Βραχυκύκλωμα

Βραχυκύκλωμα προκάλεσε στο Υπουργείο Οικονομικών το Μαξίμου με τα μέτρα για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων. Έτρεχαν να εξηγήσουν τα ακατανόητα, χωρίς να ξέρουν μάλιστα και ποιος τα έγραψε!

Μεταφραστές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης…

Και εξηγώ: Η κυβέρνηση έδωσε τα μέτρα για τα κίνητρα που θα αφορούν τις συγχωνεύσεις εταιριών. Φορολογικά, εργασιακά και άλλα.

Μέσα σε αυτά υπήρχε μία παράγραφος ακατανόητη:

«Μείωση του ελάχιστου ορίου εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό (σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ) και απαιτείται για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% για τα κέρδη των συνεργαζόμενων (έως 125.000 ευρώ σε 9 έτη) και των μετασχηματιζόμενων (έως 500.000 ευρώ σε 9 έτη) επιχειρήσεων, με στόχο την προώθηση συνεργειών μικρότερης κλίμακας».

Η ερμηνεία;

Όταν ρωτήθηκε το Υπουργείο για να ερμηνεύσει αυτήν την παράγραφο, ουδείς μπορούσε!

Και το ακόμη χειρότερο ήταν ότι ουδείς αναγνώριζε την «πατρότητά» της.

Προφανώς βγήκε από το Μαξίμου, και όχι από τον συμπαθή πρόεδρο του… Εδεσσαϊκού, με το αρμόδιο Υπουργείο να είναι σε πλήρη άγνοια.

Σας παραπέμπω σε αυτά που σας έλεγα προ ημερών για τη νέα τακτική Μαξίμου να μην συνεργάζεται με τα κρίσιμα υπουργεία και να εξαγγέλλει μέτρα ερήμην ακόμη και των υπουργών.

—-

Ευκαιρία

Βέβαια, ήρθε και η εκδίκηση, που ως γνωστόν είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το θύμα – εν προκειμένω – δεν έχει υποστεί όλες τις συνέπειες της επίθεσης.

Τις πολιτικές εννοείται. Αναφέρομαι στο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και στον «κεφαλικό φόρο» που επιβλήθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες, τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο ίδιος με βάση τις φορολογικές δηλώσεις θεωρεί ότι επιβεβαιώθηκε. Και προσφάτως μάλιστα έκανε και σχετικές δηλώσεις με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών.

Και οφείλω να ομολογήσω ότι το «πανηγύρισε» σχετικά!

Μεγάλος «κουρνιαχτός»

Ωστόσο όμως όλο αυτό διάστημα, προ αλλά και μετά από τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο κ. Χατζηδάκης βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών. Και δεν αναφέρομαι φυσικά στην αντιπολίτευση, που δικαίως σήκωσε το θέμα. Αναφέρομαι ενδοκυβερνητικά. Διάφορα «συστήματα» που λειτουργούν εντός και εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, είχαν βαλθεί όχι μόνο να «πυροβολούν» τον κ. Χατζηδάκη, αλλά και να ζητούν το «ξήλωμα» της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Με διαρροές δοθείσης ευκαιρίας.

Το «σύστημα» του κ. Νίκου Δένδια

Μάλιστα ένα από τα «συστήματα» είναι αυτό που φέρεται να εκφράζει(;) τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Δένδια.

Το οποίο «έριχνε» με «πυρ κατά βούληση». Μάλιστα έχω την εντύπωση πως αν η σχέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν ήταν αυτή που είναι με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να είστε βέβαιοι πως θα υπήρχαν εξελίξεις – κάποιας μορφής τουλάχιστον….

Έχει συνέπειες

Από την άλλη πλευρά όμως το συγκεκριμένο μέτρο δεν σημαίνει ότι δεν παράγει και πολιτικά αποτελέσματα. Ακριβώς το αντίθετο.

Μπορεί να ρωτήσετε και τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Πότε φαίνονται; Μα στο «ταμείο»!

—-

Μοντέλο

Κι αν τα πολιτικά αποτελέσματα αργήσουν να φανούν, τα οικονομικά θα είναι πιο άμεσα. Αρκεί να τα “διαβάσει” ο Υπουργός και να μην πανηγυρίζει για την εισπρακτικότητα των μέτρων του άλλωστε.

Κάτι που μπορεί εύκολα να διαβάσει είναι ότι ενώ είχαμε σημαντική αύξηση των εγγραφών των επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο του 2024, της τάξεως του 17,1%, στον τομέα της μεταποίησης η εικόνα είναι αρνητική.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν στην Εστίαση και τη Μεταφορά. Δηλαδή πάμε πάλι προς το μοντέλο της κατανάλωσης στη χώρα.

Αν και τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν και το γιατί το εμπορικό έλλειμμα ήταν τόσο κακό στο επτάμηνο.

—-

Ας μην βιάζεται ο κ. Παπαδόπουλος

Το ότι θα αναλάβει ο Γιάννης Παπαδόπουλος τα ηνία της ΕΡΤ είναι πλέον ένα σενάριο που αγγίζει τη… βεβαιότητα.

Το πότε θα αναλάβει όμως είναι ακόμη αβέβαιο, καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες με τον διαγωνισμό, ενώ η θητεία του Κωνσταντίνου Ζούλα λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ίσως δούμε μια παράταση στην παραμονή του, συνεχίζοντας για ακόμη ένα χρόνο.

Έτερη μάχη

Βέβαια, αυτό που θα αφήσει στον επόμενο ο κ. Ζούλας δεν θα είναι το ίδιο, δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες που απομένουν στον φάκελο του προέδρου έχουν ψαλιδιστεί. Και πολύ μάλιστα, με τη θέση να αποκτά περισσότερο… διακοσμητικό χαρακτήρα.

Γι’ αυτό και η πραγματική μάχη θα δοθεί για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Αυτή θα είναι το κλειδί για τη διαχείριση του Ραδιομεγάρου και εκεί θα… πέσουν κορμιά.

Ήδη τα μαχαίρια έχουν βγει, με το ένα στρατόπεδο να θέλει την παραμονή της νυν Κατερίνας Κασκανιώτη, η οποία τοποθετήθηκε μόλις πριν λίγους μήνες, και το έτερο να θέλει άλλο πρόσωπο.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και τη βαρύτητα του γραπτού διαγωνισμού στην επιλογή, καθώς η κα Κασκανιώτη συμμετείχε, μαζί με άλλους 10.

Κάθετες… κόντρες

Οι κόντρες έχουν φουντώσει όμως και στα από κάτω κλιμάκια. Προφανώς για τις θέσεις των διευθυντών.

Και θα πρόκειται για μαραθώνιο, αφού υπάρχει το δίλημμα να γίνει η ανανέωση των διευθυντικών στελεχών τώρα ή μετά τη νέα διοίκηση.

Αθλητικά

Μοιραία το μέτωπο του διευθυντή των Αθλητικών έχει γίνει η «μητέρα των μαχών», αφού πραγματικά ξεπέρασαν και τα όρια του «οίκου».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πρόσφατα η ίδια η κυρία Κασκανιώτη παρενέβη για τις επιθετικές αναρτήσεις στελεχών σε βάρος άλλων εργαζομένων κατά τη διάρκεια των μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Και η αφορμή ήταν ένα λάθος με το όνομα μίας αθλήτριας!

—-

Ποιοι θα μπουν στο placement τoυ Φουρλή

Δίνουν και παίρνουν τα στοιχήματα για το placement που σχεδιάζει ο Φουρλής για την Trade Estates.

Μετά και την πρόσφατη ηχηρή κίνηση του μητρικού ομίλου της Fourlis να εντάξει στην ομπρέλα της, την αλυσίδα αθλητικών Foot Locker…

Μαθαίνουμε πως πρόθεση όσων εμπλέκονται στη διαδικασία είναι να τοποθετηθούν πρωτίστως οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Αυτοί δηλαδή που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία αναμένεται να πάρουν… προτεραιότητα και στα κέρδη που εκτιμάται πως θα έρθουν στο μέλλον.

Θυμίζουμε πως μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων είναι o Απόστολος Βακάκης, ο οποίος έσπευσε πρόσφατα να αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία ακινήτων.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates είναι και το family office της Μαριάννας Λάτση και ο Ευτύχης Βασιλάκης μέσω της Autohellas…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Στη μάχη των «μολυβιών» η κυβέρνηση, το «καμπανάκι» Μυτιληναίου, ένα βαρέλι δίχως πάτο και τι φοβίζει τους ξενοδόχους
Inside Stories |

Στη μάχη των «μολυβιών» η κυβέρνηση, το «καμπανάκι» Μυτιληναίου, ένα βαρέλι δίχως πάτο και τι φοβίζει τους ξενοδόχους

Την ώρα που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές καλά κρατούν, η κυβέρνηση ρίχνεται στη μάχη των... μολυβιών