Στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να προχωρήσει ο ΟΠΕΚ+ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έξι πηγές που μίλησαν στο Reuters και επιθυμούν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους. Οι διακοπές στη Λιβύη και οι υποσχεθείσες περικοπές από ορισμένα μέλη για την αντιστάθμιση της υπερπαραγωγής αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο της υποτονικής ζήτησης.

Οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν προγραμματίσει να αυξήσουν την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του σχεδίου για να αρχίσουν να ξετυλίγουν το πιο πρόσφατο στρώμα περικοπών της παραγωγής τους κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, διατηρώντας παράλληλα άλλες περικοπές σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2025.

ΟΠΕΚ+: Διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική για την παραγωγή πετρελαίου

Η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης, ιδίως στην Κίνα, έχει επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου και ώθησε ορισμένους αναλυτές να αμφιβάλλουν για το αν ο  ΟΠΕΚ+, θα προχωρήσει στην αύξηση του Οκτωβρίου.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent μειώθηκαν κατά περίπου 1 δολάριο στα 79 δολάρια το βαρέλι

Ωστόσο, οι έξι πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters ότι το σχέδιο αύξησης της παραγωγής παραμένει σε ισχύ, καθώς η μείωση της λιβυκής παραγωγής συσφίγγει την αγορά και αυξάνονται οι ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια στα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με τη ζήτηση, αλλά υπάρχει επίσης η ελπίδα ότι η μείωση των επιτοκίων της Fed θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε μία από τις πηγές.

Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+

Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent μειώθηκαν κατά περίπου 1 δολάριο την Παρασκευή διαπραγματευόμενες λίγο κάτω από τα 79 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα μπορούσε να διακόψει ή να αντιστρέψει τις αυξήσεις της παραγωγής, εάν αποφασίσει ότι η αγορά δεν είναι αρκετά ισχυρή.

Δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι οι μελλοντικές αυξήσεις της παραγωγής θα αποφασίζονται σε μηνιαία βάση.

Ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει προγραμματίσει επίσημες συνομιλίες έως ότου οι κορυφαίοι υπουργοί της ομάδας που ονομάζεται Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης Υπουργών συναντηθούν στις 2 Οκτωβρίου.

Η προγραμματισμένη αύξηση για τον Οκτώβριο είναι μόνο ένα κλάσμα των 700.000 bpd της εκτός λειτουργίας παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης και των αντισταθμιστικών περικοπών που υποσχέθηκαν το Ιράκ, το Καζακστάν και η Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια