Από τον Αύγουστο του 2015, όταν και η χώρα βίωνε τους κλυδωνισμούς του κλεισίματος των τραπεζών και των capital controls, είχε να δει η Λ. Αθηνών τόσο ενδιαφέρον σε θερινό μήνα, με το πρώτο δεκαήμερο να δοκιμάζει τις αντοχές όλων των αγορών του κόσμου. Μαζί και του χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο μετά από εννέα χρόνια είδε ημερήσιες συναλλαγές ακόμη και πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, που παραδοσιακά είναι από τους πιο «ήσυχους» μήνες του έτους.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε διελκυστίνδα, επισκιάζει τις εντολές το rebalancing
H “Μαύρη Δευτέρα” της 5ης Αυγούστου θα περάσει στα βιβλία της ελληνικής χρηματιστηριακής ιστορίας, και όχι μόνο, αφού ουδείς μπορεί να ξεχάσει εκείνο το ημερήσιο -13% του ιαπωνικού δείκτη Nikkei. Άλλωστε, η “ρηχή” και η εκ φύσεως έντονα συναισθηματική αγορά των Αθηνών, δεν μπορούσε να παραμείνει σε ισορροπία, χάνοντας μέσα σε μία ημέρα έως και 110 μονάδες. Έφτασε στις 1.320 μονάδες, τι οποίες άφησε τελευταία φορά στις 17 Ιανουαρίου, για να πάρει μέρος των κερδών του τις επόμενες ημέρες.
Οι 3 συνεδριάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών που χαρακτηρίστηκαν ως «sell off» επέφεραν σωρευτικές απώλειες 10,45%, στη σκιά των (τελικά αφορμών) της ανάφλεξης της γεωπολιτικής κρίσης στη Μ. Ανατολή και των υφεσιακών φόβων στις ΗΠΑ. Οι επόμενες 8 συνεδριάσεις (με μόλις 2 μέτρια πτωτικές εξ αυτών) είχαν έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον, και μάλιστα σε μια μεγάλη παλέτα μετοχών, με τα κέρδη να φτάνουν σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το 6,7% από το βαρύ κλείσιμο της 5ης Αυγούστου και τον γενικό δείκτη να κάνει τοπικό υψηλό στις 1.455 μονάδες, πριν μπει σε πλάγια πορεία μέχρι και την ολοκλήρωση του Αυγούστου.
Οι πρωταγωνιστές
Οι περισσότεροι από τους “μεγάλους” της αγοράς έκλεισαν τον Αύγουστο αρνητικά, με τις περιπτώσεις της Λάμδα, Motor Oil, Alpha Bank, Jumbo και Σαράντη να ήταν αυτές που δεν κατάφεραν να μαζέψουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις απώλειες του μήνα.
Από την άλλη, Τιτάνας, Ελλάκτωρ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και Cenergy κατάφεραν να κινηθούν κόντρα στο πτωτικό ρεύμα και να κλείσουν το μήνα θετικά, ήτοι όχι μόνο κάλυψαν τη βουτιά, αλλά έσυραν και το play της ανάκαμψης σε μία δύσκολη χρονική στιγμή για τη Λ. Αθηνών.
Το εξίσου σημαντικό είναι επίσης το ότι Ελλάκτωρ και Cenergy ήταν οι μετοχές, μαζί με την Πειραιώς και τη ΔΕΗ που ηγήθηκαν της ανάκαμψης και από τα χαμηλά τους, με τα κέρδη τους να ξεπερνούν το 14%. Κοντά στο +14% όμως είναι και οι Eurobank και Βιοχάλκο από τα χαμηλά τους τον Αύγουστο, με τις Τιτάν, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΧΑ να καταγράφουν διψήφια άνοδο από τα δικά τους χαμηλά.
Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βέβαια είναι υψηλότερα από τα χαμηλά του Αυγούστου, αλλά ο μικρότερος απολογισμός ήταν από τη Helleniq Energy, τη Λάμδα, την Jumbo, την Alpha Bank και τον ΟΤΕ.
Κρίσιμο 15ήμερο
Σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον όμως, το ΧΑ κρατά μεγάλο μέρος των κερδών του έτους, με ελάχιστες κινήσεις του να εγκλωβίζουν κεφάλαια που προφανώς στην πλειονότητά τους έχουν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Άλλωστε, προμηνύεται και ένα Φθινόπωρο που ενδεχομένως να έχουμε εξελίξεις σε κρίσιμα μέτωπα, τα οποία και θα καθορίσου την τάση έως το τέλος της χρονιάς.
Ο πρώτος καταλύτης ενδεχομένως να έρθει από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η οποία και θα κριθεί στις 13 Σεπτεμβρίου και στην ετυμηγορία της Moody’s για την ελληνική οικονομία, καθώς είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα.
Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, καθώς το στέλεχος του οίκου, Colin Ellis, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Economist, άνοιξε ένα παράθυρο για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s, αποφεύγοντας ωστόσο να προαναγγείλει ή να δεσμευτεί για το τι θα πράξει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο.
Latest News
Τρεις φορές «σκόνταψε» το ΧΑ μέσα σε έξι μήνες
Τι περιμένουν οι επενδυτές από το Χρηματιστήριο Αθηνών - Πώς θα κλείσει η τρέχουσα χρονιά και οι καταλύτες για κέρδη
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα