«Παίκτης» στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έγινε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, μια κίνηση που αναμενόταν από τον Ιούλιο, όταν η κεντρική τράπεζα έκρουσε πολλάκις των κώδωνα του κινδύνου για την αποκλιμάκωση των αποδόσεων επισημαίνοντας ότι ελοχεύει ο κίνδυνος να προκληθούν ζημιές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αντίστοιχες με αυτές της Silicon Valley Bank.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC)  ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αγόρασε ένα απροσδιόριστο ποσό βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων από πρωτογενείς διαπραγματευτές και πούλησε μια άλλη παρτίδα μακροπρόθεσμων ομολόγων, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει καθαρή αγορά 100 δισ. ρενμιμπί (14 δισ. δολάρια) μέσα στον μήνα. για να «εκπληρώσει τις απαιτήσεις που καθορίστηκαν στην κεντρική διάσκεψη για τις οικονομικές εργασίες» τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την πρώτη άμεσε παρέμβαση της εδώ και δύο δεκαετίες, κάνοντας το ντεμπούτο της σε ένα πολυαναμενόμενο νομισματικό εργαλείο που θα βοηθήσει στη διαχείριση της εγχώριας αγοράς ομολόγων και στη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Κίνα: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Κίνας Λιου Τζιν

Το σήμα από τον κεντρικό τραπεζίτη

Είχαν προηγηθεί τα σχόλια του διοικητή της τράπεζας Pan Gongsheng σχετικά με την αναγκαιότητα «σταδιακών πολιτικών» ως μέσο σταθεροποίησης της εθνικής οικονομίας. «Πρέπει να υιοθετήσουμε μια υποστηρικτική στάση νομισματικής πολιτικής, να ενισχύσουμε τις αντικυκλικές προσαρμογές και να αυξήσουμε τη χρηματοδοτική στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω μιας ποικιλίας εργαλείων πολιτικής» τόνισε μιλώντας σε  ένα ακροατήριο οικονομολόγων και επικεφαλής κρατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στόχος η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης

«Η PBOC θα μελετήσει και θα προετοιμάσει σταδιακές πολιτικές και θα ενισχύσει τον συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών για την εδραίωση και την ενίσχυση της δυναμικής για την οικονομική ανάκαμψη» είπε χαρακτηριστικά.

Το στοίχημα της ανάπτυξης

Οι κινήσεις της PBOC στη ανοιχτή αγορά ομολόγων πραγματοποιούνται καθώς τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα από το δεύτερο τρίμηνο και τον Ιούλιο δεν κατάφεραν να τονώσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, και τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τη βιωσιμότητα του ετήσιου στόχου της χώρας για ανάπτυξη «γύρω στο 5%», τον οποίο το Πεκίνο επανέλαβε ότι θα επιτύχει τον περασμένο μήνα.

Η  επενδυτική τράπεζα UBS μείωσε την εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας το 2024 στο 4,6% από 4,9% και μείωσε την εκτίμηση για την επέκταση του επόμενου έτους κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 4%, επικαλούμενη «μια βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση των ακινήτων που δεν έχει ακόμη φτάσει στο κατώτατο σημείο».

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε νομισματική χαλάρωση στο μέλλον, καθώς η οικονομία δεν έχει ανακάμψει το τρίτο τρίμηνο» εξηγεί  ο Ding Shuang, επικεφαλής οικονομολόγος της Standard Chartered Bank για την ευρύτερη Κίνα, προβλέποντας μειώσεις στους συντελεστές υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Με τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι εξωτερικοί περιορισμοί στις μειώσεις των επιτοκίων της PBOC έχουν επίσης χαλαρώσει, πρόσθεσε.

«Η εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως η έκδοση ειδικών ομολόγων και η αποτελεσματική κατανομή των κεφαλαίων τους, είναι πιο κρίσιμη», είπε, «καθώς παρέχει σχετικά ταχύτερη στήριξη στην οικονομία.»

Η κερδοσκοπία σε αυτό το μέτωπο εγκαινίασε την επιστροφή της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με την υπεράκτια ισοτιμία να φτάνει στο υψηλό του 2024, στα 7,07, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές