Όσο η κυβέρνηση παίζει το κρυφτούλι με την ακρίβεια, και παραπέμπει στις έρευνες των σουπερμάρκετ για να δείξει ότι υπάρχει… μείωση τιμών, τόσο η πραγματικότητα την διαψεύδει.

Δεν είναι μόνο οι στατιστικές της Εurostat, που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τραβάει την ανηφόρα (έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς από  ό,τι πριν), ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη μειώνεται.

Εκπτώσεις: Πολυτέλεια τα ψώνια – Ακτοπλοϊκά και τρόφιμα «κερδίζουν» τη μόδα

Είναι και η καθημερινότητα των πολιτών, που δεν βρίσκουν ανακούφιση από την ακρίβεια, απλώς έχουν μάθει να τη θεωρούν δεδομένη. Όσο δεδομένο είναι ότι θα πλημμυρίζουμε με δέκα λεπτά δυνατής βροχής ή θα καιγόμαστε κάθε καλοκαίρι.

Το ρεπορτάζ του Μega στις μισοάδειες λαϊκές αγορές της Αττικής, καθώς η επιστροφή των αδειούχων δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι χαρακτηριστικό της μοιρολατρικής σχεδόν στάσης που έχουν υιοθετήσει οι πολίτες απέναντι στο φαινόμενο της ακρίβειας.

«Εντάξει έχουν λίγο ακριβύνει, αλλά όπως ήτανε, έτσι είναι», είναι η κουρασμένη αντίδραση ενός συνταξιούχου, που φαίνεται ότι έχει βαρεθεί πια να μετράει τις ανατιμήσεις από χρονιά σε χρονιά.

«Εντάξει, φρέσκα είναι, αλλά είναι ακριβά… Με τον μισθό που παίρνει ο κόσμος…», λέει χωρίς να αποτελειώνει τη φράση της μια γυναίκα, συνοψίζοντας σε λίγες λέξεις αυτό που επαναλαμβάνουν οι στατιστικές: Ότι η αγοραστική δύναμη του ελληνικού νοικοκυριού έχει πιάσει πάτο.

Ακρίβεια και στους πάγκους της λαϊκής

Θεωρητικά η λαϊκή αγορά, είναι όπως το λέει και το όνομά της, το καταφύγιο των λαϊκών στρωμάτων, αφού προσφέρει τιμές φθηνότερες από τα τοπικά οπωροπωλεία και ευθέως ανταγωνιστικές στα σουπερμάρκετ.

Ακόμα κι έτσι όμως, για έναν χαμηλόμισθο ή χαμηλοσυνταξιούχο οι τιμές σε φρούτα και οπωροκηπευτικά είναι τσουχτερές, και για κάποια είδη σχεδόν απλησίαστες.

Τα σταφύλια είναι μέλι στο στόμα, και… πίκρα στην τσέπη, όπως και όλα τα καλοκαιρινά φρούτα που χτυπημένα από τον καύσωνα «καίνε» τα νοικοκυριά.

Στη λαϊκή αγορά που κάποτε γέμιζαν οι τσάντες με λίγα κέρματα, τίποτα δεν κοστίζει κάτω από 1 ευρώ.

Οι τιμές των φρούτων στην λαϊκή αγορά

Ροδάκινα/βερίκοκα 1,80€/κιλό

Νεκταρίνια 1,90€/κιλό

Σταφύλι 2-2,50€/κιλό

Πεπόνι 1€/κιλό

Καρπούζι 0,50€/κιλό

Οι τιμές των κηπευτικών στη λαϊκή αγορά

Τα κηπευτικά,  που ποτίζονται, πια, με δυσκολία στα χωράφια, κοστίζουν όλο και ακριβότερα

Τομάτες 1-1,30€/κιλό

Αγγουράκια 0,90-1,30€/κιλό

Μελιτζάνες 1,50€/κιλό

Κολοκύθια 1€/κιλό

Φασολάκια 3,50€/κιλό

Ανατιμήσεις από τον Σεπτέμβριο

Οι παραγωγοί μας προετοιμάζουν για μεγάλες ανατιμήσεις από τον Σεπτέμβριο, που, όπως μας λένε, θα αποτελέσει το προμήνυμα ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

«Θα υπάρχουν προβλήματα γιατί δεν θα υπάρχουν προϊόντα,με αυτές τις καιρικές συνθήκες που υπάρχουν.  Τελειώνουμε. Ξεραινόμαστε τελείως. Ποτίζουμε μόνο για να σώσουμε τα δέντρα μας», λέει απελπισμένος ένας πωλητής – παραγωγός.

Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα και οι καταναλωτές δεν παίρνουν ανάσα, καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει με πείσμα, ενώ και οι δείκτες του πληθωρισμού δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μια νέα ανοδική πορεία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία