Με το στεγαστικό πρόβλημα να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, η κυβέρνηση υπόσχεται πως θα «τρέξει» νέες παρεμβάσεις  που θα δώσουν λύση στα επόμενα χρόνια.

Κοινωνική αντιπαροχή: Μέσα στο 2024 ο πρώτος διαγωνισμός – Τι ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης

Μια από τις παρεμβάσεις αυτές είναι και το πρόγραμμα για την κοινωνική αντιπαροχή. Αν κι έχει εξαγγελθεί εδώ και δύο χρόνια εντούτοις ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Κοινωνική αντιπαροχή

Το πρόγραμμα για την κοινωνική αντιπαροχή ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ του 2022 και έμεινε αυτά τα δύο χρόνια μόνο στα χαρτιά ώστε να επανέλθει ξανά στη ΔΕΘ του 2024 ως μια από τις «νέες» παρεμβάσεις.

Πάντως, η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, χθες σε συνέντευξη της ανακοίνωσε ότι ο πρώτος διαγωνισμός θα γίνει  μέσα στο επόμενο τρίμηνο που σημαίνει πως οι πρώτες κοινωνικές κατοικίες θα είναι διαθέσιμες πολύ αργότερα από ότι αναμενόταν αρχικά.

Τα πρώτα οικόπεδα τα οποία θα αξιοποιηθούν θα είναι οικόπεδα της ΔΥΠΑ.

Τα οικόπεδα

Από την καταγραφή που έχει γίνει ενόψει της εφαρμογής του προγράμματος, εντοπίστηκαν 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στην Αττική αλλά και 11 οικόπεδα με οικοδομική άδεια επιφάνειας 75 στρεμμάτων τα οποία θεωρούνται τα πλέον ώριμα για αξιοποίηση.

Η  ΔΥΠΑ πήρε ως «προίκα» από τον πρώην ΟΕΚ συνολικά 11 οικόπεδα εντός σχεδίου σε περιοχές όπως Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη τα οποία είναι και πρώτα στη λίστα προς αξιοποίηση

Αδιάθετες κατοικίες, διαμερίσματα και γραφεία

Στο σχεδιασμό εντάσσονται όμως και εκτάσεις εκτός σχεδίου όπως και αδιάθετες κατοικίες, διαμερίσματα, γραφεία.

Στόχος του προγράμματος  είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.

Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος μετά από διαγωνισμό που θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη.

Με ΣΔΙΤ

Ποσοστό των διαμερισμάτων που θα κατασκευαστούν μέσα από αυτή τη σύμπραξη Δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, θα τα κρατά ο ιδιώτης για εμπορική εκμετάλλευση. Το υπόλοιπο ποσοστό θα  αξιοποιείται προς όφελος των νέων με επίβλεψη της ΔΥΠΑ και με πολύ χαμηλά ενοίκια. Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης, ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται δημόσιο συμφέρον, αλλά και να είναι το πρόγραμμα ελκυστικό, ώστε οι ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες.

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος

Στο τέλος του  2024 αναμένεται να  τρέξουν οι διαγωνισμοί και να επιλεχθούν οι ανάδοχοι βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα οριστούν από τη ΔΥΠΑ. Μέσα στο 2025 -2026 αναμένεται η ανέγερση των κατοικιών από τους ιδιώτες κατασκευαστές, ενώ θα υπάρξει από τη ΔΥΠΑ η πρόσκληση και η επιλογή των δικαιούχων βάσει κριτηρίων.

Από τέλη του 2026 έως και τις αρχές του 2027 αναμένεται η μίσθωση σταδιακά των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο, σε νέους βάσει κριτηρίων ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες