
Με μεγάλους πρωταγωνιστές τους θεσμικούς επενδυτές, τους developers, τις τράπεζες και γνωστούς επιχειρηματίες, η ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων συνεχίζει να προσφέρει «συγκινήσεις» σε επίπεδο εξαγορών, την ώρα που η ζήτηση για τους χώρους υψηλής ποιότητας (grade A) παραμένει ακμαία σε όλες τις κατηγορίες χρήσης.
Ακίνητα: Αναζωπυρώνεται η ζήτηση για γραφεία – Ο ρόλος των τραπεζών
Η αυξημένη κινητικότητα στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων διαπιστώνεται ήδη από τις αρχές του χρόνου, καθώς μόνο στο πρώτο εξάμηνο εφέτος το ύψος των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius, ενώ συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι σήμερα, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη συμφωνία της Premia με τον σκανδιναβικό όμιλο NTLG για την εξαγορά δύο ξενοδοχείων του σε Ρόδο και Κρήτη.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η κα Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της Cushman & Wakefield Proprius στην Ελλάδα, «η πρόβλεψη για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους παραμένει θετική, με σημαντικές συναλλαγές να αναμένεται να κλείσουν τους επόμενους μήνες».
Αυξημένες συναλλαγές στα επαγγελματικά ακίνητα
Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η δραστηριότητα των επενδυτών ήταν αυξημένη κατά περίπου 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η Cushman & Wakefield Proprius.
Στον αντίποδα, η προσφορά σύγχρονων χώρων, παραμένει χαμηλή, τουλάχιστον σε κτίρια που παραδίδονται έως τους επόμενους 8 μήνες και πάντα χαμηλότερη της ζήτησης.
Σε γραφεία και ξενοδοχεία η μερίδα του λέοντος
Τα γραφεία και τα ξενοδοχειακά ακίνητα ήταν οι τομείς στους οποίους παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη δραστηριότητα απορροφώντας συνολικά πάνω από το 70% του όγκου συναλλαγών τους πρώτους έξι μήνες τη εφετινή χρονιά.
Οι συναλλαγές προσεγγίζουν τα 280 εκατ. ευρώ, στα γραφεία στα ίδια περίπου επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και στα 300 εκατ. ευρώ στα ξενοδοχειακά ακίνητα.
Υπερτριπλασιάστηκαν οι συμφωνίες στα εμπορικά ακίνητα
Στο χώρο των εμπορικών καταστημάτων και εμπορικών κέντρων, καταγράφηκαν συναλλαγές αξίας 77 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 23 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Αντίστοιχα στην αγορά αποθηκευτικών και βιομηχανικών χώρων, καταγράφηκαν συναλλαγές αξίας 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 130 εκατ. του πρώτου εξαμήνου του 2023.
Τα μεγάλα deals
Σημαντικές συναλλαγές ολοκληρώθηκαν επίσης σε γη προς εμπορική ανάπτυξη, όπως η συμφωνία για την αξιοποίηση του ακινήτου Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας, στον Δήμο Θερμαϊκού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 19,5 εκατ. ευρώ και η αξιοποίηση του ακινήτου «Σάνη Κασσάνδρας», με την πλειοδότρια εταιρεία να καταβάλει 8,6 εκατ. ευρώ.
Μία ακόμη συναλλαγή που ολοκληρώθηκε την περίοδο αυτή και αξίζει να αναφερθεί είναι η επένδυση του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, 25 εκατ. ευρώ μέσω της Zepko Enterprises Company Limited στην Lamda Development.
Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο μερών, η οποία φέρεται να περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86.000 τ.μ.
Επιπρόσθετα, με την ανάπλαση τεσσάρων εμβληματικών ακινήτων εγκαινιάστηκε η στρατηγική συνεργασία της Dimand με την Τράπεζα Πειραιώς.
Η νέα συνεργασία αφορά στο ακίνητο της Οδού Κοραή 4, όπου θα στεγαστούν τα νέα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς, το πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» (νυν Notos) στην οδό Αιόλου και Λυκούργου, το οποίο θα ανακατασκευαστεί πλήρως στη βάση των μικτών χρήσεων, στην αναμόρφωση του ακινήτου της πρώην κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον» στο Λαύριο και τέλος στις πρώην εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας «Φιξ» στη Θεσσαλονίκη, όπου η Πειραιώς είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης του project.
Πρόκειται για επενδύσεις που θα ολοκληρωθούν μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια, εκτός του project του Λαυρίου, το οποίο, λόγω των πολλαπλών διαδικασιών και της πολεοδομικής ωρίμανσης που απαιτείται, θα είναι έτοιμο σε 4-6 χρόνια. Το συνολικό κόστος ανάπτυξής τους θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Οι πρωταγωνιστές
Οι πιο ενεργοί επενδυτές της περιόδου με απορρόφηση πάνω από το 50% του συνολικού όγκου, αναδεικνύονται οι εταιρείες ανάπτυξης και οι θεσμικοί επενδυτές που στοχεύουν στην ανακατασκευή παλιότερων ακινήτων και πιθανά αλλαγή χρήσης προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ισχυρή ζήτηση για ποιοτικούς χώρους.
Στο πρώτο εξάμηνο, υπήρξε κάποια επιφυλακτικότητα στην αγορά σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την οικονομία ωστόσο η πτωτική τάση του πληθωρισμού φαίνεται να παγιώνεται και αναμένεται βελτίωση του κλίματος από το δεύτερο εξάμηνο.
«Η διαφαινόμενη θετική πορεία της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων επιβεβαιώνεται στους όγκους του πρώτου εξαμήνου, με τους επενδυτές που είναι παρόντες στην αγορά τα τελευταία έτη, να συνεχίζουν τη δραστηριότητα, ενώ αυξάνεται ο αριθμός συναλλαγών από εταιρείες με σκοπό την αγορά ακινήτων που θα χρησιμοποιήσουν», επισημαίνει η κα Σύμπουρα.


Latest News

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND
![Ενοίκια: Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προσιτές τιμές, πού έχουν εκτοξευθεί [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_enoikia24-600x352.png)
Γιατί ξέφυγαν οι τιμές των ενοικίων - Οι φθηνές και ακριβές περιοχές [πίνακες]
Δεν σταματά η άνοδος στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου