Η Ιταλία προτείνει μια απότομη αύξηση των τουριστικών φόρων για να βοηθήσει τις πόλεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας να αυξήσουν τα έσοδά τους και να κάνουν τους επισκέπτες «πιο υπεύθυνους» εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας αντίδρασης κατά του υπερτουρισμού, αναφέρουν οι FT.

Οι ενώσεις ξενοδοχείων και ταξιδιωτικής βιομηχανίας έχουν ξεσηκωθεί για το σχέδιο, το οποίο προβλέπει εισφορά έως και 25 ευρώ τη βραδιά για τα πιο ακριβά δωμάτια ξενοδοχείων.

«Ο κοινός στόχος πρέπει να είναι η στήριξη της ανάπτυξης, όχι η επιβράδυνσή της», ανέφερε σε δήλωσή της η Federalberghi, μια ένωση που εκπροσωπεί τα μικρά και μεσαία ξενοδοχεία.

Η Barbara Casillo, διευθύντρια της Confindustria Alberghi, η οποία εκπροσωπεί μεγαλύτερα ξενοδοχεία και παγκόσμιες αλυσίδες, προειδοποίησε ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει ήδη έντονο ανταγωνισμό από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς και μπορεί να χάσει από την αύξηση των τουριστικών φόρων που χαρακτήρισε «ήδη πολύ υψηλούς».

«Να μην τρομάξουμε τους ταξιδιώτες»

«Αν τρομάξουμε τους ταξιδιώτες που έρχονται σε εμάς δίνοντας την εντύπωση ότι θέλουμε να πάρουμε ό,τι μπορούμε, δεν προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στη χώρα», δήλωσε ο Κασίγιο σε συνέντευξή του. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Το υπουργείο Τουρισμού – που διευθύνεται από την Ντανιέλα Σαντάνσε του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι – δήλωσε ότι σχεδιάζει «διάλογο» με τους αρμόδιους φορείς της βιομηχανίας τον Σεπτέμβριο σχετικά με την «πιθανή πρόταση τροποποίησης των κανόνων του τουριστικού φόρου».

Ιταλία

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι

«Δεν είναι όλοι οι φόροι, κακοί φόροι», έγραψε ο Santanchè σε πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σε περιόδους υπερτουρισμού, το συζητάμε αυτό έτσι ώστε να βοηθήσει πραγματικά στη βελτίωση των υπηρεσιών και να κάνει τους τουρίστες που το πληρώνουν πιο υπεύθυνους».

Η Marina Lalli, πρόεδρος της Federturismo – η οποία εκπροσωπεί όλους τους τύπους τουριστικών εταιρειών – παραπονέθηκε ότι πολλές πόλεις χρησιμοποιούν ήδη «παράνομα» τα έσοδα από τους τουριστικούς φόρους για να καλύψουν τις τρύπες του προϋπολογισμού.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση στα δημόσια οικονομικά της, με το βάρος του χρέους της, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, να αναμένεται να φτάσει σχεδόν το 140% του ΑΕΠ φέτος

Ο ισχύων νόμος απαιτεί από τις πόλεις να χρησιμοποιούν τέτοια κεφάλαια για να πληρώνουν για πράγματα που σχετίζονται άμεσα με τους επισκέπτες εκτός πόλης – όπως η πολύγλωσση σήμανση και η συντήρηση τουριστικών χώρων.

«Όταν πηγαίνετε και επισκευάζετε τους δρόμους σας που είναι γεμάτοι τρύπες – και πληρώνετε με χρήματα που εισπράττετε από τον τουριστικό φόρο – είναι αυτό πραγματικά για τους τουρίστες ή είναι αυτό ένα φυσιολογικό, συνηθισμένο πράγμα που πρέπει να κάνετε στην πόλη σας;», αναρωτήθηκε.

Η συζήτηση έρχεται καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση στα δημόσια οικονομικά της, με το βάρος του χρέους της, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, να αναμένεται να φτάσει σχεδόν το 140% του ΑΕΠ φέτος και το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της να είναι πλέον σχεδόν ίσο με τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία της Ιταλίας σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη μετά την κατάρρευση που προκάλεσε ο Covid-19, με τις ενώσεις του κλάδου να εκτιμούν τις αφίξεις ξένων τουριστών το 2023 σε 65 εκατομμύρια – στο ίδιο επίπεδο με τα προ πανδημίας επίπεδα.

«Στην δίνη του υπερτουρισμού»

Ωστόσο, πολλοί Ιταλοί έχουν ξεσηκωθεί από τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού, καθώς τα ιστορικά κέντρα των πόλεων χάνουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και όλο και περισσότερα αστικά διαμερίσματα μετατρέπονται σε βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διακοπών.

Οι ιταλικές πόλεις μπορούν να επιβάλλουν φόρους για διανυκτερεύσεις τόσο από ξένους όσο και από Ιταλούς επισκέπτες, και αυτοί κυμαίνονται συνήθως από € 1-€ 5 ανά άτομο ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών που κατέχει το ξενοδοχείο ή ο ξενώνας που τα εισπράττει.

Το 2019, πριν από την πανδημία, σχεδόν 1.200 δήμοι εισέπραξαν συνολικά 470 εκατομμύρια ευρώ σε τουριστικούς φόρους, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας. Ωστόσο, οι εισπράξεις αυξήθηκαν σε περίπου 775 εκατ. ευρώ το 2023, αφού η κυβέρνηση της Μελόνι αποφάσισε να επιτρέψει στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της πόλης – με ετήσιο αριθμό επισκεπτών εκτός πόλης 20 φορές υψηλότερο από τον τοπικό πληθυσμό – να αυξήσουν τους τουριστικούς φόρους τους έως και 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Φέτος, η Βενετία πειραματίστηκε με ένα τέλος εισόδου για ημερήσιους ταξιδιώτες που επισκέπτονται το ιστορικό κέντρο της.

Η τελευταία πρόταση

Η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης, την οποία είδαν οι Financial Times, προτείνει την αύξηση του ανώτατου ορίου τουριστικού φόρου στα 5 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση για δωμάτιο κάτω των 100 ευρώ. €10 ανά διανυκτέρευση για δωμάτια αξίας €100-€400, €15 για δωμάτια αξίας €400-€750 και €25 για δωμάτια άνω των €750.

Οι κανόνες διευκρινίζουν επίσης ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν να στηρίξουν τη συλλογή απορριμμάτων, προκαλώντας την οργή της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια αξιοπρεπή πόλη – τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές – αλλά δεν είναι μόνο ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χρήματα από τους τουρίστες για να διορθώσουμε πράγματα που συμβαίνουν σε περιοχές που οι τουρίστες δεν πηγαίνουν καν», δήλωσε ο Lalli της Federturismo.

Αλλά η πρόταση θα μπορούσε να χαιρετιστεί από τους κατοίκους των πολυσύχναστων αστικών κέντρων, που τώρα αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

«Ο τουρισμός επιβαρύνει τη φύση και ολόκληρη την υποδομή της πόλης», δήλωσε ο Eike Schmidt, πρώην διευθυντής της Πινακοθήκης Ουφίτσι της Φλωρεντίας και τώρα μέλος του δημοτικού συμβουλίου της. «Η Ιταλία απέχει πολύ από το Μπουτάν, αλλά είναι απολύτως σωστό να έχουμε μεγαλύτερες συνεισφορές από τους τουρίστες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή