Η Κίνα ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ακρόαση εταιρειών σχετικά τις εισαγωγές ευρωπαϊκού μπράντι, εντείνοντας την ένταση την ίδια ημέρα που τέθηκαν σε ισχύ οι προσωρινοί δασμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Αν και η Κίνα είπε ότι βρήκε στοιχεία για ντάμπινγκ σε μια προκαταρκτική έρευνα, δεν επιβάλλει δασμούς, ένα σημάδι ότι το Πεκίνο θέλει να διαπραγματευτεί με την ΕΕ για διάφορα εμπορικά ζητήματα που καλύπτουν πολλούς κλάδους.

Κίνα: Φόβοι της Henessy για τις… αδέσποτες σφαίρες στο κονιάκ από τους δασμούς στα EV

Υπό το πρίσμα ότι η Κίνα ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβάλει προσωρινούς δασμούς στο μπράντι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον προς το παρόν, οι μετοχές της Remy Cointreau και της Pernod Ricard SA αυξήθηκαν, σημειώνει το Bloomberg.

Ο Remy, ο κατασκευαστής του Remy Martin Cognac, σημείωσε άνοδο έως και 12% στις συναλλαγές του Παρισιού. Η Pernod, η οποία παράγει το Martell Cognac, κέρδισε έως και 9,7%, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2008. Κίνα

Υποτονική ζήτηση για κονιάκ σε Κίνα και ΗΠΑ

Η Remy, η Pernod και άλλοι κατασκευαστές οινοπνευματωδών ποτών υψηλής ποιότητας παλεύουν με την υποτονική ζήτηση στην Κίνα και τις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της έκρηξης της εποχής της πανδημίας, μια επιβράδυνση που έχει διαρκέσει περισσότερο από ό,τι περίμεναν ορισμένοι παραγωγοί.

Η Pernod, η οποία δημοσίευσε τα κέρδη ολόκληρου του έτους την Πέμπτη, δήλωσε ότι οι προοπτικές της για το τρέχον τρίμηνο παραμένουν ήπιες, αλλά ότι βλέπει μια ανάκαμψη αργότερα και αναμένει να επιστρέψει στην ανάπτυξη αυτό το οικονομικό έτος.

«Το περιβάλλον, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, είναι ακόμα ασταθές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Alexandre Ricard σε μια κλήση με αναλυτές. «Αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε για αυτό το νέο οικονομικό έτος είναι ότι αναμένουμε τις οργανικές καθαρές πωλήσεις ολόκληρου του έτους να επιστρέψουν στην ανάπτυξη με συνεχή ανάκαμψη όγκου».

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, στην έκθεσή του για την έρευνα την Πέμπτη, ανέφερε ότι το ντάμπινγκ κονιάκ από την ΕΕ συνέβαλε στην αύξηση του μεριδίου αγοράς της στην Κίνα σε περισσότερο από 50%, βλάπτοντας τους εγχώριους παραγωγούς. Τέτοιες πρακτικές έχουν επίσης διατηρήσει τα αποθέματα σε υψηλά επίπεδα, βλάπτοντας την εγχώρια βιομηχανία, ανέφερε.

Προσωρινή ανάπαυλα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι τα πλεονεκτήματα της έρευνας της Κίνας είναι αμφίβολα και ότι οι εξαγωγές κονιάκ του μπλοκ είναι σύμφωνες με όλους τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει λοιπόν προσεκτικά την έρευνα για να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες του ΠΟΕ, εξετάζοντας λεπτομερώς τη βάση αυτών των μέτρων και δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση των εξαγωγέων της ΕΕ», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Όλοφ Γκιλ σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Bloomberg.

Αν και η Remy, η Pernod και άλλοι παραγωγοί απέφυγαν τους δασμούς προς το παρόν, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ξεφύγει εντελώς. Παρόμοιες έρευνες συνήθως χρειάζονται ένα χρόνο ή περισσότερο, επομένως η Κίνα θα μπορούσε να εφαρμόσει μέτρα αργότερα.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ έχει προχωρήσει με σχέδια για επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Το μπλοκ πρόκειται να δημοσιεύσει έναν τελικό κανονισμό για αυτές τις εισφορές έως τις 30 Οκτωβρίου, εκτός εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Η Κίνα έχει απειλήσει να ανταποκριθεί με δικά της καθήκοντα σε μια σειρά τομέων, συμπεριλαμβανομένου επίσης του χοιρινού κρέατος και των αυτοκινήτων με μεγάλους κινητήρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή