Συνεχίστηκαν και τον Αύγουστο οι υψηλές, για τα δεδομένα της εποχής, πτήσεις στις πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων από τις τράπεζες, με τα προϊόντα που επενδύουν σε ομόλογα να παραμένουν για ένα ακόμη μήνα στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των αποταμιευτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, από το ξεκίνημα του τελευταίου καλοκαιρινού μήνα οι καθαρές εισροές σε ομολογιακά προγράμματα της κατηγορίας έχουν φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ.

Στα Διαχείρισης Διαθεσίμων στράφηκαν οι επενδυτές παγκοσμίως

Πρόκειται για επίπεδα υψηλότερα κατά 75% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, μεταβολή ενδεικτική της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται για το συγκεκριμένο τύπο επένδυσης εφέτος.

Ο λόγος είναι ότι οι τράπεζες συνέχισαν και τις προηγούμενες εβδομάδες την πώληση αμοιβαίων κεφαλαίων που προσομοιάζουν με τις προθεσμιακές καταθέσεις, ως προς την προκαθορισμένη διάρκεια της επένδυσης και μπορούν να αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή προϊόντα που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τα υψηλά ακόμη επιτόκια στην αγορά των ομολόγων για να πετύχουν για λογαριασμό των επενδυτών μία κατ΄ έτος απόδοσης τουλάχιστον 2% για 2 ή 3 χρόνια.

Την ίδια στιγμή όλες οι τράπεζες έχουν καταργήσει τις προθεσμιακές καταθέσεις διετούς διάρκειας, ενώ μέσω εντόκων γραμματίων ο ορίζοντας της αποταμίευσης δεν ξεπερνά τους 12 μήνες.

Οι εισροές του 2024

Ως αποτέλεσμα, τα συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια καταγράφουν ισχυρή ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του 2024 έχει εισρεύσει σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια φρέσκο χρήμα κοντά στα 3 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα είχε κινηθεί στην περιοχή των 1,8 δισ. ευρώ. Καταγράφεται δηλαδή ετήσια άνοδος 67%.

Οι τραπεζικές διοικήσεις είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες για αυτές τις επιδόσεις, καθώς το κέρδος είναι διπλό:

Πρώτον, μειώνουν τα έξοδα για τόκους, μιας και τα χρήματα που εισρέουν στα αμοιβαία κεφάλαια προέρχονται κατά κύριο λόγο από λογαριασμούς προθεσμίας, που αποτελούν το πιο κοστοβόρο για τα πιστωτικά ιδρύματα προϊόν

Δεύτερον, κερδίζουν έσοδα από προμήθειες από τη διάθεση και διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων

Στις τελευταίες παρουσιάσεις προς τους αναλυτές, κατά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου 2024, οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ομίλων ανέδειξαν αυτήν την πτυχή του επιχειρησιακού τους μοντέλου.

Εξέφρασαν δε τις προσδοκίες τους για περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων υπό διαχείριση τα επόμενα χρόνια, με στόχο την αύξηση των εσόδων τους από μη τοκοφόρες εργασίες.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αυτές αναμένεται να ευνοηθούν την επόμενη διετία από την επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Όπως εξηγούν, η μείωση των αποδόσεων στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος, όπως οι κλασικές προθεσμιακές καταθέσεις, εκτιμάται ότι θα στρέψει περισσότερους αποταμιευτές σε επενδυτικές λύσεις που μπορούν να αποφέρουν μεγαλύτερο όφελος, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβατικοί δείκτες της ΕΚΤ στο βασικό σενάριο θα υποχωρήσουν στη ζώνη του 2% – 2,25%, σταδιακά μέσα στο επόμενο 15μηνο.

Ως αποτέλεσμα, τα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας θα πέσουν κάτω από το 1% έναντι μέσου όρου στο 1,8% σήμερα για νοικοκυριά και στο 3% για επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες ετοιμάζονται για μπαράζ εκδόσεων νέων επενδυτικών προϊόντων, τα οποία θα ταιριάζουν σε οποιοδήποτε προφίλ.

Ανάλογα δηλαδή με την προσδοκώμενη απόδοση του καθενός και την ανοχή του στο ρίσκο, θα μπορεί να επιλέγει μεταξύ προγραμμάτων ικανών να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο