Με απώλειες έκλεισαν τον Αύγουστο οι τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις προσδοκίες για αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ τον Οκτώβριο, παράλληλα με τις ελπίδες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο μετά τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ.

Τα Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού τύπου Brent για παράδοση Οκτωβρίου, τα οποία έληξαν την Παρασκευή, διαμορφώθηκαν κατά 1,14 δολάρια ή 1,43% χαμηλότερα, στα 78,80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,3% για την εβδομάδα και 2,4% για το μήνα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 4+2 μετοχές που το «έσωσαν» από το κραχ του Αυγούστου [πίνακας]

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό West Texas Intermediate των ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση κατά 2,36 δολάρια ή 3,11% στα 73,55 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,7% την εβδομάδα και 3,6% τον Αύγουστο.

Ο ΟΠΕΚ+, πρόκειται να προχωρήσει σε προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο, καθώς οι διακοπές στη Λιβύη και οι υποσχεθείσες περικοπές από ορισμένα μέλη για την αντιστάθμιση της υπερπαραγωγής αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο της υποτονικής ζήτησης, δήλωσαν στο Reuters έξι πηγές από την ομάδα παραγωγών.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αντέδρασαν στα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν σταθερά τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία παραμένει σε σταθερότερο έδαφος στις αρχές του τρίτου τριμήνου και συνηγορώντας κατά της μείωσης των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Το κλείσιμο πετρελαιοπηγών στη Λιβύη

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε ότι το πρόσφατο κλείσιμο πετρελαιοπηγών προκάλεσε την απώλεια περίπου του 63% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της χώρας, καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση μεταξύ των αντίπαλων ανατολικών και δυτικών παρατάξεων.

Οι απώλειες παραγωγής θα μπορούσαν να φτάσουν μεταξύ 900.000 και 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα (bpd) και να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Rapidan Energy Group.

Η ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των πετρελαιοπηγών τη Δευτέρα, σταματώντας την παραγωγή και τις εξαγωγές και οδηγώντας το πετρέλαιο να εγκατασταθεί σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων στις 26 Αυγούστου.

«Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε το κλείσιμο της παραγωγής αργού πετρελαίου της Λιβύης να έχει τέτοιο αντίκτυπο στις τιμές της αγοράς τη μία ημέρα και να αγνοείται εντελώς την επόμενη», δήλωσε ο Tim Snyder, επικεφαλής οικονομολόγος της Matador Economics.

«Μου φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αρνητική αδράνεια στην αγορά που τραβάει τις τιμές προς τα κάτω», πρόσθεσε.

Οι ιρακινές προμήθειες αναμένεται επίσης να συρρικνωθούν, αφού η παραγωγή της χώρας ξεπέρασε την ποσόστωση του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ιράκ σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου του σε 3,85 έως 3,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα.

Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ενεργών πετρελαιοπηγών παρέμεινε αμετάβλητος στις 483 αυτή την εβδομάδα, αλλά αυξήθηκε κατά μία τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Baker Hughes.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities