Τα δύο μεγαλύτερα σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματα, Bitcoin και Ethereum έχουν απασχολήσει την επενδυτική κοινότητα. Και όχι άδικα.

Αναμφίβολα, η έγκριση των εννέα Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETF) επί του Ethereum από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και το 4ο halving του Bitcoin είναι τα γεγονότα που συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Παρεμπιπτόντως, μολονότι και η πρότερη έγκριση των έντεκα ETF επί Bitcoin έλαβε χώρα επίσης εντός του 2024, στις 10 Ιανουαρίου, μολαταύτα η μακροσκελής διαδικασία μάς απασχόλησε το 2023, για αυτό και δεν το συμπεριλαμβάνουμε στα γεγονότα του 2024.

Θεωρητικά, και τα δύο προαναφερθέντα γεγονότα μεταφράζονται θετικά.

Εthereum: Η έγκριση της SEC

Το πρώτο γεγονός έδωσε έναν «θεσμικό χαρακτήρα» στο δεύτερο μεγαλύτερο σε κεφ/ση Ethereum, καθώς επιτρέπει πλέον την «επίσημη» επένδυση σε τέτοιου είδους προϊόν.

Να επισημανθούν δύο θέματα: α) το ότι η διαδικασία έγκρισης δεν απασχόλησε την κοινή γνώμη τόσο όσο η αντίστοιχη στο Βitcoin δεν αναιρεί τη σημασία του γεγονότος, καθώς ήταν πολύ πιο εύκολη ακριβώς χάρη στην προϊστορία που άφησε το Βitcoin και β) το ότι εγκρίθηκε ETF μόλις τον Ιούλιο του 2024 δεν σημαίνει ότι έως τότε δεν υπήρχε τρόπος να επενδύσει κανείς σε Ethereum (όπως και σε Βitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα), απλά άλλαξε το ειδικό βάρος ενός τέτοιου επενδυτικού προϊόντος.

Βitcoin: To 4ο halving

Το δεύτερο γεγονός προσιδιάζει την προσφορά του χρήματος, όπως την γνωρίζουμε στη κλασική Μακροοικονομική.

Χωρίς να θέλουμε να υπεισέλθουμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, η βασική λειτουργία του Βitcoin εδράζεται επί της οριοθετημένης «προσφοράς χρήματος».

Έτσι, ενώ στην παραδοσιακή μακροοικονομική η ποσότητα χρήματος που εισρέει (ή εκρέει) στο οικονομικό σύστημα καθορίζεται από τις κεντρικές τράπεζες κατά το δοκούν με τη διαδικασία ποσοτικής χαλάρωσης (ή σύσφιξης), στον κόσμο του κρυπτονομίσματος, τούτο συνδέεται με μια διαδικασία ονόματι «halving».

Κι όπως τα δολάρια ΗΠΑ «δημιουργούνται» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, έτσι και τα Bitcoin δημιουργούνται με mining από (σχεδόν) οποιονδήποτε ιδιώτη.

Να παρατηρηθεί αφενός ότι στον κόσμο του Bitcoin, δεν μειώνεται ποτέ η ποσότητα του κρυπτονομίσματος, πάντα αυξάνεται˙ και μολονότι μειώνεται ο ρυθμός αύξησης, πάντα η ποσότητα βαίνει αυξούμενη, αυξάνοντας παράλληλα το «κόστος» αύξησης.

Αφετέρου, τα Βitcoin γεννώνται εξαρτούμενα από το block (εξου και ο όρος blockchain-κοινόχρηστο δημόσιο λογιστικό βιβλίο), και αυστηρότερα από το κάθε νέο block.

Κάθε block που γίνεται mining στο δίκτυο του Bitcoin, δίνει ως ανταμοιβή έναν καθορισμένο αριθμό νομισμάτων. Σε κάθε halving, η αμοιβή υποδιπλασιάζεται, και το halving λαμβάνει χώρα διακριτά κάθε -περίπου- 4 έτη, ή ακριβέστερα όταν ολοκληρωθεί ένας προκαθορισμένος αριθμός block.

Άρα, όσο περνούν τα χρόνια και τα halving, τόσο μειώνεται και η ποσότητα των bitcoin που εισέρχονται, και αντίστοιχα τόσο μειώνεται και η ανταμοιβή, άρα τόσο αυξάνεται το κόστος για τον miner-αυτόν που κάνει το mining. Από αυτά προκύπτει και η θεωρία της μακροπρόθεσμα συνεχούς αύξησης της τιμής του, με τους λοιπούς προσδιοριστικούς παράγοντες ζήτησης να απαιτούνται σχετικά σταθεροί.

Κάτι δεν πήγε καλα

Επιστρέφοντας στα δύο γεγονότα, και παρά το ότι μετεφράσθηκαν θετικά, τελικά τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως αναμένονταν.

Διότι η μεν έγκριση του ETF επί Ethereum έλαβε χώρα στις 23 Ιουλίου, με την τιμή του κρυπτονομίσματος εκείνη την ημέρα στα 3480 δολάρια. Κι όμως, έως σήμερα, το κρυπτονόμισμα έχει χάσει το 26,7% της αξίας του.

Το δε 4ο halving στο Bitcoin έλαβε χώρα την 20η του Απριλίου, με την τιμή του στην περιοχή των 65000 δολαρίων. Ωστόσο, μετά από 4 μήνες, το μεγάλο κρυπτονόμισμα καταγράφει αρνητικές (;) αποδόσεις 7,7%.

Κέρδη παρά το στραβοπάτημα

Παρά το ότι και τα δύο γεγονότα δεν φαίνεται να έδωσαν την αναμενόμενη ώθηση στην τιμή των κρυπτονομισμάτων, θα πρέπει να ..αποδοθεί δικαιοσύνη, αναφέροντας ότι και τα δύο κερδίζουν από τις αρχές του έτους 35% (Bitcoin) και 8,5% (Ethereum) από τις αρχές του έτους.

Επίσης, οι προσδοκίες για το μεσοπρόθεσμο παραμένουν θετικές, ειδικά εφόσον ο Trump κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές, καθώς ο πρώην Πρόεδρος έχει τεθεί υπέρ της αγοράς αυτής, διατείνοντας μέτρα που ενδέχεται να δώσουν νέα πνοή.

Τέλος, τα στοιχήματα συνεχίζονται για την έγκριση ETF σε τρίτο νόμισμα. Την κούρσα φαίνεται να οδηγεί το altcoin Solana, το οποίο κρατά και τα σκήπτρα του πιο επιθετικού-ευμετάβλητου από τα «μεγάλα» σε κεφαλαιοποίηση νομίσματα, χαρίζοντας απλόχερα συγκινήσεις σε όσους τα προτιμούν.

Προσοχή στους κινδύνους

Για την πληρότητα του κειμένου, πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα κρυπτονομίσματα κατατάσσονται σε υψηλότατου βαθμού κινδύνου επενδυτικά οχήματα, με αντίστοιχα υψηλές διακυμάνσεις στην τιμή τους.

Οι λόγοι είναι πολλοί, πλην άλλων η έλλειψη σαφούς κανονιστικού πλαισίου, η αδυναμία «συμβατικής» αποτίμησης της πραγματικής αξίας τους, η εμπλοκή πολλών επενδυτών κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η εκτενέστατη (κατα)χρηση μόχλευσης κατά τη λήψη θέσεων, κ.α.

Αν κάποιος δεν ανέχεται μεγάλες μεταβολές στο χαρτοφυλάκιό του ή δεν έχει ικανοποιητική τεχνογνωσία, καλό θα ήταν να απέχει ή/και να προτιμήσει άλλου είδους επεδυτικά προϊόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κλιματική αλλαγή, διαχείριση υδάτινων πόρων και παραγωγή. Υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων;
Experts |

Κλιματική αλλαγή, διαχείριση υδάτινων πόρων και παραγωγή. Υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων;

Η χώρα για αρκετές δεκαετίες θεωρούσε το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων ως αντικείμενο χαμηλής προτεραιότητας, συνδέοντάς το μόνο με την κάλυψη των αναγκών της γεωργίας κατά κύριο λόγο, που είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής

Μισό εκατομμύριο μαθητές Δημοτικού «έσφαξε» ο Έλλην… Ηρώδης σε 55 χρόνια!
Experts |

Μισό εκατομμύριο μαθητές Δημοτικού «έσφαξε» ο Έλλην… Ηρώδης σε 55 χρόνια!

Η πληθυσμιακή καθίζηση και η μετατροπή σχολικών μονάδων σε … μουσεία άρχισε εφιαλτικά δεκαετίες πριν από την οικονομική κρίση, κατά την οποία, παρά τα αντιθέτως υποστηριζόμενα, σημειώθηκε αποεπιτάχυνση του ρυθμού κατάρρευσης