Ένα μίγμα τοποθετήσεων με αμυντικά και επιθετικά χαρακτηριστικά, με προτίμηση σε μετοχές ποιότητας και ομόλογα υψηλής φερεγγυότητας που παραμένουν ελκυστικά  λόγω κεφαλαιακής υπεραξίας ενώ παράλληλα προσφέρουν ανθεκτικότητα στα χαρτοφυλάκια, αποτελεί την κατάλληλη επενδυτική στρατηγική στην παρούσα φάση, εκτίμησε σε ανάλυσή της για τις διεθνείς αγορές η Alpha Bank.

Alpha Bank: Οι 5 προκλήσεις για την αμερικανική οικονομία ενόψει των προεδρικών εκλογών

Η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων, οι αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας και η ισχυρή εταιρική κερδοφορία στηρίζουν την ανοδική τάση για κύριες μετοχικές αγορές μεσοπρόθεσμα, αν και επεισόδια αυξημένης μεταβλητότητας και ρευστοποιήσεων λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και των γεωπολιτικών εντάσεων δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Κατάλληλο προκρίνεται ένα μίγμα τοποθετήσεων σε κλάδους με αμυντικά και πιο επιθετικά χαρακτηριστικά, με προτίμηση στην κοινή ωφέλεια, στην υγεία, στην αμυντική βιομηχανία, στις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης και στην τεχνολογία.

Οι εκτιμήσεις της για τις επιμέρους αγορές έχουν ως εξής:

Μετοχές:  Παραμένει υπέρβαρη η στάθμιση στις ανεπτυγμένες μετοχικές αγορές παρά την ενισχυμένη μεταβλητότητα, καθώς η εταιρική κερδοφορία διατηρείται ισχυρή. Επίσης, θεωρεί ότι θα έχουν καλές αποδόσεις, καθώς το ενδεχόμενο της ύφεσης δεν είναι το βασικό σενάριο, ενώ τυχών επεισόδια ρευστοποιήσεων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αύξηση τοποθετήσεων. Κατά την εκτίμησή της το σενάριο της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας θεωρείται το βασικό, με την προοπτική της κερδοφορίας να παραμένει ευνοϊκή. Ελαφρώς υπέρβαρη η έκθεση στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της προοπτικής της εταιρικής κερδοφορίας.

Η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει υψηλή το επόμενο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και των γεωπολιτικών εντάσεων. Θεωρεί  ότι η μεσοπρόθεσμη τάση των αγορών θα είναι ήπια ανοδική και με τη συμμετοχή να είναι περισσότερο ευρεία. Αναλυτικά, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης αναμένεται να ευνοηθούν από τη μείωση των επιτοκίων, όπως και στο ενδεχόμενο να  επικρατήσει στις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ο Τραμπ. Ελαφρώς υπέρβαρη από ουδέτερη η στάθμιση στην Ευρώπη, καθώς η αποτίμηση είναι ελκυστική.

Επίσης, τα οικονομικά στοιχεία μπορεί να παραμένουν αδύναμα, ωστόσο εμφανίζονται αρχικές ενδείξεις ανάκαμψης. Ουδέτερη η στάθμιση για τη μετοχική αγορά στην Ιαπωνία, καθώς τα ευνοϊκά εταιρικά μεγέθη αντισταθμίζονται από την έντονη μεταβλητότητα του γιεν και την προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων. Ουδέτερη η στάθμιση στις αναδυόμενες μετοχικές αγορές, με προτίμηση στην Ινδία λόγω ισχυρής ανάπτυξης. Διατηρείται η υπερέκθεση στη μετοχική αγορά στην Ελλάδα.

Ομόλογα: Μεσοπρόθεσμα θεωρούμε ότι οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα θα έχουν ικανοποιητικές αποδόσεις, λόγω του επιτοκιακού εσόδου και της προοπτικής κεφαλαιακής υπεραξίας. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα μπορεί να εκδηλωθούν ρευστοποιήσεις, καθώς η τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς για την πορεία των επιτοκίων θεωρείται υπερβολική και η ζήτηση στις πρόσφατες εκδόσεις κρατικών ομολόγων ΗΠΑ ήταν αδύναμη.

Επίσης, σε περίπτωση επικράτησης του Tραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, θα μπορούσαν να ενισχυθούν εκ νέου οι ανησυχίες για υψηλό πληθωρισμό. Τακτικά αναθεωρούμε σε ουδέτερη τη στάθμιση σε κρατικά ομόλογα, κυρίως λόγω κατοχύρωσης κερδών. Διατηρούμε την υπερέκθεση σε εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης. Υπόβαρη στάθμιση για εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων λόγω αυξημένης μεταβλητότητας και μη ελκυστικής αποτίμησης. Ουδέτερη η στάθμιση για τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών.
 
Εναλλακτικές επενδύσεις: Ουδέτερη η στάθμιση για την τιμή πετρελαίου, καθώς η ανοδική επίπτωση λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή αντισταθμίζεται από τις ανησυχίες για τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας και τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ από τον Οκτώβριο. Παραμένει η δυναμική για την τιμή του χρυσού, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν περιοριστεί οι αγορές από χώρες της Ασίας. Διατηρεί  την υπόβαρη στάθμιση σε εναλλακτικές στρατηγικές αντιστάθμισης του κινδύνου, καθώς προτιμούμε τις τοποθετήσεις σε παραδοσιακές επενδυτικές κατηγορίες όπως μετοχές ποιότητας και ομόλογα υψηλής φερεγγυότητας.

Βραχυπρόθεσμα η ισοτιμία του δολαρίου ως προς το ευρώ, αναμένεται να παρουσιάσει μεταβλητότητα εν όψει και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ μεσοπρόθεσμα, το ευρώ αναμένεται να κινηθεί προς τα 1,12 δολάρια.

Ρευστότητα: Υπόβαρη η στάθμιση σε ρευστότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές