεί να συνεργαστεί και με άλλες εταιρείες και να ενσωματώσει την παραγωγική τους AI στο νέο σύστημα. Ξεκινά με την ChatGPT επειδή «θέλαμε να ξεκινήσουμε με το καλύτερο», είχε δηλώσει ο Γκρεγκ Φεντερίγκι, επικεφαλής του τμήματος λογισμικού της Apple, στο συνέδριο προγραμματιστών του Ιουνίου.

Στο συνέδριο WWDC, η Apple ανέφερε επίσης το μοντέλο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης της Google, Gemini, ως πιθανό συνεργάτη. Η εταιρεία έχει επίσης πραγματοποιήσει συζητήσεις συνεργασίας με τη Meta καθώς και με τις Anthropic και Perplexity.

Πιθανότητα… εμπλοκής

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Wall Street Journal, η επένδυση στην OpenAI θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της Apple να είναι ουδέτερος εταίρος με άλλες εταιρείες AI.

Η κίνηση αυτή θα ήταν ασυνήθιστη για την Apple, η οποία συνήθως δεν επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Με την πάροδο των ετών, η Apple έχει πραγματοποιήσει αρκετές επενδύσεις σε συνεργάτες κατασκευής, εν μέρει για να εξασφαλίσει την προμήθεια εξαρτημάτων για τις συσκευές της.

Το 2017, η Apple επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Vision Fund της ιαπωνικής SoftBank επειδή «θα επιταχύνει την ανάπτυξη τεχνολογιών που μπορεί να είναι στρατηγικά σημαντικές για την Apple», δήλωσε τότε εκπρόσωπος της Apple.

Το 2016, η Apple επένδυσε επίσης 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην κινεζική εταιρεία υπηρεσιών μεταφοράς οχημάτων DiDi Chuxing. Η Apple δεν εξήγησε τα κίνητρά της για τη συμφωνία, αλλά τότε υπήρξε μια εντεινόμενη συζήτηση για το μέλλον της οδήγησης, αυτόνομης και μη. Η Apple βρισκόταν στα πρώτα στάδια της προσπάθειας κατασκευής του δικού της ηλεκτρικού οχήματος, την οποία ακύρωσε τελικά φέτος.

Η Apple έχει αυξήσει τις εσωτερικές επενδύσεις της σε τεχνητή νοημοσύνη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς προσπαθεί να αναπτύξει τις δικές της δυνατότητες. Σημειώνεται ότι τον επόμενο μήνα η Apple πρόκειται να ανακοινώσει το επόμενο μοντέλο iPhone, με τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης να είναι το χαρακτηριστικό που θα ξεχωρίζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Kaspersky: 6 στους 10 ανησυχούν για την ψηφιακή κληρονομιά των νεκρών
Tεχνητή νοημοσύνη |

Ψηφιακή μετά θάνατον ζωή: 6 στους 10 ανησυχούν για την ψηφιακή κληρονομιά των νεκρών

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (58%) συμφωνούν ότι η διαδικτυακή παρουσία των ανθρώπων που έχουν πεθάνει θα μπορούσε να αναδημιουργηθεί χρησιμοποιώντας AI