Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις μεγάλες οικονομίες, προκειμένου να διαγνώσουν τις προοπτικές που υπάρχουν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,12%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 0,66%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,33% στις 8.407 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,05% στις 18.903 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,33% στις 7.665 μονάδες.

Πληθωρισμός

Οι αγορές βλέπουν τους δείκτες πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες να πέφτουν κατακόρυφα και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το σενάριο μιας ύφεσης στην περιοχή της Ευρωζώνης. Άλλωστε και η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει χαμηλή, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη έχει προχωρήσει σε μείωση επιτοκίου και ενδεχομένως να συνεχίσει αυτή την πολιτική.

Βέβαια, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Isabel Schnabel δήλωσε σήμερα ότι ακόμη και συνυπολογίζοντας ορισμένους κινδύνους, μια ήπια προσγείωση εξακολουθεί να είναι «πιο πιθανή από μια ύφεση» στην Ευρωζώνη.

«Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες υποδηλώνουν ότι τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω σε μέρη της ευρωζώνης», πρόσθεσε. Ωστόσο, η Schnabel είπε επίσης ότι το τρέχον επίπεδο πληθωρισμού υποτιμά τις προκλήσεις της νομισματικής πολιτικής και τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει.

Πάντως, μετά την χθεσινή ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε τον Αύγουστο στο 2%, ήρθε σήμερα και η ανακοίνωση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στη Γαλλία, ο οποίος επιβραδύνθηκε στο 1,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 2,3% τον Ιούλιο. Η επιβράδυνση αποδίδεται κυρίως στη σημαντική μείωση των τιμών της ενέργειας, η οποία αντιστάθμισε τις αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες, τα τρόφιμα και τα μεταποιημένα αγαθά.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) παρουσίασε επίσης πτώση, σημειώνοντας άνοδο 2,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 2,7% τον Ιούλιο.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 2,4% ετησίως τον Αύγουστο, σε σύγκριση με 2,1% τον Ιούλιο. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μέση τιμή ήταν 265.375 στερλίνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών