Ξύπνησαν λίγο στη Λ. Αθηνών

Κι εκεί που επί δύο εβδομάδες το χρηματιστήριο είχε μια πορεία που θύμιζε λίγο καρδιογράφημα ημιθανούς, την Παρασκευή άναψαν λίγο τα αίματα.

Το rebalancing λόγω των αλλαγών στους δεικτες MSCI ανακάτεψε λίγο την “τράπουλα” και σε πείσμα μερικών μερικών… σορτάκηδων, η Motor Oil, αυτή δηλαδή που βγήκε από τον Standard GREECE δεν έπεσε.

Άντεξε και αξιοπρεπώς μάλιστα, με τα πονταρίσματα να εκτινάσσονται στις δημοπρασίες.

Οι μαρκετιές άγγιξαν τα 300 εκατ. ευρώ, αν αυτό σημαίνει κάτι για τον Σεπτέμβριο που έρχεται.

—-

Η ώρα της Θεσσαλονίκης

Από Σεπτέμβριο, τη Δευτέρα δηλαδή θα ασχοληθούμε πιο διεισδυτικά με τη Θεσσαλονίκη.

Ήδη άλλωστε ο πρωθυπουργός κάνει τις επαφές του, ευαρεστώντας κάποιους, αλλά και δυσαρεστώντας αρκετούς.

Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που έμειναν με το ακουστικό στο χέρι, ετοιμάζοντας διάφορα για την παρουσία του. Και δεν ξέρω εάν ξαναέχει την ευκαιρία ο πρωθυπουργός να δείξει ότι είναι κοντά τους, πριν του γυρίσουν οριστικά την πλάτη.

Δεν ξέρω αν έχει πάρει το μήνυμα ότι «βράζει» ο κόσμος των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας. Μάλλον όχι, αν κρίνω ποιους άφησε στην αναμονή.

Αν έδειχνε την ίδια ζέση…

Γιατί ένα παράπονο το έχουν οι βορειοελλαδίτες. Δεν είναι λίγοι που λένε ότι αν έδειχνε το Μαξίμου την ίδια ζέση με την οποία «φροντίζει» τις τράπεζες, όλα θα ήταν καλύτερα για τις επιχειρήσεις του Βορρά.

Και δεν έχουν άδικο, όταν βλέπει κανείς το τελευταίο πακέτο, ουσιαστικά, διάσωσης των τραπεζών, τον «Ηρακλή ΙΙΙ», να δίδεται δίχως ένα «αντάλλαγμα». Μια υποχρέωση δηλαδή, έστω για τα μάτια.

Γιατί καλά τα μέτρα στο όνομα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά όχι και να απελευθερωθούν τα πάντα… μερίσματα, αμοιβές, κλπ…

Γιατί για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους, το ίδιο το κράτος εγγυήθηκε τη λειτουργία τους, με τις τιτλοποιήσεις των πακέτων δανείων.

Ωραία τα λόγια με τα «πακέτα», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε τι κόστος έχουν τα senior.

Οργή για τις εξυπηρετήσεις των τραπεζών

Μην πιάσουμε και τον τρόπο που εξυπηρετούν τελευταία οι τράπεζες. Που ζητούν από τους πελάτες τους να τα κάνουν όλα μόνοι τους. Για να κάνεις μια ερώτηση πρέπει να κλείσεις ραντεβού.

Και αν ζητήσει κανείς οδηγίες από τις τηλεφωνικές εξυπηρετήσεις… δράμα!

—–

Η «ηχηρή» απάντηση του Airbnb στο Μαξίμου

Απέναντι στο Μαξίμου, μαθαίνω όμως ότι ετοιμάζονται να βρεθούν και οι άνθρωποι της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι οποίοι δεν θα μείνουν άπραγοι στα όσα ακούγονται περί αύξησης της φορολογίας και ετοιμάζουν κίνηση. Και αν είναι αυτή που μαθαίνω… θα προκαλέσει.

Θα πρόκειται όπως λένε για μια ηχηρή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να περιορίσει τη δραστηριότητά τους πέραν των λογικών ορίων.

Και δεν εννοούν προσφυγή στο ΣτΕ, όπως έκαναν κάποιοι συνάδελφοί τους…

«Θα διατρανώνει την αγανάκτησή μας, και τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει η Πολιτεία, θεωρώντας πως εμείς ευθυνόμαστε για την στεγαστική κρίση και όλα τα δεινά στη χώρα», επισημαίνει στη στήλη πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Airbnb

Πρώτα θα τον ακούσουν

Κομβικό σημείο είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Εκεί θα φανεί πως ακριβώς το Μαξίμου επιδιώκει να αντιμετωπίσει τον χώρο συνολικά.

Πολλοί στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης θεωρούν ότι η κυβέρνηση υποχωρεί μπροστά τις πιέσεις των μεγαλοξενοδοχων, οι οποίοι πνέουν τα μένεα κατά πλατφορμών τύπου Airbnb.

Γιατί πολύ απλά, όπως λένε, βρήκαν έναν σοβαρό ανταγωνιστή που απείλησε την κυριαρχία τους..

Μείνετε συντονισμένοι… έρχονται εκπλήξεις.

—-

Το… τρέιλερ

Εκπλήξεις σε όλα τα επίπεδα, διότι ετοιμάζεται και το διαφημιστικό τρέιλερ της… ΑΑΔΕ. Αναρτήθηκε και στο Διαύγεια.

Κι όμως, με budget 4,3 εκατ. ευρώ αποφασίστηκαν… δράσεις δημοσιότητας και διαφήμισης για την προβολή του έργου την ΑΑΔΕ.

Μην απορείτε και μην διαμαρτύρεστε!

Θα το πληρώσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Άλλωστε θα δούμε και τις μεταρρυθμίσεις του ίδιου του Ταμείου. Αυτού που έχει μείνει πίσω στην απορρόφησή του…

—-

Κρότου – λάμψης

Αν νομίζετε ότι το ΚΕΠΕ «έριξε τις βόμβες τους» τον περασμένο Ιούνιο και τελείωσε, πλανάσθε πλάνην οικτράν. Το θέμα θα έχει και συνέχεια.

Βέβαια στο περιοδικό του Κέντρου «Οικονομικές Εξελίξεις» δημοσιεύονται οικονομικές αναλύσεις τεχνοκρατών, που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την πολιτική συζήτηση ή αντιπαράθεση, αλλά ούτε και με το timing που αυτές δημοσιεύονται.

Απλώς οι άνθρωποι κάνουν την δουλειά τους.

Αυτά ως εισαγωγή!

Το έλλειμμα

Μου λένε λοιπόν ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει αρχίσει και εμφανίζει σοβαρά προβλήματα.

Βέβαια μέσες – άκρες το θέμα έχει επισημανθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος – αν θυμάμαι καλά.

Και μάλιστα είναι τόσο σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει που, όπως μου λένε καλά ενημερωμένες πηγές, το έλλειμμα του πλησιάζει στα επίπεδα προ της κρίσης – περί το 2009.

Κι όπως μου εξηγούν οφείλονται κυρίως στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, για το οποίο δεν γίνεται καμία προσπάθεια να αλλάξει.

Για να καταλάβετε όσο αυξάνουν οι εξαγωγές αυξάνονται και οι εισαγωγές!

Γιατί; Για το απλούστατο λόγο ότι στην πλειοψηφία τους οι πρώτες και βοηθητικές ύλες είναι εισαγόμενες!

Μειώνονται

Πέραν, βέβαια, του γεγονότος ότι στη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση χρόνου η αξία των εξαγωγών μειώνεται – πλην των τροφίμων.

Και το παραγωγικό μοντέλο βασίζεται στον τουρισμό και στο real estate. Τhat’s all!

Ως εκ τούτου έρχονται και καινούργιες «βόμβες κρότου – λάμψης».

Πότε; Περί τα μέσα του προσεχούς Οκτωβρίου. Και θα θέσουν πάλι σε αμφισβήτηση την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Προβλέπω καινούργια δράματα….

Ο κ. Συμεών Διαμαντίδης

Όλα αυτά τα θυμήθηκα διότι διάβασα ενθουσιώδεις δηλώσεις του κ. Συμεών Διαμαντίδη, προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Που αφού παρουσίασε τα αιτήματα των εξαγωγέων δήλωσε πως στόχος της τριετίας είναι οι εξαγωγές – πάση φύσεως, υπηρεσιών, αγαθών – να ανέλθουν στο 60% του ΑΕΠ, από 45,5% που είναι σήμερα.

Σίγουρα αν βουλιάξει η Ελλάδα από τουρίστες….

—-

Πιέζουν οι δήμαρχοι

Και αφού θα… βουλιάξει και πάλι η Ελλάδα, οι δήμαρχοι θα πιέζουν περισσότερο για το τέλος παρεπιδημούντων.

Σας το είχα πει πριν ημέρες, διότι προβλέπεται σύγκρουση επαγγελματικών του τουρισμού και των δημάρχων.

Και οι δύο έχουν δίκιο, αλλά κάπως πρέπει να μαζεύεται και το χάλι που αφήνουν πίσω οι ορδές των τουριστών. Σκουπίδια και φθορές που χρειάζεται να διαχειριστεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά με τι λεφτά;

Το «ροζ συννεφάκι»

Η περίοδος χάριτος άλλωστε για την κυβέρνηση έχει περάσει.

Τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ από την χρηματοδότηση της οικονομίας τον Ιούλιο χτύπησαν… καμπανάκι. Ειδικά στους κύκλους των ξένων επενδυτών που «φλερτάρουν» με την Ελλάδα.

Και αυτό γιατί ως παγκόσμιοι παίκτες βλέπουν πως κάποια στιγμή τα σύννεφα θα πυκνώσουν επικίνδυνα.

Και η χώρα θα πέσει… απότομα από το ροζ συννεφάκι που κάθεται τα τελευταία χρόνια λόγω των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο, άνθρωποι που συνομιλούν και κυρίως κλείνουν δουλειές με ξένους δεν κρύβουν την ανησυχία τους τόσο για την κόπωση που παρατηρείται στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και κυρίως για τις αρρυθμίες στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Κάποια στιγμή θα τελειώσει η κεκτημένη ταχύτητα με την οποία κινείται η Ελλάδα κυρίως χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, και τότε θα  υπάρξει πρόβλημα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ο κίνδυνος της στασιμότητας είναι διάχυτος και μάλιστα στην πιο περίεργη όπως χαρακτηριστικά λένε περίοδο της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας.
«Θα προλάβει η Ελλάδα την παγκόσμια ύφεση;» είναι το ερώτημα που τους απασχολεί.

Γιατί εάν δεν προλάβει, προειδοποιούν, πως τότε ο ατελείωτος μήνας του μέλιτος που διανύει η ελληνική αγορά με τα διεθνή funds… θα τελειώσει και μάλιστα με άσχημο τρόπο για την χώρα μας.

Έχουμε άλλωστε και τον αστάθμητο παράγοντα των αμερικανικών εκλογών μπροστά μας…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Στη μάχη των «μολυβιών» η κυβέρνηση, το «καμπανάκι» Μυτιληναίου, ένα βαρέλι δίχως πάτο και τι φοβίζει τους ξενοδόχους
Inside Stories |

Στη μάχη των «μολυβιών» η κυβέρνηση, το «καμπανάκι» Μυτιληναίου, ένα βαρέλι δίχως πάτο και τι φοβίζει τους ξενοδόχους

Την ώρα που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές καλά κρατούν, η κυβέρνηση ρίχνεται στη μάχη των... μολυβιών