Υψηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη κατέγραψε η οικονομία του Καναδά το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο η υποχώρηση του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και η μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών εκτιμάται ότι θα κρατήσουν την Τράπεζα του Καναδά σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 2,1% σε ετήσια βάση από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση του 1,8% των οικονομολόγων που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg  και την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για 1,5%. Αυτό είναι υψηλότερο από 1,8% το πρώτο τρίμηνο και αντιπροσωπεύει την ταχύτερη ανάπτυξη από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Καναδάς: Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο

Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η δυναμική έχει σταματήσει να κινείται προς το τρίτο τρίμηνο με μια σταθερή μέτρηση τον Ιούλιο, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά την Παρασκευή.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν

Συνολικά, η έκθεση αναδεικνύει μια οικονομία που αναπτύχθηκε σταθερά το πρώτο εξάμηνο του έτους, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Αυτό είναι πιθανό να βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει την ύφεση. Ωστόσο, τα νοικοκυριά αισθάνονται την πίεση από το υψηλό κόστος δανεισμού.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, ωθώντας την απόδοση του διετούς ομολογιακού τίτλου στο 3,33%. Το δολάριο Καναδά επέκτεινε τα κέρδη στα 1,349 ανά δολάριο ΗΠΑ και οδεύει να κλείσει τον καλύτερο μήνα του φέτος.

Η Τράπεζα του Καναδά μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 25 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, φέρνοντάς το στο 4,5%. Οι οικονομολόγοι και οι αγορές αναμένουν ευρέως από τους αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν μια άλλη περικοπή κανονικού μεγέθους στις 4 Σεπτεμβρίου.

Η ακτινογραφία της ανάπτυξης

Οι κύριοι μοχλοί της αναπτυσσόμενης οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο ήταν οι κρατικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, και οι συνολικές επενδύσεις εξαιρουμένων των αποθεμάτων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,5%. Οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν λόγω των υψηλότερων μισθών.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν στο 0,6% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο μετά από αύξηση άνω του 3% τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.

«Η αδύναμη δυναμική που οδεύει προς το τρίτο τρίμηνο δίνει πολλούς λόγους στην Τράπεζα του Καναδά να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια» εξηγεί ο Άντριου Γκράνθαμ, οικονομολόγος στην Canadian Imperial Bank of Commerce, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι οι κρατικές δαπάνες οδήγησαν την ανάπτυξη «δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.»

Οι βιομηχανίες παραγωγής αγαθών συνέχισαν να παρουσιάζουν σημάδια αδυναμίας

Η έκθεση «είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απόφαση της Τράπεζας του Καναδά για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα» εκτιμά ο Τσάρλς Σαιντ Αρνό , επικεφαλής οικονομολόγος στην Alberta Central. Προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια  κατά 25 μονάδες βάσης στις υπόλοιπες τρεις συνεδριάσεις φέτος.

Ο Άντριου Ντε Κόπα , οικονομολόγος στο Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, δεν εντυπωσιάστηκε επίσης από τη σύνθεση της ανάπτυξης, αλλά σημείωσε ότι η βελτίωση των επιχειρηματικών επενδύσεων ήταν μια «θετική νότα».

Τον Ιούνιο, οι βιομηχανίες παραγωγής αγαθών συνέχισαν να παρουσιάζουν σημάδια αδυναμίας. Ο κλάδος συρρικνώθηκε κατά 0,4% εκείνον τον μήνα, με χαμηλότερη πτώση από τη μεταποίηση. Αυτό αντισταθμίστηκε από αύξηση 0,1% στον μεγαλύτερο τομέα των υπηρεσιών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον Ιούλιο

Η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά ανέφερε ότι η πρώιμη εκτίμησή της για τον Ιούλιο βασίστηκε στους τομείς των κατασκευών, της εξόρυξης, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και του χονδρικού εμπορίου που κατέγραψαν μειώσεις, ενώ στους κλάδους χρηματοοικονομικό, ασφαλιστικό και στο λιανικό εμπόριο παρατηρήθηκαν αυξήσεις.

Η σταθερή ανάπτυξη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο καθιστά την πρόβλεψη 2,8% της Τράπεζας του Καναδά για το τρίτο τρίμηνο «σχεδόν ανέφικτη», σημειώνει ο Μπέντζαμιν Ρέιτζ , αναλυτής επιτοκίων και μακροοικονομικής στρατηγικής στην Bank of Montreal.

«Ανεξάρτητα από το πώς το κόβετε, η καναδική οικονομία δυσκολεύεται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή