Ο ΕΦΚΑ, δεν σταματά να μας εκπλήσσει, με τις ιστορίες καθημερινής τρέλας και ταλαιπωρίας των πολιτών να συνεχίζονται…
Σύμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν στον ΟΤ, αυτή τη φορά το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ «έκοψε» τη σύνταξη συνταξιούχου. Η αιτιολογία; Ότι εργαζόταν και δεν το είχε δηλώσει στην ανάλογη πλατφόρμα. Υπενθυμίζεται πως βάσει του του νέου νόμου, ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα έπρεπε να δηλώσει ότι εργάζεται μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο, ειδάλλως υπάρχει ποινή για τον συνταξιούχο όπου προβλέπεται περικοπή της σύνταξης κύριας και επικουρικής για 12 μήνες.
Συντάξεις: Τρία παράθυρα για σύνταξη με βαρέα και ανθυγιεινά
Οι συντάξεις
Σύμφωνα με όσα έχουν περιέλθει στη γνώση του OT, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δεν εργάζεται από το 2011 παρόλα αυτά τον σύστημα του ΕΦΚΑ, τον είχε για εργαζόμενο.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του OT, δεν είναι η μόνη περίπτωση αλλά υπάρχουν και άλλοι ασφαλισμένοι που είδαν άδειους του λογαριασμούς τους για τον ίδιο λόγο.
Προφανώς και είναι μια περίπτωση στην οποία μπορεί να βρεθεί λύση από τον ΕΦΚΑ αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τον δαιδαλώδη αυτόν οργανισμό ,ο οποίος δημιουργήθηκε μέσα στην εποχή της οικονομικής χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς να υπάρχει κανένας σχεδιασμός και ακόμη τα απόνερα αυτού του «τυφλού» εγχειρήματος είναι ορατά παρόλο την πολύ μεγάλη πρόοδο των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα στα πληροφοριακά συστήματα του οργανισμού που πολλές φορές ακόμα ψάχνουν να βρουν την περπατησιά τους με τα λάθη να μην είναι λίγα
Άλλωστε το λογισμικό του ΕΦΚΑ, είναι και αυτό που φέρνει εμπόδια κατά καιρούς ακόμα και στην τήρηση της νομοθεσίας όπως για παράδειγμα, η περικοπή των συντάξεων χηρείας η οποία εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και δεν έχει εφαρμοστεί στον ιδιωτικό τομέα ακόμα λόγω έλλειψης λογισμικού.
Υπενθυμίζεται πως ο νόμος προβλέπει ειδικά για τις συντάξεις αυτές ότι θα είναι στο 70% την πρώτη 3ετια και μετά περιορίζεται στο 35% αν ο λήπτης της εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη. Μάλιστα η συγκεκριμένη ρύθμιση έφερε και το άδειασμα του Υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, καθώς ο κύριος Τσακλόγλου δήλωσε πως ψάχνουν να βρουν τρόπο να εφαρμοστεί ο νόμος και στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο λίγο αργότερα να λέει πως δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση.
Τα αγκάθια
Αγκάθια υπάρχουν και στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ελλιπή στοιχεία ως προς τους χρόνους ασφάλισης με αποτέλεσμα τα ποσά που βγαίνουν να είναι μικρότερα σε πάρα πολλές αποφάσεις και οι υπηρεσίες να τα υπολογίζουν εκ νέου όταν βρεθούν τα χρόνια που επικαλούνται οι ασφαλισμένοι.
Επιπλέον κύριες συντάξεις μένουν χωρίς επανυπολογισμό ή έχουν ελλιπή επανυπολογισμό. Σε πολλές συντάξεις ο επανυπολογισμός έγινε μόνον με τους συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου, και εκκρεμεί η αύξηση της σύνταξης με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση.
Αρρυθμίες υπήρξαν και στην ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για όσους είχαν πληρώσει τις εισφορές τους, αλλά το σύστημα του ΕΦΚΑ τους έβγαζε ότι χρωστούν.
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)