
Όσο η κυβέρνηση παίζει το κρυφτούλι με την ακρίβεια, και παραπέμπει στις έρευνες των σουπερμάρκετ για να δείξει ότι υπάρχει… μείωση τιμών, τόσο η πραγματικότητα την διαψεύδει.
Δεν είναι μόνο οι στατιστικές της Εurostat, που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τραβάει την ανηφόρα (έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι πριν), ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη μειώνεται.
Εκπτώσεις: Πολυτέλεια τα ψώνια – Ακτοπλοϊκά και τρόφιμα «κερδίζουν» τη μόδα
Είναι και η καθημερινότητα των πολιτών, που δεν βρίσκουν ανακούφιση από την ακρίβεια, απλώς έχουν μάθει να τη θεωρούν δεδομένη. Όσο δεδομένο είναι ότι θα πλημμυρίζουμε με δέκα λεπτά δυνατής βροχής ή θα καιγόμαστε κάθε καλοκαίρι.
Το ρεπορτάζ του Μega στις μισοάδειες λαϊκές αγορές της Αττικής, καθώς η επιστροφή των αδειούχων δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι χαρακτηριστικό της μοιρολατρικής σχεδόν στάσης που έχουν υιοθετήσει οι πολίτες απέναντι στο φαινόμενο της ακρίβειας.
«Εντάξει έχουν λίγο ακριβύνει, αλλά όπως ήτανε, έτσι είναι», είναι η κουρασμένη αντίδραση ενός συνταξιούχου, που φαίνεται ότι έχει βαρεθεί πια να μετράει τις ανατιμήσεις από χρονιά σε χρονιά.
«Εντάξει, φρέσκα είναι, αλλά είναι ακριβά… Με τον μισθό που παίρνει ο κόσμος…», λέει χωρίς να αποτελειώνει τη φράση της μια γυναίκα, συνοψίζοντας σε λίγες λέξεις αυτό που επαναλαμβάνουν οι στατιστικές: Ότι η αγοραστική δύναμη του ελληνικού νοικοκυριού έχει πιάσει πάτο.
Ακρίβεια και στους πάγκους της λαϊκής
Θεωρητικά η λαϊκή αγορά, είναι όπως το λέει και το όνομά της, το καταφύγιο των λαϊκών στρωμάτων, αφού προσφέρει τιμές φθηνότερες από τα τοπικά οπωροπωλεία και ευθέως ανταγωνιστικές στα σουπερμάρκετ.
Ακόμα κι έτσι όμως, για έναν χαμηλόμισθο ή χαμηλοσυνταξιούχο οι τιμές σε φρούτα και οπωροκηπευτικά είναι τσουχτερές, και για κάποια είδη σχεδόν απλησίαστες.
Τα σταφύλια είναι μέλι στο στόμα, και… πίκρα στην τσέπη, όπως και όλα τα καλοκαιρινά φρούτα που χτυπημένα από τον καύσωνα «καίνε» τα νοικοκυριά.
Στη λαϊκή αγορά που κάποτε γέμιζαν οι τσάντες με λίγα κέρματα, τίποτα δεν κοστίζει κάτω από 1 ευρώ.
Οι τιμές των φρούτων στην λαϊκή αγορά
Ροδάκινα/βερίκοκα 1,80€/κιλό
Νεκταρίνια 1,90€/κιλό
Σταφύλι 2-2,50€/κιλό
Πεπόνι 1€/κιλό
Καρπούζι 0,50€/κιλό
Οι τιμές των κηπευτικών στη λαϊκή αγορά
Τα κηπευτικά, που ποτίζονται, πια, με δυσκολία στα χωράφια, κοστίζουν όλο και ακριβότερα
Τομάτες 1-1,30€/κιλό
Αγγουράκια 0,90-1,30€/κιλό
Μελιτζάνες 1,50€/κιλό
Κολοκύθια 1€/κιλό
Φασολάκια 3,50€/κιλό
Ανατιμήσεις από τον Σεπτέμβριο
Οι παραγωγοί μας προετοιμάζουν για μεγάλες ανατιμήσεις από τον Σεπτέμβριο, που, όπως μας λένε, θα αποτελέσει το προμήνυμα ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.
«Θα υπάρχουν προβλήματα γιατί δεν θα υπάρχουν προϊόντα,με αυτές τις καιρικές συνθήκες που υπάρχουν. Τελειώνουμε. Ξεραινόμαστε τελείως. Ποτίζουμε μόνο για να σώσουμε τα δέντρα μας», λέει απελπισμένος ένας πωλητής – παραγωγός.
Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα και οι καταναλωτές δεν παίρνουν ανάσα, καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει με πείσμα, ενώ και οι δείκτες του πληθωρισμού δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μια νέα ανοδική πορεία.
Πηγή: in.gr


Latest News
Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων