Το 2007, δύο συγκάτοικοι που ήθελαν να βγάλουν κάποια χρήματα αποφάσισαν να νοικιάσουν τον επιπλέον χώρο στο διαμέρισμά τους σε μερικούς σχεδιαστές που έρχονταν στην πόλη για ένα τετραήμερο συνέδριο. Τελικά κατάφεραν να δημιουργήσουν μια παγκόσμια επιχείριση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στον κλάδο της φιλοξενίας. Και δεν άλλη από την Airbnb.

Ο Μπράιαν Τσέσκι, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, έχει περάσει τα τελευταία 17 χρόνια ταράζοντας τα νερά στον χώρο διαμονής και της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δεν ήταν όμως από την αρχή δεδομένο πώς να διοικεί μια επιχείρηση, έχει δηλώσει ο ίδιος στο συνέδριο Fortune Brainstorm Tech, σύμφωνα με το CNBC.

Airbnb: Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι κλίνες το πρώτο εξάμηνο του 2024 [γραφήματα]

To «συμβούλιο CEO»

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να προβλέψεις πώς να είσαι Διευθύνων Σύμβουλος», είπε ο Τσέσκι. «Οι υπάλληλοί σου έχουν ανάγκες και πρέπει να αποδώσεις».

Γι’ αυτό συγκέντρωσε αυτό που ονόμασε «συμβούλιο CEO», κάτι που συνιστά σε όλους τους ιδρυτές που διευθύνουν ενεργά τη δική τους εταιρεία. Αποτελείται από μια ομάδα πέντε ατόμων που μπορούν να συμβουλεύουν τους ιδρυτές για διαφορετικά θέματα, καθώς ενημερώνονται για το τι χρειάζεται για να διευθύνουν μια εταιρεία.

Στην πορεία της καριέρας του, ο Τσέσκι περιέγραψε το να μαθαίνεις να είσαι ηγέτης ως μια συνεχή διαδικασία και συμβούλεψε τους CEO να εξελίσσονται πάντα πιο γρήγορα από ό,τι η εταιρεία.

Ο Τσέσκι, φυσικά, βρήκε τα πατήματά του ως διευθύνων σύμβουλος.

Να ζητάτε βοήθεια

Αλλά πριν από μια δεκαετία, συμβούλεψε τους νέους ηγέτες να μη διστάζουν να ζητούν διαρκώς βοήθεια – δεν πρέπει να φοβάστε και να αισθάνεστε ότι ενοχλείτε κάποιον, είπε χαρακτηριστικά.

«Μόλις φτάσεις σε ένα ορισμένο επίπεδο επιτυχίας, έχεις τη δυνατότητα να συναντήσεις και να μιλήσεις με οποιονδήποτε, επομένως θα πρέπει να είσαι “ξεδιάντροπα” επινοητικός», είπε.

Οι γνώσεις του Τσέσκι έχουν εκτοξεύσει την εταιρεία του στην επιτυχία, εδραιώνοντας τη θέση στο Fortune 500 για πρώτη φορά το 2023 στο Νο. 450 με 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα και πηδώντας 54 θέσεις στη λίστα του 2024 στο Νο. 396. Και δεν το έκανε μόνος του.

«Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει ότι είσαι ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων από τους οποίους περιτριγυρίζεσαι. Αν βάλεις τον εαυτό σου σε θέσεις όπου μπορείς να είσαι κοντά σε εξαιρετικούς ανθρώπους, τείνεις να προσαρμοστείς [σε αυτούς]».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή