Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι προκαλούν το μεγαλύτερο μέρος της κλιματικής κρίσης. Οι πολιτικοί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν συχνά την προέλευσή της, ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, εάν υπάρχουν, για να μετριαστεί το ζήτημα και ποιος πρέπει να έχει την εξουσία να ηγείται αυτών των προσπαθειών.

Ωστόσο, ορισμένες από τις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αναμφισβήτητες για τις εταιρείες, ιδιαίτερα στην περίπτωση ενός κρίσιμου κλάδου: της ασφάλισης.

Κλιματική κρίση: Πώς θα διασφαλιστεί η θωράκιση του πρωτογενή τομέα

Καθώς οι φυσικές καταστροφές γίνονται πιο καταστροφικές και συχνές, οι ασφαλιστές πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα, πιο ασταθή πραγματικότητα. Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ένα «τεράστιο μέρος» της συζήτησης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, δήλωσε ο Πατ Γκάλαχερ, Διευθύνων Σύμβουλος της ασφαλιστικής allagher, σε συνέντευξή του στο Barron’s.

Πως η κλιματική κρίση επηρεάζει τις εταιρείες

Ο Γκάλαχερ είπε ότι η επιδείνωση των καιρικών φαινομένων επηρεάζει τώρα τη λήψη αποφάσεων των εταιρειών με τρόπους που δεν είχαν στο παρελθόν. «Ένας από τους κινδύνους που πρέπει να συζητηθεί… είναι ο καιρός», είπε.

«Όλο και περισσότερα από αυτά τα θερμαγωγικά θυελλώση φαινόμενα καταστρέφουν μέρη της χώρας μας, για να μην αναφέρουμε τον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο Γκάλαχερ. «Η επιστήμη μας λέει ότι αυτό είναι έχει να κάνει με την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, δήλωσε η NASA τον Ιανουάριο, επικαλούμενη μια κλιματική ανάλυση που διεξήγαγε.

«Αντιμετωπίζουμε μια κλιματική κρίση», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον, εκείνη την εποχή. «Από την υπερβολική ζέστη, τις πυρκαγιές, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μπορούμε να δούμε ότι η Γη μας αλλάζει».

Επιδείνωση καταστροφών από την αλλαγή

Οι καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες –όπως οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες– επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστήμονες του κλίματος. Λένε ότι αυτά τα γεγονότα θα γίνουν πιο καταστροφικά και πιο συνηθισμένα, καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι ισχυρές πυρκαγιές καταστρέφουν σπίτια και τη γεωργία, οι τυφώνες διαλύουν κτίρια και οι πλημμύρες καταστρέφουν περιουσίες και υποδομές.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων — η κλίμακα των οποίων αυξάνεται. Μόνο φέτος, έχουν πραγματοποιηθεί 19 τέτοιες εκδηλώσεις στις ΗΠΑ από τις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Πληροφοριών της NOAA.

Για τους ασφαλιστές, αυτό μπορεί να σημαίνει αύξηση του συνολικού κόστους και μεγάλες επιπτώσεις.

Ακόμη και οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δυσκολευτεί να παραμείνουν κερδοφόρες σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ όπου πρέπει να πληρώνουν πιο συχνά -και μεγαλύτερα ποσά- λόγω των επαναλαμβανόμενων καιρικών φαινομένων.

Αυξημένα ασφάλιστρα και άρνηση ασφάλισης

Ορισμένες εταιρείες, όπως η State Farm, αντιδρούν σε αυτούς τους κινδύνους αυξάνοντας τις τιμές στις πληγείσες περιοχές, ενώ άλλες επιλέγουν να σταματήσουν τα συμβόλαια ασφάλισης ή να εγκαταλείψουν οριστικά ορισμένες αγορές. Η Farmer’s, μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες κατοικιών στις ΗΠΑ, περιόρισε την πώληση των συμβολαίων ιδιοκτητών κατοικιών στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια εν μέρει λόγω του κινδύνου καιρικών συνθηκών το 2023. Η Allstate και η State Farm σταμάτησαν να εκδίδουν νέα συμβόλαια για σπίτια, διαμερίσματα και εμπορικά ακίνητα στην Καλιφόρνια πέρυσι, επικαλούμενες φαινόμενα κλίματος και καταστροφών.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών που δεν μπορούν να λάβουν κάλυψη αλλού στρέφονται σε κρατικές ασφαλιστικές εταιρείες έσχατης ανάγκης, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ως προσωρινά δίχτυα ασφαλείας και όχι ολοκληρωμένα σχέδια. Η εξάρτηση από αυτά τα σχέδια φαίνεται να αποτελεί κόκκινη σημαία για τον κλάδο.

Οι ΗΠΑ, σε ορισμένες περιοχές, οδεύουν προς ένα ανασφάλιστο μέλλον, έγραψε ο Ντέιβ Τζόουνς, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Κινδύνων για το Κλίμα στο πανεπιστήμιο Berkeley και πρώην Επίτροπος Ασφαλίσεων στην Καλιφόρνια, σε ένα σχόλιο για την περσινή χρονιά στο Barron’s.

«Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δυσκολεύονται πραγματικά [ακόμα και] με τα υψηλότερα δυνατά ασφάλιστρα να αποκομίσουν κέρδη και να συνεχίσουν να συνάπτουν συμβόλαια», είπε σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνουόλο και εντονότερα. «Η κρίση που βιώνεται σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ είναι άμεσο αποτέλεσμα της αποτυχίας μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή», είπε ο Τζόουνς. «Η ασφάλιση είναι πραγματικά το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κλιματική αλλαγή
Κλιματική αλλαγή: Μετά την κρίση χρέους η Ελλάδα μπροστά σε μια νέα κρίση
Green |

Μετά την κρίση χρέους η Ελλάδα μπροστά σε μια νέα κρίση

Συγκλονιστικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο θα έχει στο άμεσο μέλλον η κλιματική αλλαγή. Η περίπτωση της Ελλάδας που βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με ακόμη μια οικονομική δοκιμασία.