Νέα αίτηση αποφυλάκισης φέρεται να κατέθεσε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οποίος καταδικάστηκε σε πολύετη κάθειρξη για την εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie.
Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: «Ενός ανδρός αρχή η διοίκηση στη Folli Follie»
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την δεύτερη κατά σειρά αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του βασικού μετόχου της Folli Follie, η οποία είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί την προσεχή Δευτέρα στο Τριμελές Εφετείο.
Πληροφορίες θέλουν τον κ. Κουτσολιούτσο να ζητά την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής του ή την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους (π.χ.«βραχιολάκι»).
Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Ποινή κάθειρξης 11 ετών
Να σημειωθεί πως ο επιχειρηματίας είχε καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του τον περασμένο Ιούνιο, μόλις ανακοινώθηκε η ποινή φυλάκισης του για 11 χρόνια από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.
Το δικαστήριο ωστόσο ομόφωνα απέρριψε το αίτημα καθώς έκρινε ότι εάν αφεθεί ελεύθερος υπάρχει κίνδυνος να διαπράξει παρόμοιες πράξεις.
Στο… σπίτι Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου
Υπενθυμίζεται ότι πολυετείς ποινές κάθειρξης για την υπόθεση της Folli Follie επιβλήθηκαν και στους γονείς του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της Folli Follie.
Συγκεκριμένα, Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Αικατερίνη Κουτσολιούτσου καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 17 ετών και 10 ετών αντίστοιχα.
Ωστόσο, η έδρα του δικαστηρίου έκανε δεκτό σχετικά αίτημα του δικηγόρου τους, για κατ’ οίκον έκτιση της ποινής τους λόγω… προχωρημένης ηλικίας.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η οικογένεια Κουτσολιούτσου ήταν από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie επί σειρά ετών, μέσω της οποίας ζημιώθηκαν μεταξύ άλλων ομολογιούχοι και μικρομέτοχοι της εταιρείας.
Συνολικά 11 κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο με τις εξής κατηγορίες:
- Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης
- πλαστογραφία από κοινού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ
- απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ
- χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση
- νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση κ.α.
Η ρουκέτα του QSM
Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018. Με μια έκθεση –κόλαφο του αμερικάνικου fund QSM που έσκασε σαν «βόμβα» και αμφισβητούσε την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου.
O επικεφαλής του QCM Γκάμπριελ Γκρέκο κατέγραψε λιγότερα σημεία πώλησης του ομίλου σε Ασία και Η.Π.Α (εντοπίσθηκαν 289 σημεία πώλησης έναντι των 630 σημείων), καταρρίπτοντας τον μύθο της πανίσχυρης ελληνικής πολυεθνικής με καταστήματα στους πιο φημισμένους δρόμους του κόσμου.
Το πόρισμα καταπέλτης της Alvarez & Marsal τον Σεπτέμβριο του 2018 αποκάλυψε τις χαοτικές αποκλίσεις ανάμεσα στα πραγματικά μεγέθη και στα χαλκευμένα που παρουσίαζε ο όμιλος της Folli Follie
Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 ακολούθησε το πόρισμα καταπέλτης της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal για τις εταιρείες του ομίλου FF στην Ασία.
Μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκαν οι χαοτικές αποκλίσεις ανάμεσα στα πραγματικά μεγέθη και στα χαλκευμένα που παρουσίαζε ο όμιλος, με πιο χτυπητό παράδειγμα τη σημαντική αναντιστοιχία ανάμεσα στα πραγματικά έσοδα του ομίλου στην Ασία, τα οποία ανέρχονταν στο ποσό των 116.847.000 δολαρίων, έναντι του ποσού των 1.112.000.000 δολαρίων που παρουσιάζονταν.
Στην φυλακή για 18 μήνες
Το φθινόπωρο του 2020, Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος πέρασαν το κατώφλι της φυλακής, μετά τις πολύωρες απολογίες τους στην ανακρίτρια που ερευνούσε το σκάνδαλο.
Η σύζυγος και μητέρα αντίστοιχα, Καίτη Κουτσολιούτσου αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.
Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2023 λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου, που είναι το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης άνοιξε η πόρτα της φυλακής για Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.
Τους επιβλήθηκαν ωστόσο αυστηροί περιοριστικοί όροι: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση απομάκρυνσης από τον Νομό Αττικής και εμφάνιση το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας τους.
Οι αλλεπάλληλες αναβολές
Η έναρξη της δίκης ωστόσο καθυστερούσε αρκετά, ενώ υπήρξαν αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές λόγω και της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.
Τελικά η δίκη ξεκίνησε κανονικά στις αρχές Ιανουαρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν έως και χθες απολογήθηκαν οι βασικοί κατηγορούμενοι.
Ξεχώρισαν όπως ήταν αναμενόμενο οι απολογίες των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Folli Follie: Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη- Τι έγινε την πρώτη μέρα
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μίλησε για «ωραιοποίηση» των οικονομικών καταστάσεων ενώ Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου αρνήθηκαν τα πάντα.
«Έδειξαν» μάλιστα ως υπεύθυνους συγκεκριμένους ανθρώπους που όπως είπαν εμπιστεύθηκαν με κλειστά μάτια.
Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Η ακτινογραφία της απολογίας του ιδρυτή της Folli Follie
Ο ιδρυτής επιχείρησε να αφαιρέσει όλες τις ευθύνες από τον γιό του, και την σύζυγο λέγοντας πως δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση.
Αντίθετα, επέρριψε εμμέσως ευθύνες στον Περιφερειακό Διευθυντή της ασιατικής θυγατρικής FFGS και στον πρώην Οικονομικό Διευθυντή του Υπό-Ομίλου Ασίας.
«Ο πατέρας μου είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο»
Από τα σημεία της απολογίας του Τζώρτζη που σχολιάστηκαν ήταν και η αναφορά στον πατέρα του για τον ρόλο που είχε στην εταιρεία.
«Από την αρχή ένιωσα ότι ήταν ενός ανδρός αρχή. Ο πατέρας μου είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Ένιωθα ότι δεν ακουγόμουν» είπε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος.
«Το ότι δεν ακουγόμουν», συμπλήρωσε «με προβλημάτισε… είχα ιδέες και ήθελα να προσφέρω.
Στις 27 Ιουνίου 2024 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε την οικογένεια Κουτσολιούτσου αλλά και άλλους εμπλεκόμενους με βαρύτατες ποινές
Τελικά στις 27 Ιουνίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εξέδωσε την απόφασή του, καταδικάζοντας την οικογένεια Κουτσολιούτσου αλλά και άλλους εμπλεκόμενους με βαρύτατες ποινές.
Στον «αέρα» η εξυγίανση της εταιρείας
Στο μεταξύ, σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθεί να κινείται η Folli Follie, με την συμφωνία εξυγίανσης να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.
Η άρνηση του δικαστηρίου να θέσει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 31 εκατ. ευρώ (ακίνητα και μετρητά) υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης και να τα αποδώσει στους ζημιωθέντες μικρομετόχους έχει περιπλέξει την κατάσταση.
Τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία θα συνέβαλαν στην αποζημίωση των ομολογιούχων πιστωτών της εταιρείας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κρατούν την εταιρεία ζωντανή με την απόφασή τους να στηρίξουν την εταιρεία και να μην καταγγείλουν τα δάνειά τους προς την εταιρεία.
Η εταιρεία λειτουργεί τα τελευταία 6 χρόνια χωρίς δανειακή συνδρομή, προπληρώνοντας μετρητοίς τις αγορές εμπορευμάτων της, με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμά της να είναι σε οριακή κατάσταση.
Ο «λευκός ιππότης»
Η μοναδική ελπίδα για την διάσωση της εταιρείας σε περίπτωση υπαναχώρησης των ομολογιούχων θα ήταν η έλευση κάποιου νέου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα συνεισέφερε τα απαιτούμενα κεφάλαια για την επανεκκίνηση της.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, με τις κινήσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στις 29 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους σταμάτησε και η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Η Folli Follie διαθέτει σήμερα περίπου 70 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία ενώ παράλληλα συνάπτει νέες συνεργασίες, μετά την απώλεια 42 μαρκών που αντιπροσώπευε με κυριότερη τη Nike μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο.
Στις 29 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους σταμάτησε και η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού τελούσε σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπήρχε προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης των αξιών της.