Η παιχνιδοποιός Lego δήλωσε την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των τούβλων της με πιο ακριβό ανανεώσιμο και ανακυκλωμένο πλαστικό, καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη αυξήθηκαν.

Η δανική εταιρεία ανέφερε ότι τα κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 26% στα 8,1 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι πωλήσεις στους καταναλωτές αυξήθηκαν κατά 14%, ξεπερνώντας σημαντικά τις επιδόσεις της ευρύτερης βιομηχανίας παιχνιδιών.

Πώς μοιάζει το πιο ακριβό κομμάτι Lego – Πωλήθηκε 13.000 ευρώ

Σε μια συνέντευξη στο CNN, ο CEO Νιλς Κρίστιανσεν επεσήμανε τη δύναμη της μάρκας «σε όλο τον κόσμο με όλους τους καταναλωτές». «Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας έχει εξαιρετική απήχηση σε ηλικίες και ενδιαφέροντα», πρόσθεσε.

Τα επιτυχημένα αποτελέσματα της Lego έρχονται παρόλο που οι πωλήσεις παιχνιδιών παγκοσμίως έχουν υποφέρει καθώς οι καταναλωτές περικόπτουν τις μη βασικές δαπάνες. Η Hasbro (HAS) ανακοίνωσε τα σχέδιά της να περικόψει το 20% του εργατικού της δυναμικού στα τέλη του περασμένου έτους λόγω της πτώσης των πωλήσεων.

Πιο πράσινο πλαστικό

Η Lego, η οποία πουλά δισεκατομμύρια πλαστικά τούβλα ετησίως, έχει δοκιμάσει πάνω από 600 διαφορετικά υλικά για να αναπτύξει ένα νέο υλικό που θα αντικαταστήσει πλήρως το τούβλο με βάση το λάδι μέχρι το 2030, αλλά με περιορισμένη επιτυχία.

Τώρα, η Lego στοχεύει να μειώσει σταδιακά την περιεκτικότητα σε λάδι στα τούβλα της πληρώνοντας έως και 70% περισσότερο για πιστοποιημένη ανανεώσιμη ρητίνη, το ακατέργαστο πλαστικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των τούβλων, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να ενισχύσουν την παραγωγή.

«Αυτό σημαίνει σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής ενός τούβλου Lego», δήλωσε ο Christiansen στο Reuters.

Είπε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο να διασφαλίσει ότι πάνω από το ήμισυ της ρητίνης που χρειάζεται το 2026 θα πιστοποιηθεί σύμφωνα με τη μέθοδο του ισοζυγίου μάζας, έναν ελεγχόμενο τρόπο για τον εντοπισμό βιώσιμων υλικών μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού, από 30% το πρώτο εξάμηνο του έτους. 2024.

Η Lego στοχεύει να κατασκευάσει όλα τα προϊόντα της από ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά μέχρι το 2032. Η εταιρεία θα απορροφήσει το πρόσθετο κόστος προς το παρόν με την ελπίδα ότι η επένδυσή της θα ωθήσει τις εταιρείες που κατασκευάζουν αυτά τα υλικά να αυξήσουν τους όγκους.

Μη μετακύλιση του κόστους

«Με έναν οικογενειακό ιδιοκτήτη αφοσιωμένο στη βιωσιμότητα, είναι προνόμιο να μπορούμε να πληρώνουμε επιπλέον για τις πρώτες ύλες χωρίς να χρειάζεται να χρεώνουμε επιπλέον τους πελάτες», δήλωσε ο Christiansen. «Δεν βλέπουμε τους καταναλωτές πραγματικά έτοιμους να αναλάβουν το κόστος», είπε στο CNN.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω πλεονάσματος φθηνού παρθένου πλαστικού, που οφείλεται στις επενδύσεις μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών σε πετροχημικά. Τα πλαστικά αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση πετρελαίου τις επόμενες δεκαετίες.

Οι προμηθευτές της Lego χρησιμοποιούν βιολογικά απόβλητα, όπως μαγειρικό λάδι ή απόβλητα λίπους της βιομηχανίας τροφίμων, καθώς και ανακυκλωμένα υλικά για να αντικαταστήσουν τα παρθένα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή πλαστικών.

Η αγορά του ανακυκλωμένου ή ανανεώσιμου πλαστικού βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, εν μέρει επειδή οι περισσότερες διαθέσιμες πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται για επιδοτούμενο βιοντίζελ, το οποίο αναμιγνύεται σε καύσιμα μεταφοράς.

Σύμφωνα με τη Neste, τον μεγαλύτερο παραγωγό ανανεώσιμων πρώτων υλών στον κόσμο, το πλαστικό με βάση τα ορυκτά είναι περίπου το μισό ή το ένα τρίτο της τιμής των βιώσιμων επιλογών.

«Αισθανόμαστε περισσότερη δραστηριότητα και προθυμία να επενδύσουμε σε αυτό τώρα από ό,τι κάναμε μόλις πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Christiansen. Αρνήθηκε να πει ποιους προμηθευτές ή να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την τιμή ή τον όγκο.

Η ανταγωνιστική εταιρεία παιχνιδιών Hasbro έχει αρχίσει να περιλαμβάνει φυτικά ή ανακυκλωμένα υλικά σε ορισμένα παιχνίδια, χωρίς όμως να θέσει σταθερούς στόχους για τη χρήση πλαστικών. Η Mattel (MAT) σχεδιάζει να χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένα, ανακυκλώσιμα ή βιολογικά πλαστικά σε όλα τα προϊόντα έως το 2030.

Περίπου το 90% του συνόλου του πλαστικού είναι κατασκευασμένο από παρθένα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την ομάδα λόμπι PlasticsEurope.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Μετά την κρίση χρέους η Ελλάδα μπροστά σε μια νέα κρίση
Green |

Μετά την κρίση χρέους η Ελλάδα μπροστά σε μια νέα κρίση

Συγκλονιστικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο θα έχει στο άμεσο μέλλον η κλιματική αλλαγή. Η περίπτωση της Ελλάδας που βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με ακόμη μια οικονομική δοκιμασία.