![Μετά το Telegram, τι;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/telegram-scaled.jpg)
Η προσωρινή κράτηση του ιδρυτή της πλατφόρμας Telegram στη Γαλλία επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον ρόλο των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας τη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας. Αν και το ακριβές κατηγορητήριο της γαλλικής Δικαιοσύνης εναντίον του ιδρυτή της Telegram δεν είναι δημοσίως γνωστό, η γενική συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την ευθύνη που ενδεχομένως έχουν οι εταιρείες αυτές για το περιεχόμενο που δημοσιεύουν και διακινούν διαδικτυακά.
Σε αντίθεση με μια εφημερίδα, μία ενημερωτική ιστοσελίδα ή έναν τηλεοπτικό σταθμό όπου ο διευθυντής τους είναι δημοσιογράφος και επιλέγει ειδήσεις και θέματα βάσει ορισμένων κριτηρίων, η κατάσταση σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το X, το Tik Tok, το Telegram κ.λπ. είναι χαώδης. Ο όγκος των δημοσιεύσεων είναι τεράστιος, η πηγή τους δεν είναι πάντα έγκυρη, ενώ συνήθως λείπει η δημοσιογραφική εμπειρία στη διαχείριση του διαδικτυακού περιεχομένου. Ακόμα και η επιλογή ενός ισχυρού αλγόριθμου απαιτεί δημοσιογραφική εμπειρία.
Αρα, λοιπόν, τι πρέπει να δημοσιεύεται στις πλατφόρμες αυτές και ποια είναι τα όρια μεταξύ της ελευθερίας λόγου και της λογοκρισίας; Αν η απάντηση για τον τρόπο λειτουργίας των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας σε μη δημοκρατικές χώρες μοιάζει μάλλον απλή, αυτή γίνεται πολύ πιο σύνθετη σε χώρες δημοκρατικές. Την ίδια στιγμή που στην Αμερική το νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετά χαλαρό και πρακτικά επιτρέπει στις πλατφόρμες να επιλέγουν το διαδικτυακό περιεχόμενό τους χωρίς κρατικό έλεγχο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση γίνεται προσπάθεια πρακτικής εφαρμογής του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, οι πλατφόρμες που είτε δημοσιεύουν παράνομο περιεχόμενο είτε προχωρούν σε παραπληροφόρηση, θα πληρώνουν υψηλό πρόστιμο. Ταυτόχρονα, το νομικό πλαίσιο στα κράτη μέλη ενδέχεται να επιτρέπει ακόμα και τη σύλληψη των υπευθύνων κάποιας εταιρείας τεχνολογίας, όπως συνέβη με τον ιδρυτή της Telegram.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πράττει ορθά που προσπαθεί να αναλάβει τα νομικά ηνία, παρόλο που ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμος. Ούτε η σύλληψη ενός προσώπου από μόνη της δίνει λύση στο πρόβλημα. Από τη δική τους πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν μεν έμφαση στην ελευθερία του λόγου αλλά κινδυνεύουν να συνεχίσουν να δίνουν υπερεξουσίες στις πλατφόρμες. Ποιος θα ξεχάσει τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021.
Ενας συνδυασμός αυτορρύθμισης στις πλατφόρμες με κρατική παρέμβαση μοιάζει να είναι η σωστή συνταγή για τις φιλελεύθερες δημοκρατίες, ώστε να εξυγιανθεί ο τρόπος που λειτουργούν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Ακόμα, όμως, δεν βρισκόμαστε εκεί. Αντίθετα, τείνουμε να βλέπουμε τα πράγματα είτε άσπρα είτε μαύρα.
Ο δρ. Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Νίκαιας και Senior Fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ
•Το καινούργιο του βιβλίο θα αφορά τις διεθνείς σχέσεις στην εποχή της τεχνολογίας
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/euusa-2-600x357.png)
Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες
Η κινητήρια δύναμη πίσω από το βασικό εμπορικό δόγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αρνητική της στάση για το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
![Ανταγωνισμοί και προκλήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-05T205254Z_583250170_RC2EOCA20A8M_RTRMADP_3_USA-TRUMP-600x400.jpg)
Ανταγωνισμοί και προκλήσεις
Ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η ρητορική των δασμών θα υλοποιηθεί
![Οι σεισμοί στις Κυκλάδες, οι επιχειρήσεις-εργοδότες και οι εργαζόμενοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-3-600x400.jpg)
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες στη Σαντορίνη για τους σεισμούς
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των νησιών που πλήττονται από τη σεισμική δραστηριότητα
![Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/30310601_katathes-600x435.jpg)
Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς
Η απόφαση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νομική φύση του κοινού λογαριασμού με τον πρόσθετο όρο του άρθρου 2 του ν. 5638/1932
![Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xatzidakis2-600x399.jpg)
Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
Οι πρόσφατες εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια
![Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/2024-11-15T015135Z_1337842552_RC2D5BA9GHPA_RTRMADP_5_USA-TRUMP-600x393.jpg)
Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;
Ως η κινητήρια δύναμη της Δύσης πίσω από την ήττα των δυνάμεων του Αξονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν φυσικά της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης
![Οικολογικός Σχεδιασμός](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/klimatiki-600x337.jpg)
Οικολογικός Σχεδιασμός
H βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής, στις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κατά μέτωπο από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας.
![Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/books-600x555.jpeg)
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα
«Οι δεξιότητες που χρειάζεται πολύ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αφορούν στην εξάσκηση κριτικής σκέψης, συστημικής σκέψης, επιχειρηματικότητας και διαπολιτισμικότητας»
![Δήλωση Ε9: Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ (Β’ μέρος)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/eforia-600x400.jpg)
Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ με το Ε9 (Β' μέρος)
Πώς θα συμπληρώσουμε με ασφάλεια το έντυπο Ε9 με τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
![Εφορία: Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης (Α’ μέρος)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/forologia-2-600x400-1.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης (Α' μέρος)
Η διαδικασία στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη έχει εκδοθεί εις βάρος του και εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας