Αυξήθηκε ο δείκτης που παρακολουθεί η Federal Reserve για τις πληθωριστικές πιέσεις  τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, την ώρα που η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να εφαρμόσει την πρώτη της μείωση των επιτοκίων σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Ο Δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών Personal Consumption Expenditures (PCE) αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο και 2,5% ετησίως όπως και τον μήνα που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση πρόβλεψη της αγοράς ανέμενε μικρή αύξηση στο 2,6%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός PCE αυξήθηκε επίσης κατά 0,2% για τον μήνα, αλλά αυξήθηκε κατά 2,6% από πέρυσι.

Το δωδεκάμηνο ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από την εκτίμηση των αναλυτών του 2,7%. Οι αξιωματούχοι της Fed τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στη ανάγνωση του δομικού δείκτη ως καλύτερο μετρητή των μακροπρόθεσμων τάσεων.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Ιούλιο, από 0,3% τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση είναι ισχυρότερη από το 0,2% της εκτίμησης των οικονομολόγων της Wall Street που πήραν μέρος σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες διατήρησαν το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής από το δεύτερο τρίμηνο, όταν συνέβαλαν στην τόνωση της αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε ετήσιο ρυθμό 3,0%. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,4% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Η αγορά

Χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση είναι οι αγορές λίγο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, με τα futures των δεικτών της Wall Street να συνεχίζουν ανοδικά όπως το πρωί και λίγο υψηλότερα.

Του Dow Jones στο +0,15%, του S&P 500 στο +0,44% και του Nasdaq στο +0,8%.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κινούνται επίσης λίγο υψηλότερα, του 10ετούς ΗΠΑ στο 3,88% και του 2ετούς στο 3,93%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή