Ο Ίλον Μασκ βρίσκεται σε δημόσια διαμάχη εδώ και μήνες με τις δικαστικές αρχές της Βραζιλίας. Ο «πόλεμος» ξεκίνησε όταν η πλατφόρμα Χ δέχθηκε εντολές από το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας για τον αποκλεισμό ορισμένων λογαριασμών που κατηγορούνται για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» και μηνυμάτων μίσους με τις οποίες δεν συμμορφώθηκε.

Το Χ ισχυρίζεται ότι ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάντρε ντε Μοράες απείλησε να συλλάβει έναν από τους νόμιμους εκπροσώπους της εταιρείας στη Βραζιλία εάν δεν συμμορφωνόταν.

Η πλατφόρμα του Μασκ έκλεισε όλα τα γραφεία της στη Βραζιλία λόγω αυτού που αποκάλεσε «λογοκρισία» από τον δικαστή, αν και η υπηρεσία της παρέμεινε διαθέσιμη για τους χρήστες στη χώρα.

Μασκ: Η startup τεχνητής νοημοσύνης xAI ρύπανε την ατμόσφαιρα σε πόλη 600.000 κατοίκων

Όμως, οι συνέπειες από τη σύγκρουση μεταξύ του Μασκ και του ανώτατου δικαστηρίου της Βραζιλίας εξαπλώθηκαν στις εταιρείες του δισεκατομμυριούχου καθώς ο δικαστής δεσμεύτηκε να κλείσει το X και να μπλοκάρει τραπεζικούς λογαριασμούς της Starlink στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Καταπολέμηση ψευδών ειδήσεων;

Ο δικαστής  ντε Μοράες πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων και της ρητορικής μίσους στη Βραζιλία. Ο Μασκ και οι προσκείμενοι στην δεξιά, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, λένε ότι ο δικαστής υπερβαίνει τα όριά του και υπονομεύει την ελευθερία του λόγου. Ο Μασκ έχει προσωπική φιλία με τον πρώην πρόεδρο Μπολσονάρο.

Η εντολή αποκλεισμού τραπεζικών λογαριασμών από τον πάροχο δορυφορικού διαδικτύου του Musk εκδόθηκε από τον Μοράες στις 18 Αυγούστου, σύμφωνα με την τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα G1, και σε μια προσπάθεια να τον αναγκάσει να πληρώσει πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ένα άτομο με γνώση της η κατάσταση στο Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την αναφορά στο Bloomberg. Η Starlink λέει ότι έχει ένα 250.000 πελάτες στη Βραζιλία.

Το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας δεν σχολίασε την αναφορά. Ο Μασκ επιτέθηκε στον Μοράες, αποκαλώντας τον «εγκληματία που μεταμφιέζεται σε δικαστή» σε μια ανάρτηση στο X που έκανε αναφορά στην κατάσταση και των δύο εταιρειών στη χώρα.

Πάγωμα λογαριασμών

Το Starlink επιβεβαίωσε σε μια σειρά αναρτήσεων στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Twitter, ότι εντολή από τον Μοράες πάγωσε τα οικονομικά της εταιρείας και την εμπόδισε να πραγματοποιεί οικονομικές συναλλαγές στη Βραζιλία.

«Αυτή η εντολή βασίζεται σε μια αβάσιμη απόφαση ότι η Starlink θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν — αντισυνταγματικά — κατά του X», ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι σκοπεύει «να αντιμετωπίσει το θέμα νομικά».

Ο Μοράες την Τετάρτη απείλησε να μπλοκάρει το X στη Βραζιλία εάν η εταιρεία δεν διορίσει νόμιμο εκπρόσωπο στη χώρα μέχρι την Πέμπτη το βράδυ.

Η απόφαση ήρθε λίγες μέρες αφότου η πλατφόρμα δήλωσε ότι θα κλείσει τις δραστηριότητές της στη Βραζιλία, διατηρώντας παράλληλα την υπηρεσία διαθέσιμη στους εκτιμώμενους 20 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες της στη χώρα.

Ο Μασκ απάντησε στην εντολή με μια προφανώς δημιουργημένη από AI εικόνα ενός άνδρα που μοιάζει με τον Μοράες πίσω από τα κάγκελα. «Μια μέρα, Αλέξανδρε, αυτή η φωτογραφία σου στη φυλακή θα είναι αληθινή. Σημειώστε τα λόγια μου», έγραψε ο Μασκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή