Αισιόδοξα είναι τα στελέχη της αμερικανικής χαλυβουργίας, καθώς εκτιμούν ότι η ζήτηση για το βιομηχανικό υλικό θα ανακάμψει το επόμενο έτος.

Πολλά κορυφαία στελέχη του κλάδου που συγκεντρώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής SMU Steel Summit στην Ατλάντα σημείωσαν ότι έχουν μεγάλες ελπίδες για το 2025. Βλέπουν μια στροφή που τροφοδοτείται από τη βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ, καθώς κατασκευάζονται μεγάλα έργα υποδομής και οι μειώσεις των επιτοκίων ενθαρρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Κίνα: Στις συμπληγάδες της υπερπροσφοράς και της αδύναμης ζήτησης η παγκόσμια δύναμη στον χάλυβα

«Αν η οικονομία είναι καλή, αν οι άνθρωποι είναι έξω και αγοράζουν πλυντήρια, αγοράζουν αυτοκίνητα, αγοράζουν σπίτια και χτίζουν εμπορικά κτίρια» εξηγεί στο Bloomberg ο Mike Barnett, πρόεδρος της Grand Steel Products  κέντρου εξυπηρέτησης χάλυβα με έδρα το Wixom του Μίσιγκαν «αυτό θα είναι πραγματικά καλό για εμάς».

Το υψηλό κόστος δανεισμού

Το κορυφαίο γεγονός για την  αμερικανική βιομηχανία χάλυβα είναι προτεινόμενη εξαγορά της United States Steel Corp. από τη Nippon Steel Corp., τον μεγαλύτερο παραγωγό της χώρας. Η συμφωνία ύψους 14,1 δισ. δολαρίων, η οποία έχει γίνει καυτό πολιτικό θέμα μετά την αντίθεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και των συνδικαλιστών εργαζομένων, οφείλεται στην αισιοδοξία της ιαπωνικής εταιρείας για μεγαλύτερη ανάπτυξη εντός των ΗΠΑ.

Η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,1% πέρυσι

Ωστόσο, παρά τις δυνατότητες για περισσότερες δαπάνες σε μεγάλα ενεργειακά έργα λόγω των κυβερνητικών κινήτρων, το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει αποτελέσει τροχοπέδη για τη μεταποίηση και την οικονομική ανάπτυξη. Η ζήτηση χάλυβα κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 50,9 εκατομμύρια τόνοι, περίπου 0,4% λιγότεροι από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σιδήρου και Χάλυβα.

Παρά την αισιοδοξία, η ανώτερη αναλύτρια χάλυβα της CRU, Alexandra Anderson, βλέπει ακόμη προκλήσεις για τον κλάδο. Νέες χαλυβουργικές εγκαταστάσεις πρόκειται επίσης να τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του νέου εργοστασίου Big River 2 της US Steel στο Αρκάνσας, το οποίο απειλεί να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης.

Οι προκλήσεις

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Σιδήρου και Χάλυβα, η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,1% πέρυσι και έφθασε τους 89,7 εκατομμύρια καθαρούς τόνους.

Η αμερικανική βιομηχανία αντιμετωπίζει επίσης τρέχοντα εμπορικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των παγκόσμιων τιμών από την υπεραφθονία κινεζικού χάλυβα και την εισροή φθηνού ξένου χάλυβα παρά τους προστατευτικούς δασμούς. Ένας άλλος καταλύτης είναι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπου η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ.

«Ένα από τα χαρακτηριστικά των αμερικανικών εκλογών είναι ότι οι επενδυτές αναστατώνονται λίγο και γίνονται επιφυλακτικοί ενόψει των εκλογών», δήλωσε ο Tom Price, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην Panmure Liberum. «Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, Τραμπ ή Χάρις, θα υπάρξει ένα ράλι ανακούφισης μετά τις εκλογές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή