Το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον διύλισης, η υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων, η οποία οδήγησε σε αυξημένες πωλήσεις με σημαντική συμβολή από τις εξαγωγές και τις δραστηριότητες του εξωτερικού, καθώς και η υψηλότερη συνεισφορά από τους κλάδους πετροχημικών, λιανικής εμπορίας και ΑΠΕ «απογείωσαν» τα οικονομικά μεγέθη της Helleniq Energy με την εταιρεία να απορροφά τους κραδασμούς από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια.

Το καθαρό ποσό που θα επιβαρύνει τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη του Γ’ τριμήνου 2024 υπολογίζεται σε περίπου €173 εκατ. την ώρα που στα 570 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα συγκρίσιμα EBITDA (λειτουργικά κέρδη) α’ εξαμήνου και στα 236 εκατ. τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Helleniq Energy Holdings, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA για το β’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 232 εκατ. ευρώ και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα 73 εκατ. ευρώ. Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα 209 εκατ. ευρώ για το Α’ Εξάμηνο.

«Έχουμε ισχυρή ζήτηση στην αγορά για καύσιμα, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γεγονός το οποίο μας επιτρέπει να παρουσιάζουμε ισχυρές και υγιείς επιδόσεις. Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές με τις επιδόσεις μας να είναι πολύ ικανοποιητικές, αναμένουμε εξίσου ισχυρές επιδόσεις και στο υπόλοιπο του έτους. Παραδοσιακά με το που μπαίνει το φθινόπωρο η ζήτηση για diesel αυξάνεται», επεσήμανε σε conference call με αναλυτές ο CEO της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης.

«Αποθήκευση ενέργειας και υβριδικά έργα απάντηση στις περικοπές ΑΠΕ»

«Η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ, με σωστή και προσεκτική επενδυτική στρατηγική μπορούμε να αυξήσει την παρουσία της στον κλάδο, επιτυγχάνοντας το στόχο του 1 GW σε λειτουργία στο τέλος του 2025», ανέφερε. Αξίζει να σημειωθεί πως ο όμιλος δίνει έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας και διαθέτει άδειες για έργα αποθήκευσης και αντλησιοταμίευσης 1,75 GW.

Την ίδια στιγμή, εκτίμησε πως οι περικοπές στις ΑΠΕ ήρθαν για να μείνουν με τον όμιλο να εστιάζει στην αποθήκευση ενέργειας (ξεκινά η κατασκευή του πρώτου έργου στη Θεσσαλονίκη με την τοποθέτηση standalone μπαταριών εντός των εγκαταστάσεών του διυλιστηρίου του) και σε υβρδικά έργα («παντρεύουν ΑΠΕ με αποθήκευση) για να τις αντιμετωπίσει.

«Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, στόχος μας η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου»

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε απέφυγε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις συμμετοχές της εταιρείας σε Elpedison και ΔΕΠΑ Εμπορίας. «Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή την στιγμή, έχουν γραφτεί πολλά στον Τύπο, όταν υπάρχει κάτι νεότερο θα το μάθετε, εξετάζουμε τις επιλογές μας, στόχοι μας πάντα είναι η μεγιστοποίηση της αξίας της εταιρείας και η διεύρυνση και ισχυροποίηση του χαρτοφυλακίου μας», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως το project της κρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει μπει στην τελική ευθεία, με τους μετόχους της να εξετάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA).

Το ερχόμενο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Helleniq Energy που ελέγχει το 35% και θέλει την αποεπένδυση από την επιχείρηση φυσικού αερίου θα έχουν στα χέρια τους το SPA.

Πάντως, πρώτη πρoτεραιότητα για την Helleniq Energy είναι το κλείσιμο της εκκρεμότητας με την Elpedison με Helleniq Energy και  Edison αναμένεται να φουλάρουν μηχανές για να εκκινήσουν τη διαδικασία της υποβολής προσφορών για την απόκτηση του 100% της θυγατρικής Elpedison, στην οποία μέτοχοι είναι και οι δύο εταιρείες με ποσοστό από 50% η κάθε μία.

Η Elpedison είχε 2 εκ. ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο του έτους από 5 εκ. κέρδη την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ συνολικά στο πρώτο εξάμηνο παρουσίασε 17 εκ. κέρδη από 65 εκ. κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Το 2025 «κληρώνει» για τους υδρογονάνθρακες

Στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης γεωφυσικών καταγραφών σε 5 θαλάσσιες περιοχές, η επεξεργασία και ερμηνεία των ερευνητικών εργασιών βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις σε πιθανούς στόχους που θα προκύψουν να ακολουθούν εντός του 2025, όπως αναφέρει η εταιρεία στα οικονομικά αποτελέσματα. «Eντός του επόμενου εξαμήνου θα αποφασίσουμε  αν θα προχωρήσουμε σε ερευνητική γεώτρηση στις περιοχές του Ιουνίου και της Κρήτης», επεσήμανε ο κ. Σιάμισιης.

Ενεργειακός μετασχηματισμός και Vision 2025 με το βλέμμα στο αύριο

Την ίδια στιγμή, η υλοποίηση του ενεργειακού μετασχηματισμού συνεχίζεται σε όλες τις δραστηριότητες του ομίλου, με πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αύξηση της αξίας της εταιρείας.

Με δεδομένο ότι η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί σίγουρα και συνετά βήματα, ο όμιλος «επενδύει» στο στρατηγικό πλάνο Vision 2025 προχωρώντας στην βελτίωση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου διύλισης και εμπορίας και στην ανάπτυξη ενός δεύτερου πυλώνα σε ΑΠΕ, με βραχυπρόθεσμο στόχο τη λειτουργία 1 GW έργων ΑΠΕ και προσθήκη περίπου €100 εκατ. στη λειτουργική κερδοφορία.

Το πρόγραμμα Vision 2025 ορίζει τη στρατηγική ατζέντα για την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται λόγω του μεταβαλλόμενου ενεργειακού τοπίου με την εταιρεία να στοχεύει στην μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων της μέχρι το 2050.

Στον κλάδο της Διύλισης και Πετροχημικών, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ενεργειακής αυτονομίας και εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και οι εργασίες για την επένδυση σε μονάδα συμπαραγωγής βιοκαυσίμων νέας γενιάς και την επέκταση του εργοστασίου παραγωγής πολυπροπυλενίου, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στην επόμενη διετία.

Στον κλάδο των ΑΠΕ, η HELLENiQ RENEWABLES συνεχίζει τη στοχευμένη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της, υλοποιώντας τις μέχρι τώρα συμφωνίες εξαγοράς στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο και, παράλληλα, αναπτύσσοντας έργα του χαρτοφυλακίου της ισχύος 5 GW.

Συγκεκριμένα περίπου 0,4 GW έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία τα τελευταία 3 χρόνια προσθέτοντας σχεδόν €50 εκατ. επιπλέον λειτουργικά κέρδη σε ετήσια βάση, ενώ επιπροσθέτως άλλα 0,7 GW (φωτοβολταϊκά και αποθήκευση) βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ τουλάχιστον 1 GW βραχυπρόθεσμα και άνω των 2 GW μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις