Ύστερα από τέσσερις ημέρες κράτησης, ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, οδηγήθηκε ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης και ενημερώθηκε ότι τέθηκε επισήμως υπό έρευνα για πιθανή σύνδεση της πλατφόρμας Telegram με το οργανωμένο έγκλημα, οι δικαστές αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, και εγγύηση ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Την Τετάρτη, οι γαλλικές αρχές απέδωσαν προκαταρκτικές κατηγορίες στον Ντούροφ, ως φερόμενο να έχει επιτρέψει εγκληματική δραστηριότητα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων του και του απαγόρευσαν να φύγει από τη Γαλλία εν αναμονή περαιτέρω έρευνας.

Πάβελ Ντούροφ: Οι παγκόσμιες επιπτώσεις της σύλληψης του Mr Telegram

Τόσο υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου όσο και αυταρχικές κυβερνήσεις έχουν τεθεί ανοιχτά υπέρ του Ντούροφ μετά τη σύλληψή του. Η υπόθεση έχει επίσης επιστήσει την προσοχή στις προκλήσεις της αστυνόμευσης της παράνομης δραστηριότητας στο Διαδίκτυο και στην ασυνήθιστη βιογραφία και στα πολλαπλά διαβατήρια του γεννημένου στη Ρωσία Ντούροφ.

Μεταξύ άλλων, ο Ντούροφ, ο οποίος είναι επίσης γάλλος πολίτης, κατηγορείται ότι η πλατφόρμα του χρησιμοποιείται για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και διακίνηση ναρκωτικών και ότι η Telegram αρνήθηκε να μοιραστεί πληροφορίες ή έγγραφα με τους ερευνητές όταν απαιτήθηκε από τις αρχές.

Κατηγορίες για συνενοχή

Η πρώτη προκαταρκτική κατηγορία εναντίον του ήταν για «συνενοχή στη διαχείριση διαδικτυακής πλατφόρμας για να επιτρέψει παράνομες συναλλαγές από οργανωμένη ομάδα», ένα έγκλημα που μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών και πρόστιμο 500.000 ευρώ, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Η απαγγελία προκαταρκτικής κατηγορίας σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία σημαίνει ότι οι δικαστές έχουν ισχυρούς λόγους να πιστεύουν ότι διαπράχθηκε έγκλημα, αλλά αφήνουν περισσότερο χρόνο για περαιτέρω έρευνα.

Ο Νταβίντ-Ολιβιέ Καμίνσκι, δικηγόρος του Ντούροφ, δήλωσε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι «είναι εντελώς παράλογο να πιστεύουμε ότι ο υπεύθυνος ενός κοινωνικού δικτύου μπορεί να εμπλέκεται σε εγκληματικές πράξεις που δεν τον αφορούν, άμεσα ή έμμεσα».

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Ντούροφ είναι, «σε αυτό το στάδιο, το μόνο άτομο που εμπλέκεται σε αυτήν την υπόθεση». Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ερευνώνται και άλλα άτομα, αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν άλλα πιθανά εντάλματα σύλληψης. Οποιοδήποτε άλλο ένταλμα σύλληψης θα αποκαλυφθεί μόνο εάν ο στόχος ενός τέτοιου εντάλματος κρατηθεί και ενημερωθεί για τα δικαιώματά του, ανέφεραν οι εισαγγελείς σε δήλωση στο Associated Press.

Οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα τον Φεβρουάριο ως απάντηση στη «σχεδόν παντελή απουσία απάντησης από την Telegram σε δικαστικά αιτήματα».

Telgram

Ο Πάβελ Ντούροφ

Έξαλλη η Μόσχα, επαινεί η Τεχεράνη

Η σύλληψη του Ντούροφ εξόργισε την Μόσχα, με ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους να την αποκαλούν πολιτικά υποκινούμενη και απόδειξη της δυτικής διγλωσσίας στην ελευθερία του λόγου. Η κατακραυγή έχει προκαλέσει ανησυχία στους επικριτές του Κρεμλίνου, επειδή το 2018, οι ίδιες οι ρωσικές αρχές προσπάθησαν να μπλοκάρουν την εφαρμογή Telegram αλλά απέτυχαν, αποσύροντας την απαγόρευση το 2020.

Στο Ιράν, όπου το Telegram χρησιμοποιείται ευρέως παρά το γεγονός ότι απαγορεύτηκε επίσημα μετά από χρόνια διαδηλώσεων που αμφισβητούν τη σιιτική θεοκρατία της χώρας, η σύλληψη του Ντούροφ στη Γαλλία προκάλεσε σχόλια από τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στάθηκε με συγκαλυμμένο έπαινο για τη Γαλλία που είναι «αυστηρή» εναντίον εκείνων που «παραβιάζουν τη διακυβέρνησή» του Διαδικτύου.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η σύλληψη του Ντούροφ δεν ήταν πολιτική κίνηση αλλά μέρος μιας ανεξάρτητης έρευνας. Ο Μακρόν ανάρτησε στο X ότι η χώρα του «είναι βαθιά αφοσιωμένη» στην ελευθερία της έκφρασης, αλλά «οι ελευθερίες τηρούνται μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο».

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα μετά τη σύλληψη του Ντούροφ, η Telegram ανέφερε ότι συμμορφώνεται με τους νόμους της ΕΕ και ότι η επιτήρησή της είναι «εντός των προτύπωντου κλάδου και βελτιώνεται συνεχώς».

«Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως χρησιμοποιούν το Telegram ως μέσο επικοινωνίας και ως πηγή ζωτικής σημασίας πληροφοριών. Αναμένουμε μια άμεση επίλυση αυτής της κατάστασης», ανέφερε.

Πολίτης των Εμιράτων

Εκτός από τη Ρωσία και τη Γαλλία, ο Ντούροφ είναι επίσης πολίτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του νησιωτικού έθνους του Σεντ Κιτς και Νέβις της Καραϊβικής.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δήλωσε την Τρίτη ότι «παρακολουθεί στενά την υπόθεση» και ζήτησε από τη Γαλλία να παράσχει στον Ντούροφ «όλες τις απαραίτητες προξενικές υπηρεσίες επειγόντως».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ελπίζει ελπίζει ότι ο Ντούροφ «έχει όλες τις απαραίτητες ευκαιρίες για τη νομική του υπεράσπιση» και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι «έτοιμη να παράσχει όλη την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη» στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Telegram ως ρώσο πολίτη. «Αλλά η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι είναι επίσης πολίτης της Γαλλίας», είπε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα