Σχεδόν όλοι στις αγορές φαίνεται να πιστεύουν ότι τα επιτόκια είναι κοντά στο να μειωθούν, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αποκτούν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός είναι σε τροχιά επιστροφής προς τον στόχο. Ορισμένες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας, έχουν ήδη ξεκινήσει. Η πιο σημαντική κεντρική τράπεζα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνει το επιτόκιο αναφοράς τον επόμενο μήνα από το τρέχον εύρος του 5,25 στο 5,5%.

Κατά την Jumana Saleheen, επικεφαλής οικονομολόγο στην Vanguard Europe, η αίσθηση πλέον είναι ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να φτάσουν στο ή πιο κοντά σε αυτό που είναι γνωστό ως ουδέτερο επιτόκιο ή r-star. Το επίπεδο δηλαδή που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία. Και σε αυτή τη προοπτική, μπαίνουμε σε ένα νέο καθεστώς όπου τα ομόλογα προσφέρουν μεγαλύτερη αξία σε ένα χαρτοφυλάκιο, εκτιμά η Saleheen, σε άρθρο γνώμης στους Financial Times.

Τζάκσον Χολ: Οι τραπεζίτες στρέφονται σε μειώσεις επιτοκίων

Τι δείχνει η ιστορία

Για να μπορέσουν οι αγορές να διαγνώσουν το πώς επηρεάζει ένα καθεστώς υψηλού επιτοκίου την επιλογή χαρτοφυλακίου, η ιστορία μπορεί να δώσει πολύ χρήσιμα στοιχεία.

Η Saleheen επικαλείται τον Senior Investment Strategist της Vanguard, Dimitris Korovilas, ώστε να αντλήσει χρήσιμα στοιχεία. Συγκρίνοντας τα πραγματικά επιτόκια και την εκτίμηση της Vanguard για το ουδέτερο επιτόκιο με τις διάμεσες τιμές τους τα τελευταία 90 χρόνια, ταξινομούν αυτά τα καθεστώτα σε περιόδους υψηλού και χαμηλού επιτοκίου. Όταν το επιτόκιο είναι κάτω από το διάμεσο, ταξινομούν την περίοδο ως χαμηλό επιτόκιο και αντίστροφα. Τα διαφορετικά καθεστώτα επιτοκίων είναι το αποτέλεσμα του είδους των οικονομικών κραδασμών που πλήττουν την οικονομία καθώς και του πλαισίου και της στάσης πολιτικής.

Μεταξύ 1934 και 1951 τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Το επιτόκιο του 3μηνου αμερικανικού ομολόγου, το οποίο παρακολουθεί το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων των ΗΠΑ, ήταν κατά μέσο όρο 0,5%. Στη συνέχεια, τα επιτόκια αυξήθηκαν, κορυφώνοντας στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έως το 2007, το μέσο επιτόκιο ήταν υψηλό, στο 5%. Μετά την οικονομική κρίση, οι ΗΠΑ εισήλθαν σε μια εποχή χαμηλών επιτοκίων με επιτόκια περίπου 1%. Πιο πρόσφατα, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί, με την Vanguard να εκτιμά ότι θα διακανονιστούν γύρω από ένα ουδέτερο επιτόκιο της τάξεως του 3-3,5%.

Η πορεία των αποδόσεων

Για να κατανοήσουμε τι σήμαιναν αυτά τα καθεστώτα για τους επενδυτές ιστορικά, η Vanguard εξετάζει τις αποδόσεις 10 ετών, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το 1984 και χωρίζει τις περιόδους σε εκείνες υψηλού ή χαμηλού επιτοκίου.

Σε περιόδους υψηλού επιτοκίου, οι πραγματικές αποδόσεις για τις παγκόσμιες μετοχές και τα ομόλογα πριν από 10 χρόνια ήταν παρόμοιες με ποσοστό λίγο πάνω από 7% σε ετήσια βάση. Αλλά οι αποδόσεις των μετοχών ήταν τέσσερις φορές πιο ασταθείς από αυτές των ομολόγων. Επειδή τα ομόλογα πρόσφεραν τις ίδιες αποδόσεις για χαμηλότερο κίνδυνο (αστάθεια), η απόδοσή τους σε σχέση με τις μετοχές ήταν ιδιαίτερα ελκυστική σε προσαρμοσμένη βάση κινδύνου.

Αντίθετα, σε περιόδους χαμηλών επιτοκίων, οι πραγματικές αποδόσεις από ομόλογα πριν από 10 χρόνια ήταν περίπου 4,5%, με τις παγκόσμιες μετοχές να αποδίδουν 8%. Οι μετοχές πρόσφεραν ένα ισχυρό premium έναντι των ομολόγων. Η μεταβλητότητα των μετοχών και των ομολόγων είναι παρόμοια μεταξύ των περιόδων, καθιστώντας τα ομόλογα σχετικά λιγότερο ελκυστικά σε προσαρμοσμένη βάση κινδύνου.

Πώς να αξιοποιήσουν τα στοιχεία οι επενδυτές

Δεδομένου ότι επί του παρόντος βρισκόμαστε σε καθεστώς υψηλών επιτοκίων, τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές σήμερα; Υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν νέα σημαντικά οικονομικά ή πολιτικά σοκ, η Vanguard προβλέπει αποδόσεις 10 ετών για τις παγκόσμιες μετοχές λίγο πάνω από 5% και αποδόσεις για τα παγκόσμια ομόλογα λίγο κάτω από το 5%. Αυτή η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση συνδυάζεται με την ιστορία: σε ένα καθεστώς υψηλού επιτοκίου, τα ομόλογα προσφέρουν μεγαλύτερη αξία σε ένα χαρτοφυλάκιο.

Οι προβλέψεις μας ενσωματώνουν την άποψη ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών στις ΗΠΑ είναι εκτεινόμενες σε σχέση με τα θεμελιώδη. Ο πόνος των υψηλότερων επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητός στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.

Για έναν ισορροπημένο επενδυτή, ο οποίος κατέχει μετοχές και ομόλογα σε περίπου ίσα μέρη, το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και οι σχετικές καλύτερες προοπτικές ομολόγων είναι καλά νέα. Σημαίνει ότι τα ομόλογα προσφέρουν μεγαλύτερη αξία στο χαρτοφυλάκιο από πριν, όχι μόνο στον τυπικό τους ρόλο ως διαφοροποιητή αλλά και ως πηγή αποδόσεων.

Είναι πλεονέκτημα η κατοχή ορισμένων ομολόγων σε οποιοδήποτε περιβάλλον, ιδιαίτερα στο σημερινό καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων, τονίζει επίσης η Vanguard. Ορισμένοι επενδυτές μπορεί να κλίνουν τα χαρτοφυλάκια τους προς τα ομόλογα. Αυτό θα μπορούσε να εξισορροπήσει καλύτερα την υψηλότερη βεβαιότητα για καλύτερες αποδόσεις ομολόγων με τις λιγότερο συγκεκριμένες παρόμοιες αποδόσεις από μετοχές.

Όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τους κινδύνους της επένδυσης και πόσο από αυτό ενσωματώνεται στις προβλέψεις μοντέλων, καταλήγει η Saleheen. Η άποψή της είναι ότι τα επιτόκια θα διευθετηθούν σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν από την Covid εποχή, και ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών στις ΗΠΑ παρατείνονται.

Η ιστορία και οι προβλέψεις των μοντέλων υποδηλώνουν ότι σε ένα καθεστώς υψηλού επιτοκίου, τα ομόλογα προσφέρουν μεγαλύτερη αξία σε ένα χαρτοφυλάκιο τόσο από την άποψη της απόδοσης όσο και από την άποψη της διαφοροποίησης. Όταν αλλάζουν τα καθεστώτα, οι επενδυτές θα πρέπει τουλάχιστον να επανεκτιμούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του