Περισσότερα από 1 εκατομμύριο ζώα έχουν ελεγχθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο αντιμετώπισης και πρόληψης της εξάπλωσης της πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το ΥΠΑΑΤ, το σύνολο των εκτροφών που ελέγχθηκαν σε εννέα Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ανέρχονται σε 5.360 στις οποίες διαβιούν συνολικά 1.030.616 ζώα.
Αμεσα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ποσά τα αποζημίωσης που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη θανάτωση των ζώων τους
Στη κορυφή της σχετικής λίστας σε επίπεδο εκτροφών, βρίσκεται η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, όπου ελέγχθηκαν 1.734 εκτροφές, και σε επίπεδο ζώων η Π.Ε. Λάρισας όπου εξετάστηκαν συνολικά 403.274 ζώα.
«Μάλιστα, σε κάποιες εκτροφές οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν δυο-τρεις φορές, οπότε ο τελικός αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος και μπορεί να φτάνει μέχρι και 1,2 εκατομμύρια ζώα συνολικά» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.
Καλύτερη η εικόνα στις Π.Ε. της χώρας
Η άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, όταν και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων, αλλά και τα μέτρα που ελήφθησαν μετά από την εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, έχουν φέρει, όπως φαίνεται, τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες από τις περιοχές που επλήγησαν είναι καλύτερη.
«Στόχος της λήψης όλων αυτών των μέτρων είναι η τελική εκρίζωση της νόσου. Σήμερα, περίπου πενήντα ημέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, βρισκόμαστε μόλις 3 ημέρες πριν τον τερματισμό των μέτρων της ζώνης προστασίας και επιτήρησης στο Ηράκλειο, και λίγες ημέρες πριν τερματισμό της ζώνης προστασίας και επιτήρησης σε Τρίκαλα, Δυτική Αττική, Δράμα και Καρδίτσα» επισήμανε ο Κ. Στρατάκος και πρόσθεσε ότι σειρά «έχουν Κόρινθος, Ηλεία, Ροδόπη και η Λάρισα όπου και κλείνει ο κύκλος των Περιφερειακών Ενοτήτων που έχουμε καταγράψει θετικό κρούσμα πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά».
Εύσημα από την Ε.Ε.
Θετικά, ως προς την αντιμετώπιση της ζωονόσου από τη χώρα μας, εκφράστηκαν κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρέθηκαν στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα.
Κάτι, το οποίο καταγράφεται και σε επιστολή που έστειλαν τη περασμένη Τετάρτη προς τη χώρα μας, στην οποία τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει εξαιρετικά μέτρα όσον αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων χωρίς καθυστερήσεις» καθώς και ότι «ένα πολύ θετικό σημείο είναι η πολιτική υποστήριξη που παρέχεται από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και γενικότερα από την τοπική και κεντρική κυβέρνηση, η οποία είναι στο μέγιστο βαθμό».
Κάτι που αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί, η Ελλάδα έχει σχεδόν το ίδιο ζωικό κεφάλαιο με τη Ρουμανία, με τη χώρα μας να έχει προβεί στη θανάτωση του 10% των ζώων που έχει θανατώσει η Ρουμανία με σκοπό την αντιμετώπιση της ζωονόσου.
Σημαντική συμβολή σε όλη αυτή την προσπάθεια είχαν και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι οι οποίοι είχαν άριστη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Χωρίς τη συμβολή των Ελλήνων κτηνοτρόφων αλλά και τη δική τους βοήθεια, τίποτα από αυτά που έχουν γίνει σήμερα, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί» υπογραμμίζει ο κ. Στρατάκος.
Αποζημιώσεις και αίτημα για «νέο» Μέτρο 5.2
‘Αμεσα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ποσά τα αποζημίωσης που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη θανάτωση των ζώων τους.
Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Στρατάκος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «ενεργοποιείται ο όρος ανωτέρας βίας για τους κτηνοτρόφους στη Δήλωση Καλλιέργειας 2024».
Επιπλέον, έχει ήδη ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έγκριση για τη δημιουργία ενός νέου Μέτρου στην ΚΑΠ, μέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, με το ποσό επιχορήγησης να αγγίζει το 100% της απόκτησή του.
«Είναι μία κίνηση Πολιτείας για να δώσει ένα ισχυρό κινητό σε όλους θα τους κτηνοτρόφους όπου τα ζώα τους θανατώθηκαν, να παραμείνουν κτηνοτρόφοι, να μείνουν στο επάγγελμα και να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν πάρα πολύ καλά, δηλαδή να παράγουν» δήλωσε ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ.
Σημειώνεται τέλος, ότι ένα αντίστοιχο μέτρο – το 5.2.- είχε δημιουργηθεί για τους κτηνοτρόφους που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο στις καταστροφικές πλημμύρες του «Ντάνιελ» το Σεπτέμβριο του 2023.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Σατολιάς στον ΟΤ: Πώς η φέτα Καλαβρύτων κατέκτησε την πρώτη θέση στα σούπερ μάρκετ
Η φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων και το μυστικό επιτυχίας - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς
Έως 12 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τα προγράμματα οίνου
Οι αιτήσεις στήριξης των προγραμμάτων προώθησης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά Ενισχύσεων - Οι δικαιούχοι
Πράσινο φως στο πλαίσιο πιστοποίησης για την ανθρακοδεσμευτική γεωργία
Μέσω ενός ηλεκτρονικού ενωσιακού μητρώου η ΕΕ θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την πλήρη ιχνηλασιμότητα των λεγόμενων πιστοποιημένων μονάδων
Θα μειωθεί η τιμή του ελαιόλαδου;
Τα τελευταία χρόνια η τιμή του ελαιόλαδου έχει εκτοξευτεί. Τώρα αναμένονται καλές σοδειές τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα
Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι αγρότες από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur «ετοιμάζεται» εδώ και 25 χρόνια περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου
Στα 160 εκατ. τόνους η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ – Ψηλά στο αιγοπρόβειο στην Ελλάδα
Πόσο και ποιοι παράγουν γάλα (αιγοπρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο) η ΕΕ – Πώς κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αιρεσιμότητας για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις
Οι υποχρεώσεις των αγροτών στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας 2024, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Επιβολή κυρώσεων αν δεν τηρηθούν οι απαιτήσεις
Πώς θα βελτιωθεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών - Τι προτείνει η ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της
Τι προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία λιπασμάτων
Η δυναμική που διαμορφώνεται στον κλάδο των λιπασμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αναδείχτηκε κατά την εκδήλωση - συνέδριο του ΣΠΕΛ
Ποιος φταίει για την έξαρση της ευλογιάς προβάτων, ρωτούν οι κτηνοτρόφοι
Το αίτημα για εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές από την ευλογιά προβάτων επαναλαμβάνει ο ΣΕΚ