Ρεκόρ πρωιμότητας καταγράφεται φέτος στον τρύγο οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την παραγωγή κρασιού, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μειωμένες ποσότητες, οι οποίες όμως παρουσιάζουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Ο τρυγητός σχεδόν σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες φέτος παρουσιάζει πρωιμότητα σχεδόν 20 ημερών, ενώ η συγκομιδή σταφυλιών στο σύνολο της χώρας, η οποία παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Κρασί: Μάχη επιβίωσης δίνουν τα οινοποιεία της Νότιας Ευρώπης
Τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή σεζόν είναι ανάμεικτα, καθώς υπάρχουν περιοχές, οι οποίες «χτυπήθηκαν» από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, δημιουργώντας προβλήματα στα κλίματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σαντορίνη, όπου η παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 65%, ενώ όπως χαρακτηριστικά λένε εκπρόσωποι του αμπελουργικού τομέα «τα αμπέλια στο νησί βρίσκονται στα όρια της επιβίωσής τους». Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κρήτη, με την παραγωγή να αναμένεται να φτάσει στη μισή συγκριτικά με πέρσι.
«Είμαστε ακόμα στην αρχή», σχολιάζουν στον ΟΤ εκπρόσωποι των οινοποιών
Στον αντίποδα, αυτό που κρατά τη φετινή παραγωγή είναι η ποιότητα, καθώς οι οινοποιήσιμες ποικιλίες είναι «καθαρές» από μυκητολογικές προσβολές και εχθρούς, εν αντιθέσει με την περσινή σεζόν, όπου μεγάλο μέρος της παραγωγής «χάθηκε» από τον περονόσπορο.
«Είμαστε ακόμα στην αρχή», σχολιάζουν στον ΟΤ εκπρόσωποι των οινοποιών, σημειώνοντας ότι αν και υπάρχει μια μείωση της παραγωγής, όχι όμως στον ίδιο βαθμό για κάθε περιοχή, παρόλα αυτά «τα οινοποιεία θα διασφαλίσουν τις ποσότητες που τους χρειάζονται για την παραγωγή κρασιού».
Πού θα κυμανθούν οι τιμές παραγωγού
«Ο τρύγος σε κάποια σημεία της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί ήδη αλλά και σε άλλες περιοχές όπου παραδοσιακά τρυγούν αργότερα, όπως είναι η Μαντινεία, θα καταγράψει ρεκόρ πρώιμης συγκομιδής», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Γιάννης Παπαργυρίου, σημειώνοντας ότι για δεύτερη χρονιά, οι ποσότητες που θα συγκομιστούν θα είναι μειωμένες.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού για τα σταφύλια που έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα είναι υψηλές, οι οποίες κυμαίνονται από 0,40 ευρώ/κιλό για ποικιλίες όπως ο Ροδίτης και το Σαβατιανό και στα 0,60 ευρώ/κιλό έως 1 ευρώ/κιλό για ποικιλίες όπως το Ασύρτικο. «Η αυξητική αυτή τάση δικαιολογείται σε ένα βαθμό από τις μικρές παραγωγές», εξηγεί ο κ. Παπαργυρίου.
Για αύξηση των τιμών παραγωγού κάνει λόγο στον ΟΤ και ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκος, ο οποίος όμως σημειώνει ότι το κόστος παραγωγής παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα το εισόδημα των αμπελουργών να χάνεται. «Τα τελευταία 30 χρόνια οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί είναι του 1980», λέει χαρακτηριστικά.
Κόστος παραγωγής, λειψυδρία, έλλειψη εργατικών χεριών και ελληνοποιήσεις βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προβλημάτων
Εγκαταλείπουν την καλλιέργεια
Τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξητική τάση, παραγωγοί να εγκαταλείπουν τα αμπέλια τους και το επάγγελμα κρούει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ.
«Χρόνια τώρα είχαμε προβλέψει αυτή την εξέλιξη, η οποία όμως δεν οφείλεται μόνο από την κλιματική αλλαγή. Η απώλεια κέρδους από την καλλιέργεια οδήγησε σε σωρεία εγκαταλείψεων», τόνισε στον ΟΤ ο κ. Μάρκου, φέρνοντας ως παράδειγμα τον αττικό αμπελώνα: «Η Αττική που ήταν ο μεγαλύτερος αμπελώνας της χώρας, το 1985 οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έφταναν σχεδόν τα 200.000 στρέμματα. Σήμερα με στοιχεία του 2023 είναι 59.723 στρέμματα. Τα επόμενα 5 χρόνια δεν θα υπάρχουν αμπέλια στην περιοχή».
Χρόνια προβλήματα ζητούν λύσεις
Κόστος παραγωγής, λειψυδρία, έλλειψη εργατικών χεριών και ελληνοποιήσεις βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική αμπελουργία. «Απαιτείται άμεσα ένα εθνικό στρατηγικό σχέδια για να διασωθεί ο κλάδος», τονίζει ο κ. Μάρκου.
Αντίστοιχα, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών, τονίζει την ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας, με αρδευτικά έργα που θα δώσουν ανάσα όχι μόνο στα αμπέλια αλλά σε όλες τις καλλιέργειες. «Ακούγεται ως ευχολόγιο το να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας, όμως πλέον έχουμε φτάσει στο παρά πέντε. Αμπέλια στις πιο ζεστές περιοχές, στα πεδινά και ημιορεινά αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης. Χαρακτηριστικά, η ανατολική Κορινθία έχει στεγνώσει», επισημαίνει στον ΟΤ ο κ. Παπαργυρίου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γίνουν ουσιαστικά βήματα για παράδειγμα για την λειτουργία των λιμνοδεξαμενών, τη διαχείριση χειμάρρων. Δεν χρειάζεται να γίνουν φαραωνικά έργα, αλλά και πιο απλές λύσεις μπορούν να έχουν αποτέλεσμα».
Σε ό,τι αφορά τις αθρόες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις, από την πλευρά του ο κ. Μάρκου επισημαίνει ότι αποτελούν πρόβλημα ύψιστης σημασίας για τον αμπελουργικό κλάδο, σημειώνοντας μάλιστα, ότι μούστοι που έρχονται από το εξωτερικό «οινοποιούνται εν πλω και στη συνέχεια πωλούνται συνέχεια ως ελληνικά κρασιά».
Latest News
Αγροτικά κόκκινα δάνεια: Τεχνάσματα από funds λίγο πριν τη νέα ρύθμιση – Οι καταγγελίες στον ΟΤ
Τέλος Ιανουαρίου η νέα ρύθμιση για αγροτικά κόκκινα δάνεια – Καταγγελίες στον ΟΤ για πρακτικές των funds που αφήνουν οφειλέτες εκτός διακανονισμών
Ιταλία: Παραγωγή ακριβών κρασιών από παράνομα εργατικά χέρια
Κρασιά υψηλής ποιότητας που παράγονται στην περιοχή Λάνγκε της Ιταλίας παλεύουν με την εξάρτηση τους, στους εργάτες χωρίς χαρτιά
Τροποποιείται εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για εξόφληση επιδοτήσεων, μετά από παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ
Η εξόφληση επιδοτήσεων αφορά το χρονικό διάστημα 2014 - 2020 - «Δικαιώνονται οι παραγωγοί», τονίζει η ΕΘΕΑΣ
Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα
Το νέο πλαίσιο θεσπίζει ξεκάθαρες προδιαγραφές για τη παροχή υπηρεσιών στον τουρισμό από αυτές τις μονάδες
Κώστας Τσιάρας: «Ήρθε η ώρα να μετασχηματιστεί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ»
Τι ειπώθηκε σε ευρεία σύσκεψη εργασίας στα γραφεία του Οργανισμού, στην οποία προέδρευσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας
Τι έδειξε έρευνα για την ΚΑΠ, τους αγρότες και τις εμπορικές συμφωνίες
Το ευρωβαρόμετρο πραγματοποίησε έρευνα με θέμα «Ευρωπαίοι, Γεωργία και ΚΑΠ» και στην οποία συμμετείχαν 26.349 πολίτες της ΕΕ
Λιγότερα τα αποθέματα μήλων και αχλαδιών σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Οι περιφερειακές τάσεις και οι μετατοπίσεις στις ποικιλίες μήλων και αχλαδιών περιλαμβάνονται στα στοιχεία της WAPA για το Δεκέμβριο 2024
Επί ποδός οι αγρότες - Οργανώνονται και «οργώνουν» πόλεις και χωριά
Ιδιαίτερα αγωνιστικό είναι το κλίμα σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τους αγρότες να προετοιμάζουν τις κινητοποιήσεις τους - Τι ζητούν
Ολοκλήρωση πράξεων για ομάδες και οργανώσεις παραγωγών – Οι δικαιούχοι
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των δικαιούχων του μέτρου του ΠΑΑ για τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών
Γιατί οι αγρότες του Ισραήλ μαθαίνουν να οργώνουν χωρίς GPS
Η παρεμπόδιση των σημάτων πλοήγησης από τον στρατό έχει υπονομεύσει τον αγροτικό τομέα του Ισραήλ, ο οποίος εξαρτάται από τις προηγμένες τεχνολογίες