Στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία ενισχύοντας την υπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια μετά από παρόμοιες επιβραδύνσεις στη Γερμανία και την Ισπανία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με πέρυσι τον Αύγουστο, μετά από αύξηση 2,7% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία Insee.

Γαλλία: Νέα εποχή στις κρατικές επενδυτικές τράπεζες φέρνει η Bpifrance

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει 2,1%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα, αναμένεται επίσης να δείξουν υποχώρηση, στο 2,2%. Πρόβλεψη από το Bloomberg Economics προβλέπει ακόμη πιο απότομη πτώση πίσω στο στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται σε κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συναντηθούν στη Φρανκφούρτη για να αποφασίσουν αν ο ηπιότερος πληθωρισμός είναι επαρκής για να τους επιτρέψει να μειώσουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού μετά την πρώτη μείωση τον Ιούνιο.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι πρόσφατες τάσεις των τιμών, μαζί με την υποτονική ανάπτυξη, θα ωθήσουν την ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5% από 3,75%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της Γαλλίας έκρουσε τον κώδωνα της προσοχής σε αυτό το μέτωπο, καθώς έδειξε ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιταχύνθηκε στο 3,1% από 2,6% τον Ιούλιο.

Τα επιτόκια

Ορισμένοι επιτηρητές επιτοκίων έχουν προειδοποιήσει ότι τα στοιχεία φέτος θα είναι ασταθή και η ΕΚΤ θα πρέπει να κοιτάξει πέρα από τους τίτλους των αριθμών και τις υποκείμενες τάσεις, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή