Στην Κρήτη συχνά ακούει κανείς τη φράση «ο γάμος του Μανούσου (ή του Μανολιού ή της Μαριώς) μού στοίχισε 1.000 ευρώ». Οι καλεσμένοι δεν εννοούν βέβαια το γαμήλιο δώρο αλλά τα πυρομαχικά που ξόδεψαν στο γλέντι που ακολούθησε το μυστήριο. Στην Αμερική και στη Βρετανία τα ήθη είναι διαφορετικά. Εκεί αρχίζει να επικρατεί η λογική της διασκέδασης επί πληρωμή σε μια «παράσταση» μοναδική. Έτσι κάποια ζευγάρια χρεώνουν τους καλεσμένους για να παρευρεθούν στο γάμο τους.

Για την γενιά Ζ ο γάμος κοστίζει ακριβά αλλά «αξίζει»

Ο ηλικίας 23 ετών Χασάν Αχμέντ, που πρόκειται να νυμφευθεί την επόμενη χρονιά στο Χιούστον του Τέξας, αποφάσισε να χρεώσει καθένα από τους καλεσμένους του με 450 δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times». Έχει ήδη προσκαλέσει 125 άτομα, δηλαδή υπολογίζει να εισπράξει τουλάχιστον 45.000 δολάρια (εντάξει, τους γονείς, τους παππούδες, τους αδελφούς μάλλον δεν θα τους χρεώσει).

Ωραία «αρπαχτή» για το ευτυχές ζεύγος, θα σκεφτόταν κανείς, καθότι συνήθως μια φορά παντρεύεται κανείς τον ίδιο σύντροφο. Όμως ο Χασάν Αχμέντ έχει ήδη ξοδέψει κατά δήλωσή του πάνω από 100.000 δολάρια για το γάμο. Ανέφερε προκαταβολές για την ενοικίαση του χώρου όπου θα γίνει το γλέντι, για το κέτερινγκ, για τον «ντιτζέι» που θα παίζει τη μουσική, για τον φωτογράφο…

Σε βίντεο που ανέβασε στο TikTok ο μέλλων γαμπρός εξήγησε ότι δεν είχε κανένα δισταγμό να χρεώσει τους καλεσμένους του, διότι γνωρίζει καλά ότι «πολλοί απ’ αυτούς πλήρωσαν ακριβότερο εισιτήριο για να παρακολουθήσουν συναυλίες της Μπιγιονσέ και της Τέιλορ Σουίφτ» – δίχως μάλιστα να φάνε και γαμοπίλαφο.

Γαμήλιες ανατιμήσεις

Έρευνα της αμερικανικής εταιρείας διοργάνωσης γαμήλιων τελετών Knot που δημοσίευσαν οι ΝΥΤ και βασίζεται σε στοιχεία από τους γάμους 10.000 ζευγαριών που τελέστηκαν στις ΗΠΑ το 2023, έδειξε ο κ. Αχμέντ χρεώνει φτηνά τους καλεσμένους του, δεδομένου ότι ο γάμος που σχεδιάζει είναι πολύ δαπανηρός. Διότι η μέση δαπάνη για το πλήρες γαμήλιο πακέτο (τελετή + γλέντι) ήταν πέρυσι 35.000 δολάρια.

Σημειωτέον ότι λόγω του πληθωρισμού που προσπαθούσε και εξακολουθεί να προσπαθεί να δαμάσει ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, παρά την επικείμενη χαλάρωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, οι γαμήλιες δαπάνες των αμερικανικών ζευγαριών εμφανίζονταν αυξημένες κατά 5.000 ευρώ πέρυσι συγκριτικά με το 2022, που η μέση τιμή του πακέτου ήταν «μόνο» 30.000 δολάρια.

Με τέτοιες ανατιμήσεις στην αγορά δεν χωρεί αμφιβολία ότι το γαμήλιο γλέντι είναι ένα απολύτως «ανελαστικό αγαθό» όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ. Οι διοργανωτές βρίσκουν και χρεώνουν δηλαδή.

Καλεσμένοι-πελάτες

«Ωστόσο η νέα προσέγγιση του όλου ζητήματος, με την πώληση εισιτηρίων έχει αναστατώσει κυρίως τους καλεσμένους, πολλοί από τους οποίους έχουν εκφράσει την άποψη ότι είναι κακόγουστο για το ζευγάρι να επιβαρύνει τους συγγενείς και τους φίλους του, καθώς υπάρχουν πιο οικονομικοί τρόποι για να παντρευτεί κανείς», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Ο Μάθιου Σόου, ιδρυτής της λονδρέζικης εταιρείας σχεδιασμών γάμων Sauveur – διότι το φαινόμενο των εισιτηρίων για τους γάμους απαντάται και στη Βρετανία – δήλωσε στους ΝΥΤ ότι η πώληση εισιτηρίων «εισάγει μια περίεργη σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι και τους καλεσμένους του, διότι μετατρέπει τους καλεσμένους σε πελάτες».

Ο βρετανός μάνατζερ εξήγησε ότι «το ζευγάρι δεν φιλοξενεί πλέον όσους θέλει να μοιραστεί μαζί τους τη χαρά της συνένωσής του, αλλά τους προσφέρει μια εμπειρία επί πληρωμή, η οποία διαφέρει πολύ από αυτό που περιμένουν οι συμμετέχοντες στη γιορτή».

Αντί για ρωμαϊκά συμπόσια ο Μάθιου Σόου αντιπροτείνει στους μελλόνυμφους να διοργανώνουν «πιο απλές γιορτές με λιγότερους καλεσμένους και πιο οικονομικές, που διατηρούν όμως στο έπακρο τη μαγεία τους». Εξάλλου, «ας μην ξεχνάμε την περίοδο της πανδημίας που ανακαλύψαμε άλλους τρόπους για να γιορτάσουμε», πρόσθεσε.

Έχει ξεφύγει το πράγμα

Η αλήθεια είναι ότι τα κόστη μιας γαμήλιας τελετής με συνοδεία γλεντιού έχουν ξεφύγει. Έτσι, όσοι επιλέγουν να κόβουν εισιτήρια στους καλεσμένους, τους χαρατσώνουν ανελέητα. Σύμφωνα με έρευνα της Knot μεταξύ 1.000 καλεσμένων που πλήρωσαν για να παραστούν σε γάμους στις ΗΠΑ, το μέσο κόστος χρέωσης ήταν 580 ευρώ το 2022. Αντίστοιχη έρευνα που αφορούσε το έτος 2021 έδειξε μέση χρέωση 460 ευρώ. Μιλάμε για μια αύξηση 120 ευρώ ή 26% σε ένα μόνο έτος! Είναι σαφές ότι τα 450 δολάρια που χρεώνει ο Αχμέντ Χασάν, ο οποίος θα νυμφευθεί το 2025, είναι μια πολύ καλή τιμή.

Μια άλλη διάσταση του θέματος θέτει η Τζέιμι Γούλφερ, επικεφαλής της εταιρείας σχεδιασμού γάμων Wolfer & Co. που εδρεύει στο Γουόκο του Τέξας. Η Γούλφερ δήλωσε στους ΝΥΤ ότι η συνήθεια αυτή αποξενώνει το ζευγάρι από τους αγαπημένους του φίλους και συγγενείς. «Παγώνει» τις μεταξύ τους σχέσεις και κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει και σε συγκρούσεις μεταξύ των ζευγαριών και των καλεσμένων τους.

Για τον Μάθιου Σόου της Sauveur ίσως είναι και η ακρίβεια που δημιουργεί τις παρεξηγήσεις. Το αλύπητο χαράτσωμα δηλαδή. «Αν τα ζευγάρια ζητούσαν από τους καλεσμένους να ρίξουν, ας πούμε, 50 δολάρια σε ένα καλάθι επειδή ‘οι καιροί είναι δύσκολοι’ ή αν ζητούσαν αντί για δώρο να τους δώσουν οι φίλοι και οι συγγενείς μετρητά, θα ήταν κάτι το αποδεκτό, θα έμοιαζε θεμιτό», είπε ο βρετανός μάνατζερ. Ίσως ήρθε η ώρα για να ανακαλύψουν οι αγγλοσάξονες το «κρεβάτι»…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή