Το ελαιόλαδο, καθοριστικό συστατικό της ελληνικής διατροφής, έχει γίνει πλέον luxury food και η κατανάλωσή του μειώνεται δραματικά.

Ελαιόλαδο: Αύξηση παραγωγής και υποχώρηση τιμών «βλέπουν» οι παραγωγοί

Αυτή τη στιγμή τα νοικοκυριά στη χώρα μας καταναλώνουν συνολικά 30% λιγότερο ελαιόλαδο συγκριτικά με τις ποσότητες που καταναλώνονταν πριν μια διετία, όταν και ξεκίνησε το τρελό ράλι στις τιμές του «πράσινου χρυσού», ενώ η πτώση στο τυποποιημένο ελαιόλαδο εκτιμάται στο -40%, με τους καταναλωτές να στρέφονται στα σπορέλαια.

Δεδομένου ότι στο ελαιόλαδο οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, καθώς κυμαίνονται από τα 11 έως τα 16 ευρώ το λίτρο, με τη μέση ανατίμηση, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, να διαμορφώνεται τον Ιούλιο στο 56,7%, ενδιαφέρον έχουν οι οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών τυποποίησης και εμπορίας ελαιόλαδου.

Ανθεκτική η Upfield

Για παράδειγμα οι πωλήσεις του ελαιόλαδου Άλτις σε όρους όγκου εμφάνισαν μια ήπια αύξηση το 2023 με την άνοδο στον τζίρο ωστόσο να είναι κατά κύριο λόγο πληθωριστική.

Η μάρκα Άλτις ανήκει στην Upfield Ελλάς Α.Ε. (πρώην Ελλάνθη), που αποτελεί την παραγωγική εταιρεία μαργαρινών και ελαιολάδου του ολλανδικού ομίλου Upfield.

Αντίθετα η Upfield Hellas Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, που αποτελεί τον εγχώριο εμπορικό βραχίονα πώλησης του ελαιολάδου και των μαργαρινών του πολυεθνικού ομίλου, κατέγραψε μικρή κάμψη στα έσοδα αν και διατήρησε την κερδοφορία της.

Οι επιδόσεις

Πιο αναλυτικά και με βάση τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων της Upfield Ελλάς Α.Ε. για τη χρήση 2023, η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 5,2% στα 62,10 εκατ. ευρώ έναντι 59,02 εκατ. ευρώ το 2022.

Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο ποσό των 3,709 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 12% έναντι 3,386 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,96 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 3,1% σε σχέση με το 2022.

Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη εμφάνισαν άνοδο κατά 3,6% στα 2,25 εκατ. ευρώ έναντι 2,17 εκατ. ευρώ το 2022.

Όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση «Οι μεταβολές στον κύκλο εργασιών, οφείλονται σε αύξηση των τιμών σε σχέση με την προηγούμενη χρήση» ενώ σχολιάζοντας την εικόνα της κερδοφορίας επισημαίνεται ότι επηρεάστηκε «κυρίως λόγω της αύξησης του παραγόμενου/πωλούμενου όγκου καθώς επίσης και της αύξησης των τιμών Α’ υλών και της ενέργειας».

Σε ό,τι αφορά την εμπορική Upfield Hellas Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, ο τζίρος της στο 2023 διαμορφώθηκε στα 76,3 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 1,8% σε σχέση με τα 77,7 εκατ. ευρώ το 2022.

Τα EBITDA ανήλθαν σε 2,81 εκατ. ευρώ έναντι 2,78 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή αύξηση της τάξεως του 1%, ενώ αντίστοιχη αύξηση κατέγραψε η προ φόρων κερδοφορία, η οποία διαμορφώθηκε σε 2,76 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά αποτελέσματα με οριακή αύξηση 0,4% διατηρήθηκαν στο επίπεδο του 2,12 εκατ. ευρώ.

Ο ρόλος της Arivia

Βέβαια για την Upfield ο τζίρος από το ελαιόλαδο και τις μαργαρίνες δεν είναι το δυνατό της «χαρτί», καθώς τα περισσότερα της έσοδα έρχονται την Arivia, που δραστηριοποιείται στην αγορά των φυτικών προϊόντων και εμφανίζει ισχυρό εξαγωγικό χαρακτήρα. Τα μεγέθη της Arivia, με εργοστάσιο στο ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης του νομού Δράμας, ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Η δυναμική του τζίρου της εταιρείας υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την υπεραξία της στην απόφαση του ομίλου της Upfield να την εντάξει στο χαρτοφυλάκιο των σημάτων της το 2019.

Η Upfield είναι ο μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής και εμπορίας τροφίμων φυτικής προέλευσης στον κόσμο, ιδιαίτερα στην κατηγορία φυτικών προϊόντων επάλειψης (spreads) & φυτικών μη-γαλακτοκομικών προϊόντων εναλλακτικών των τυριών, με περισσότερες από 100 μάρκες, όπως Flora, Rama, Blue Band, Proactiv, Becel, I Can’t Believe It’s Not Butter, Country Crock και Violife, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών στην Ελλάδα εμπορικών σημάτων Βιτάμ, Άλτις και Becel ProActiv. Με έδρα το Άμστερνταμ, διαθέτει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 90 χώρες και έχει 14 εργοστάσια παραγωγής σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Cenergy Holdings: Πρόσκληση στους μετόχους για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ
Επιχειρήσεις |

Cenergy Holdings: Αντίστροφη μέτρηση για την ΑΜΚ των 200 εκατ. – Η ΕΓΣ για τα κεφάλαια του εργοστασίου στις ΗΠΑ

Η Cenergy Holdings δημοσίευσε την πρόσκληση για την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 2 Οκτωβρίου με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση του εργοστασίου στις ΗΠΑ